Nederland verliest met 3-0 van Servië

VoV, 06-06-2024. 00:45 uur. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was voor de tweede VNL week in Ottawa in Canada. De bondscoach had drie spelers die er in Antalya wel bij waren nu thuisgelaten (ter Horst, de Weijer, Bak) en daarvoor Meijs, Ahyi, en Jorna meegenomen.

Tegenstander in de eerste wedstrijd was Servië, dat twee plaatsen boven Nederland op de FIVB World Ranking staat en net als Nederland nog meedingt naar een OS- ticket voor Parijs. Servië kende een minder goede eerste week, nederlagen tegen Duitsland, Brazilië en Japan en een zege tegen Iran waren de resultaten. In wedstrijden in FIVB verband won Servië de laatste vier ontmoetingen tegen Nederland, vorig jaar in juni was dat met 2-3 via 33-35 in de vierde en 9-15 in de vijfde set.

Oranje begon met de volgende starting seven:

• Spelverdeling: Wessel Keemink
  • Libero: Robbert Andringa
  • Diagonaal: Nimir Abdel-Aziz
  • Midspelers: Fabian Plak, Michael Parkinson
  • Passer Lopers: Maarten van Garderen, Gijs Jorna

In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten en basisplaatsen voor Tom Koops, Wouter ter Maat, Sil Meijs en Twan Wiltenburg.

In de openingsset kwam Servië via een opstellingsfout van Nederland op een 7-4 voorsprong, de opstellingsfout van Servië maakte even later bij 7-7 gelijk. Nederland ging daarna nog twee keer de fout in en Piazza haalde de ploeg bij 10-7 voor de eerste keer naar de zijlijn.

Na de aansluitingstreffer voor (10-9) sloeg o.a. Ivovic Servië naar de 14-9 tussenstand, een uitgeslagen smash van Nimir Abdel-Aziz zorgde voor 16-10. Servië liep verder weg (21-13) en won onbedreigd de eerste set met 25-17

Servië scoorde in deze set 17 eigen punten, Nederland 10.

In set twee maakte diagonaal Luburic met twee opeenvolgende ace er 7-3 van, Nederlandse fouten en Ivovic tilden de tussenstand naar 11-5. Een punt van spelverdeler Jovovic en een blok van Ivovic maakten bij 13-6 de tweede Nederlandse time out noodzakelijk. Oranje kwam via scores van Nimir (bok uit), ter Maat (blokpunt) en een blokpunt van Michael Parkinson terug naar 14-11. Peric en Luburic maakten de marge weer zes punten bij 17-11.

Na de Servische foutserve (20-14) nam Tom Koops de opslag van Parkinson over en met zijn kanonskogels als basis kwam Oranje terug naar 20-17. Van Garderen liet de 21-19 noteren. Echter een driepunter van Servië zette hen bij 24-19 op setpoint. Nimir Abdel-Aziz en Luburic namen de laatste twee punten voor 25-20 voor hun rekening.

Servië scoorde in deze set 16 eigen punten, Nederland 15, waaronder 6 blokpunten.

In de derde set ging Oranje van 0-1 tot en met 22-23 aan de leiding. Bijna de hele set bleven ze dus onder aanvoering van Nimir Abdel-Aziz, 11 punten in deze set, de koppositie vasthouden. Via 3-6 (ace ter Maat) en 7-10 (Servië wachtte te lang met opslag) bleef Oranje de ploeg aan kop. Twan Wiltenburg serveerde met een ace de 9-12 op het scorebord, drie foutserves achter elkaar (2 keer Nederland) maakten er 13-15 van.

Bij 13-17 ging Servië de time out in, de 16-20 van Tom Koops gaf Oranje bij het ingaan van de big points nog een mooie voorsprong met zicht op een vierde set. Piazza haalde de ploeg bij 19-20 naar de zijlijn, Nimir Abdel-Aziz scoorde na die pauze twee keer (19-22), Parkinson maakte 20-23.

De Nederlandse foutserve bracht Peric voor Servië aan de opslag bij 21-23. Er volgden drie aces, één voor de Nederlandse time out, twee erna.  Waarmee Servië dus bij 24-23 op matchpoint kwam. Nimir maakte gelijk (24-24), daarna zorgden Atanasijevic en een uitgeslagen Nederlandse aanval voor de 26-24 winst van Servië.

De totale eigen score bedroeg 49 om 47 punten. De foutenlast 15 om 27 scores voor de tegenstander. Nimir Abdel-Aziz maakte 22 punten en werd daarmee topscorer, bij Servië   scoorden Luburic en Ivovic met 18 en 12 punten het vaakst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.