MVP-titels voor Abdel-Aziz en van der Ent.

VoV, 21-12-2020. 5:23 uur. Een overzicht van de wedstrijden met Nederlandse inbreng, die er gisteren gespeeld werden in Italië, Duitsland, België, Frankrijk en Turkije. Nimir Abdel-Aziz en Luuc van der Ent kregen de MVP-titel toebedeeld. Abdel-Aziz als de beste bij de winnaar, van der Ent als beste bij de verliezer.

Italië: Trentino won thuis met 3-0 van Piacenza, dat met een aantal meer gespeelde wedstrijden en punten boven Trentino in de stand stond. Piacenza kreeg 16, 21 en 17 punten mee en was eigenlijk de hele wedstrijd in de achtervolging. In de eerste set bij de tussenstanden 12-8 en 18-12, in de tweede bij 14-8 en 20-17 en in de laatste bij 14-9, 18-10 en 22-13. Abdel-Aziz werd met 20 punten, aanvallend scoringspercentage 78%, topscorer en MVP. Dick Kooy was wegens een coronabesmetting nog steeds niet inzetbaar.

Trentino staat vijfde (12-21), Piacenza vierde (15-24)

Duitsland: Herrsching vs. BR Volleys in de Bundesliga was een duel waar de partijen aan elkaar gewaagd waren, maar waar BR Volleys wel met een 0-3 zege aan de haal ging. In de openingsset pakte de ploeg uit Berlijn in het middendeel een 14-18 voorsprong, hielden dit tot 21-24 vast en sloegen op 23-24 het beslissende punt tegen de vloer. In de tweede set werd het na 20-20 23-24 en 24-25 voordat de bezoekers de set met 25-27 beslisten. En in de derde set pakten ze het beslissende voordeel na 19-19 (naar 19-22) en wonnen met 22-25.

Luuc van der Ent kreeg de zilveren MVP-onderscheiding, hij scoorde 10 keer voor Herrsching, dat serverend met 6 om 2 aces voordeel had, maar op de andere onderdelen steeds punten tekortkwam.

Herrsching staat vierde (10-18), koploper is Düren met 10-26 en daartussen staan Friedrichshafen en BR Volleys.

België: In de Belgische EuroMillions League kende VDK Gent een minder succesvol weekend, als we de vrijdagavond al tot het weekend rekenen. Op 18 december verloren ze thuis van Achel (2-3, zie En Meer van de VoV Weekend Top 10 van zaterdag) en gisteren was er een 3-0 nederlaag bij rode lantaarndrager Waremme. Dit zijn wel de nummers voorlaatst en laatst in de stand.

Alleen in de derde set kon de ploeg van Jente de Vries (9 punten) en Chris Ogink (3 punten) het spannend maken (26-24 na 20-20 en 24-24). In de eerste twee sets was het verschil een stuk duidelijker, mede door de scores van Rutger Zoodsma, die 9 punten, waarvan 4 aces, voor zijn rekening nam. De eerste set ging via 19-10 en 22-18 met 25-21  naar Waremme en de tweede werd via 14-10 en 20-16 ook met 25-21 gewonnen.

Gent staat zesde (10-9), Achel zevende (11-7) en Waremme achtste (10-5)

Frankrijk: Koploper Mulhouse van Tessa Polder had het lastig tegen middenmoter Vandoeuvre. Het werd een 3-2 zege na een 1-2 achterstand in sets. In de openingsset sloegen de gasten zich van 20-19 achter naar 20-23 voor en wonnen met 23-25. In de volgende twee sets was de winnende partij steeds ruim beter. Mulhouse serveerde de tweede set na een 17-14 tussenstand in een keer uit (25-14), de set erna pakte Vandoeuvre een 10-17 voorsprong en won met 19-25.

Tot 18-18 in de vierde set ging het gelijk op, de serie naar 23-20 was beslissend voor de 25-22 winst en 2-2 gelijke stand. Daarna was Mulhouse in de vijfde set oppermachtig. Van 8-2 naar 12-7 en 15-8.  Tessa Polder scoorde 9 keer.

Mulhouse is koploper met 11-28, Vandoeuvre is de nummer acht met 12-18.

In de Franse Topdivisie bij de mannen leed koploper Nancy van Fabian Plak een onverwachte 0-3 thuisnederlaag tegen Saint Jean D’Illac. Nancy bleef met de score steken op 21, 20 en 20 punten. Daarvan maakte Plak er 6.

Nancy staat met 10-21 nog wel bovenaan, maar wordt op de hielen gezeten door St. Nazaire (9-20) en Saint Jean D’Illac (9-17). Zo te zien zijn de heiligen in deze divisie stevig in de achtervolging.

Turkije: Ziraat Bankasi van het Oranje duo Wouter ter Maat en Maarten van Garderen blijft maar winnen in Turkije. Ze staan na gisteren vijfde (14-32) en zijn met vier wedstrijden en vijf tot vijftien punten minder dan de ploegen boven hen een serieuze kandidaat voor een podiumplaats.

Gisteren waren ze te sterk voor Altekma, uit werd met 0-3 gewonnen. In de openingsset kon Ziraat een achterstand op setpoint bij 24-23 ombuigen naar 24-26 winst. In de tweede set waren ze vanaf het begin de betere met tussenstanden 1-5, 4-9, 10-17 en 15-22, hetgeen met 18-25 winst eindigde. In de derde set kwam Altekma van 19-24 nog terug naar 22-24, maar verloor met 22-25. Ter Maat scoorde 18 punten, van Garderen kwam tot 10 treffers.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Herrsching (van der Ent) en CEV (Polder)