Na SV Dynamo ook VV Utrecht naar kwartfinale

VoV, 29-03-2024. 4:51 uur. Gisteravond speelden vier van de zes teams in de B-Poule bij de dames hun laatste wedstrijd. Als daarin één team een visitekaartje heeft afgegeven voor de komende kwartfinales is dat wel SV Dynamo Apeldoorn. Zij bleven 10 wedstrijden ongeslagen en dat betekende o.a. ook dat ze twee keer niet verloren van VV Utrecht en Sliedrecht Sport, de twee ploegen die in het reguliere seizoen nog 15 en 17 punten uit 18 wedstrijden meer haalden dan zij.

Deze twee teams staan nu op een grote achterstand, waardoor SV Dynamo al lang zeker is van het ticket voor de kwartfinale. Verwacht werd dat het andere ticket naar VV Utrecht zou gaan, zij konden dat gisteravond met een zege in Meijel tegen Peelpush ook definitief maken.

Peelpush vs. VV Utrecht. De eerste set ging na een zwakke start (10-4, 12-7) toch nog redelijk makkelijk naar VV Utrecht toen ze de 14-12 hadden veranderd in 14-18 en 17-22. Ook in de tweede set moesten de gasten van een achterstand (12-9, 18-14) terug in de set komen. Aan de hand van de veelvuldig scorende Christie Wolt deden ze dat, bij 20-20 was er evenwicht. Wolt zette VVU op setpoint bij 23-24, met een ‘blok uit’ bal werd het verzilverd.

De derde set ging naar Peelpush. VVU kon opgelopen achterstanden (9-4, 17-12) nog veranderen in 18-21 en 21-23, maar kreeg vervolgens een serie tegen die de wedstrijd naar de vierde set tilde. Daarin werd meermaals van koppositie gewisseld (o.a. bij 16-13, 17-19) en bij 22-22 was zowel een tiebreak als een viersetter mogelijk. Het werd een viersetter, VVU benutte bij 28-29 het zesde matchpoint voor de 28-30 en 1-3 middels een fout van de thuisploeg.

Aanvallend (57 om 65) en serverend (3 om 10 aces) maakte VVU het verschil. Christie Wolt werd met 28 punten, inclusief 4 aces, topscorer van de partij. Wies Smits scoorde het vaakst voor Peelpush, 17 keer. Juul Knapen van Peelpush en Pleun Ypma van VVU lieten ieder 6 blokpunten noteren.

SV Dynamo vs. Voltena werd 3-0 via de setstanden 25-17, 25-22 en 25-16. In de openingsset behaalde de thuisploeg een vlotte zege na de tussenstanden 9-6, 15-8 en 21-14. In set twee kon een 13-18 achterstand worden omgebogen naar een 19-18 voorsprong, Via 22-20 pakte SV Dynamo de 25-22 setzege. En in de derde set ging het tot 6-6 gelijk op, daarna nam SV Dynamo afstand (15-9, 19-12) en sloot overtuigend met 25-16 en 3-0 af.

Totaal 13 om 1 blokpunten en 35 om 29 aanvallende scores maakten voornamelijk het verschil. Dagmar Mourits werd met 16 punten, inclusief 4 blokpunten, topscorer. Bij Voltena werd Senna van den Berg met 12 punten de meest scorende speelster.

Het was de laatste wedstrijd van Voltena op het hoogste niveau in Nederland, de ploeg doet vrijwillig een stapje terug naar de Superdivisie.

Activia dat in de laatste twee wedstrijden mogelijk nog een belangrijke rol kon spelen met Sliedrecht Sport en VV Utrecht als tegenstanders, slaagde er niet in om die rol ook daadwerkelijk te vervullen.

Na een spannende eerste set met tussenstanden 1-6, 7-12 en 15-14 kreeg Activia bij 24-23 setpoint, maar kon de trekker niet overhalen. Sliedrecht won met 24-26.

In set twee waren de gasten oppermachtig en wonnen na 8-12, en 9-19 met 11-25. In de derde set eenzelfde beeld.  Daarin ging de winst na 5-11 en 7-15 met 16-25 naar Sliedrecht.

Evie van Kerkvoorde werd met 15 punten topscorer, bij Activia maakte Dani Josephs er 12. Nikki van der Veen en Lana Lijkendijk van Sliedrecht Sport maakten ieder 3 blokpunten.

Na de NK-titels in 2017, 2018, 2019, 2021 en 2022 en de finaleplaats in 2023 is Sliedrecht er dit jaar dus niet bij om zich in de titelstrijd te mengen. Overigens was er in 2020 geen Nederlands kampioen.