Nations Clash: Stam/ Schoon ongeslagen

VoV, 06-02-2021. 5:50 uur. Na de succesvolle eerste dag van de BTN duo’s bij de Nations Clash in Düsseldorf volgde een tweede minstens zo succesvolle. Al ging het bij de mannen in hun eerste duel van de dag wat minder. De beide deelnemende duo’s leden daarin een nederlaag, Bouter/ Penninga met 2-0 en Varenhorst/ van de Velde met 2-1.

Bouter/ Penninga speelden tegen Hörl/ Pistauz. In de eerste set ging het tot halverwege nog gelijk op (4-4, 8-8, 10-10), vervolgens nam de tegenstander, die vooral blokkerend goed op dreef was, afstand naar 13-10 en 16-12. Het BTN-duo kwam terug naar 19-17, maar kreeg de aansluitende treffer niet of het scorebord en verloor met 21-17 In set twee ging het na 4-4 snel bergafwaarts. Via 11-6 en 19-13 werd met 21-16 verloren. Totaal kregen Bouter/ Penninga 9 blokpunten tegen.

Varenhorst/ van de Velde verloor de eerste set dik. Na 10-10 was er geen houdenmeer aan tegen Doppler/ Horst en werd een 21-13 nederlaag geleden. In de tweede set herstelden ze zich. Nu namen zij afstand, via 9-11 naar 13-17 en de 15-21 maakte een derde beslissende set noodzakelijk. De tiebreak werd daarna met 15-11 verloren. Tot 9-9 ging het gelijk op, daarna maakten Doppler/ Horst het verschil.

Daarna was het de beurt aan de dames. Eerst Bieneck/ Schneider tegen Meppelink/ Keizer en vervolgens Borger/ Sude vs. Stam/ Schoon.

Sanne Keizer stal de show in de partij tegen Bieneck/ Schneider. Alles, nou ja bijna alles, wat ze raakte werd goud, en bij een tegenaanval van de Duitse ploeg stond ze nagenoeg steeds precies goed om met een geweldige pass de contra attaque in te leiden en meestal dus ook zelf af te maken. Met een 100% score werd ze door de kijkers tot MVP van dit duel gekozen.

Met name in de tweede set toen het BTN-duo met 9-4 achter kwam en ze daar via 11-10 en 12-16 een 15-21 zege van maakten was ze geweldig goed bezig. Daarvoor hadden zij en partner Meppelink de eerste set met 14-21 gewonnen, daarin had het Duitse duo na 8-9 moeten capituleren en marcheerde Oranje via 11-17 naar de winst.

In hun interview daarna deden ze ook nog een voorspelling: Stam/ Schoon gaan van Borger/ Sude winnen. “We trainen elke dag met hen en ze zijn zo goed!”  En dat kwam uit, 3 wedstrijden, 3 keer winst, 6 sets, 6 keer winst. Dat was de balans na het duel voor de Nederlandse kampioenen.

Nadat ze op de openingsdag van het toernooi de Europees kampioen (Heidrich/Vergé-Dépré) en de nummer één van de CEV-ranking (Betschart/Hüberli) hadden verslagen voegden ze gisteren Borger/ Sude aan dat rijtje toe. Dit Duitse duo staat wel 10de op de OS-ranking.

Het jonge Nederlandse tweetal versloeg in een spannend duel dit sterke Duitse duo met 20-22 en 18-21. De duo’s waren in de eerste set gelijkwaardig getuige de tussenstanden 6-6, 12 -12, 18-18 en 20-20. Maar de weegschaal sloeg daarna door naar Nederlandse kant.

In de tweede set kwam Stam/ Schoon met 8-4 achter, bij 10-10 waren ze op gelijke hoogte, bij 15-13 moesten ze weer in de achtervolging en bij 17-19 was het nadelige verschil in voordeel omgezet en dat gaven ze niet meer weg. Dat Stam/ Schoon met hun spel indruk maakten en er de nodige fans bij hebben gekregen moge duidelijk zijn.

De stand bij de dames is de stand na 6 wedstrijden met vermelding van gewonnen duels en punten:

• Nederland 5-10
  • Zwitserland 3-6
  • Duitsland 3-6
  • ZwiTsje 1-2 (een combinatie van Tsjechië en Zwitserland)

Na de dames wedstrijden kwamen beide Nederlandse mannen duo’s nogmaals in actie.  Bouter/ Penninga wonnen met 16-21 en 24-26 van Thole/ John. De 15-17 in de eerste set werd keurig met winst afgesloten via een sterke finale. In de tweede set hadden ze een 18-16 achterstand bij 21-21 ongedaan gemaakt en hadden ze in de eindstrijd ook net iets meer over.

Varenhorst/ van de Velde boekten een 0-2 winst tegen het tweede Duitse duo Ehlers/ Harms. Met veel servedruk pakten ze in de eerste set na 16-16 het verschil (16-19) en wonnen, in de tweede set sloegen ze zich van 8-11 naar 12-16 en 16-21.

Bij de mannen is de stand na 6 wedstrijden met vermelding van gewonnen duels en punten:

• Zwitserland 4-8
  • Nederland 4-8
  • Oostenrijk 3-6
  • Duitsland 1-2

We blijven u op de hoogte houden hoe het afloopt.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Instagram New Beach Order.