Nederlaag voor Oranje vs. Frankrijk (2-3)

VoV, 20-05-2022. 5:13 uur. De tweede oefeninterland van de Oranje dames tegen Frankrijk, die werd gespeeld in Doetinchem, ging met 2-3 verloren. Oranje kon het na een 2-1 voorsprong in de volgende sets niet afmaken en kreeg een herboren Frankrijk tegenover zich, dat vanuit een ruime achterstand in de vierde set de regie pakte en Oranje in de tiebreak kansloos liet.

Bondscoach Selinger begon t.o.v. de basis van een dag eerder in Wijchen met een bijna compleet ander team. Alleen Eline Timmerman behield haar positie, de overige veldbezetting bestond uit spelverdeelster Britt Bongaerts, libero Florien Reesink, mid Laura de Zwart, passer lopers Jolien Knollema en Marrit Jasper en diagonaal Elles Dambrink.

Vanaf de derde set was er een basisplaats voor Indy Baijens (voor Laura de Zwart), Fleur Savelkoel begon in de tiebreak voor Marrit Jasper nadat ze eerder in de set finales steeds invalbeurten had gehad en verder maakten Britte Stuut en Famke Boonstra hun eerste opwachting in het ‘grote’ Oranje.

Zonder meteen de sterren van de hemel te spelen kwam Oranje in de eerste set op een marge van drie punten bij 8-5. Frankrijk draaide dat nadeel om in een puntje voordeel via een kill-block van Sylves, dat blokkerende voorbeeld vond navolging van Oranje toen op linksvoor Eline Timmerman (met en zonder Elles Dambrink) drie perfecte kill-blocks afleverde na 13-13 voor de 17-14 voorsprong.

Oranje hield het voordeel tot 23-20 aan hun kant, de time out van Frankrijk op die stand werd gevolgd door een hattrick voor de 23-23 tussenstand, waarop Selinger de ploeg rondom zich verzamelde. Via Dambrink (24-23) en Jasper (25-24 en 26-25) kreeg Oranje setpoints, na de gelijkmaker pakte Frankrijk de set na een aanvallende fout van Oranje en een kill-block op Jolien Knollema met 26-28.

Bij 6-2 in de tweede set nam Frankrijk al de eerste time out op, zonder inhaaleffect want de Oranjeploeg liep daarna uit naar 12-5. En bouwde tot aan 16-9 rustig door aan het ruimer maken van de marge. Dambrink, Knollema en Timmerman lieten mooie punten noteren en kregen de handen van de enthousiaste fans steeds weer op elkaar.

Frankrijk kwam na 16-9 terug in de set, via een ace op libero Florien Reesink werd het 16-14, twee aces van Eline Timmerman herstelden het voordelige verschil (19-14) even later. De Françaises gingen voor dezelfde ontknoping als in de eerste set en kwamen op 21-19, time out Nederland, en 23-20. Nu had Nederland echter in de finale wel de juiste antwoorden op de Franse acties, al werd het bij 24-23 na de Nederlandse netfout nog wel even spannend. De (omstreden) Franse foutserve besliste de set (25-23) en maakte 1-1 in sets.

Oranje domineerde in de derde set vanaf de eerste opslag en het punt van Jolien Knollema voor de 1-0 tot aan de 25-14 door Fleur Savelkoel. Daartussen was er een lange serveserie van Knollema, die de tussenstand van 5-2 (na 4-0) naar 12-3 tilde. Met in die serie prima punten van Dambrink en Baijens. Frankrijk kwam terug naar 13-6, Nederland herstelde het verschil van een punt of tien (16-6, 19-9 en 23-13) en leek met deze overtuigende setwinst een voorschot op de wedstrijdwinst te nemen.

Ook in de vierde set had Oranje vooreerst (tot 9-5) alles prima onder controle. Frankrijk kwam terug naar 9-9, maar verloor het contact bij de 14-10 en 18-13 achterstand, het laatste punt kwam via een ace van Eline Timmerman op de borden. De Franse time out op die stand verrichte wonderen. Met een serie van drie punten werd het 18-16, waarop de side out via een punt van Indy Baijens volgde.

Vervolgens pakte Frankrijk weer vier punten op rij en nam de leiding bij 19-20 over. Selinger ging bij 19-21 de time out in, maar scoren wilde mede vanwege de voortreffelijke Franse verdedigende acties niet meer lukken. Oranje kreeg de punten 20, 21 en 22 cadeau, maar ondertussen had Frankrijk via Giquel en Sylves wel de voorsprong behouden (22-24). De foutserve van Dambrink besliste de set (22-25) en maakte 2-2.

Frankrijk ging in de tiebreak op de ingeslagen winnende koers door, maakte van 3-2 achter een 3-5 en 4-8 voorsprong, waarmee van speelhelft werd gewisseld. Ook het eerste punt daarna was via een scorende pipe aanval voor de Franse ploeg. Een attente Fleur Savelkoel haalde de serve terug (5-9), maar het lukte Oranje niet om meer af te dwingen. Bij Frankrijk liep het op rolletjes, ze kwamen op 5-12, bij 7-12 werd nog een keer gepauzeerd voordat ze met 10-15 de wedstrijd naar zich toe trokken.

Volgende week woensdag en donderdag oefent Oranje tegen België.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.