Vizier op volleybal

 

MTV Stuttgart pakt titel ‘für Julia’

VoV, 12-05-2019. 6:09 uur. Julia Schäfer van MTV Stuttgart brak afgelopen donderdag  bij de stand van 16-18 in de tweede set bij een verdedigende actie haar kuitbeen. Ze is inmiddels geopereerd en zal lange tijd uit de roulatie zijn. Niet vreemd dat heel Stuttgart zich nu had voorgenomen om de vijfde en beslissende wedstrijd  om de titel tegen SSC Schwerin voor haar te winnen.  “We doen het voor Julia, maar ook een beetje voor onszelf, we willen voor het eerst kampioen van Duitsland worden”  was er te lezen.

Stuttgart leed donderdag een forse 3-0 ( 15, 18, 16) nederlaag, waar in de drie wedstrijden ervoor de teams nog behoorlijk aan elkaar gewaagd waren geweest. Dat ze zich hadden voorgenomen dit niet nog eens te laten gebeuren behoeft net zo min een nader betoog dan dat Schwerin zich had voorgenomen om in Stuttgart die score nogmaals op het matchreport te krijgen. De winnaar was Deutsche Meister 2019, de stand is 2-2 en 0-0. Binnen een half uur na begin van de ticketverkoop was de wedstrijd uitverkocht.

Stuttgart had een ‘Bombenstart’, ze liepen uit naar 10-1 en hadden bij de twee technische time out nog steeds negen punten voorsprong (16-7). Bij 21-12 vluchtte  SSC Palmberg Schwerin de tactische time out in, zonder succes. Een van de drie dikke setnederlagen in Schwerin werd met 25-12 wel weer heel duidelijk recht gezet. Wat een set, Schwerin werd in recordtempo volledig tegen de vlakte gespeeld. Stuttgart had nog twee sets nodig om zich kampioen te mogen noemen.

Na de veldwissel, een korte pauze en een paar tactische woorden van de coach zag het er meteen heel anders uit, de borden stonden weer op 0-0 en een nieuwe ronde kon beginnen. Nu was Schwerin wel bij de les (2-4, 4-5) en liet zich niet meer zo overrompelen. Na de 4-5 stand trok Stuttgart wel aan hen voorbij (8-5), maar de verschillen bleven gering. Bij 12-12 was het weer gelijk.

Met twee snelle time outs achter elkaar (15-12 Schwerin, 16-13 technische) kregen de coaches gelegenheid om hun adviezen en opmerkingen met het team te delen, het scoreverloop werd er meteen door beïnvloed, in positieve zin voor Schwerin. Bij 18-18 was het weer gelijk. Stuttgart sloeg meteen terug, pakte twee punten bij 20-18, hield dat vast tot 22-20 en gaf daarna geen krimp meer. Met 25-20 kwamen ze op 2-0. Nog één set!

Het was code rood voor Schwerin. Alle goede voornemens nog aan toe, het moest nu gebeuren anders hoefde het niet meer. Bam! 0-9 voor en dan eindelijk het eerste punt voor Stuttgart op het scorebord. Zo voelt dat dus! Met 1-9 achterkomen, een statement van Schwerin als spiegelbeeld voor het verloop in de eerste set. Al had Stuttgart bij de tweede technische time out ‘maar’ zeven punten achter en geen negen zoals Schwerin in de eerste. Schwerin deed vervolgens wat Stuttgart in de eerste set deed en kreeg wat Stuttgart kreeg. Een dikke overwinning, via 12-20 met 14-25. Dus 2-1 in sets.

Set 4, titel of tiebreak, dat was de inzet.  Bij 4-2 al een time out van Schwerin,  het werd 6-5 en 8-5, bij 9-9 was er evenwicht. Geen van beide teams gaf een krimp. Koste wat het koste scoorden ze op de side out, tot aan 16-16, toen scoorde Schwerin de side out en ook op eigen serve. Tussenstand 16-18. Stuttgart deed hetzelfde en nam bij 21-19  met twee punten verschil de leiding weer over, 22-20, 23-21, 23-23 en dan 24-26. Dus (nog) geen titel, maar tiebreak.

In set 5 moest de beslissing dus vallen.  Met een serie van drie sloeg Stuttgart zich na de 4-4 stand naar 7-4, time out Schwerin, bij 8-5 werd er van speelhelft gewisseld en het eerste punt erna was ook voor Stuttgart. Blijven scoren, was het devies, blijf de punten maken. 9-6, 10-7, 11-7. De schaal kwam steeds dichterbij. 12-8, 13-9. Tastbaar dichtbij. 14-10, voor het grijpen dichtbij, 15-11 Hebbes! Stuttgart was Deutsche Meister.

De bierdouche werd een sektdouche, die niet alleen voor de staf en speelsters was, maar ook voor Sportdirectot Kim “Wenn Träume wahr werden” Renkema en de geblesseerde Julia Schäfer.

Bij Stuttgart was Kriystal Rivers de absolute uitblinker met 29 punten, Deborah van Daelen scoorde tijdens haar invalbeurten 5 keer, Tessa Polder had één invalbeurt en scoorde 1 keer en Britt Bongaerts stond vanaf de derde set bij Schwerin in de basis, ze maakte ook 1 punt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Website Allianz MTV Stuttgart.