Vizier op volleybal

 

Nederland wint de CEV Nations Cup, ticket voor OS nog onzeker

VoV, 16-06-2024. 17:50 uur. “Onbegrijpelijk”, zei Wies Bekhuis na de gewonnen golden set tegen Oostenrijk. “We stonden drie punten achter (11-14) toen Oostenrijk op matchpoint stond in de golden set. We maakten echter een geweldige come-back door meer energie in de strijd te gooien wisten we terug te komen en uiteindelijk met 19-17 te winnen. We zijn superblij met de finaleplaats, ik kan het nog steeds niet geloven. We gaan knokken voor een Olympisch ticket.”

Noot: Wies weet toch wel dat ook nog aan de NOC-NSF eis moet worden voldaan om minimaal een vijfde plaats in een Elite-16 toernooi te halen? Aan deze nationale presentatie-eis is nog niet voldaan. De Nevobo geeft aan dat zij zich zal inspannen om sportkoepel NOC*NSF te overtuigen van het feit dat het tweede team van Nederland een reële kans heeft op een top-8 klassering in Parijs. En dus kan deelnemen.

Vanmiddag was het zover, Bröring/ van Driel speelden tegen Neuschaeferova/ Svoziloa en Bekhuis/ Piersma traden aan tegen Hermannova/ Stochlova. Duo’s uit Tsjechië.

Bröring/ van Driel namen na een lange rally in de eerste set een 9-6 voorsprong en de drie punten marge bleven behouden bij de technische time out op 12-9. Tsjechië scoorde het eerste punt na de verplichte pauze, Emi van Driel maakte 13-10, waarop drie punten van Tsjechië volgden voor de 13-13 stand. Op de side out ging het naar 16-16, Tsjechië pakte twee breakpoints (16-18) en stond dat verschilletje tot aan 19-21 niet meer af.

In de tweede set ging Tsjechië bij 11-8 de time out in, nadat ze met een foutserve en een aanvallende fout Nederland op drie punten voorsprong hadden gezet. Dat werkte, de eerste twee punten tot aan de technische time out op 11-10 waren voor Tsjechië. Na die verplichte pauze scoorde Emi van Driel belangrijke punten tot aan de 17-13 en blokkeerde Kirsten Bröring Nederland met drie blokpunten en een rake smash naar 21-15 en dus 1-1.

In de tiebreak kwam Nederland op 4-0 voor, er werd met 7-3 van kant gewisseld en ook daarna bleef Oranje een voordelige marge (10-6, time out Nederland) vasthouden. Oranje kwam bij 14-8 op matchpoint, Tsjechië kon nog tot 14-11 inlopen, time out Nederland, waarna Kirsten Bröring het beslissende punt voor 15-11, 2-1 en 1-0 maakte.

Bekhuis/ Piersma stonden voor de opgave om Nederland het goud te bezorgen na de 1-0 voorsprong. Het Oranje duo ging met veel servedruk sterk van start (4-0). Nederland liep uit naar 14-9 en het verschil bij 18-13, een blokpunt van Brecht Piersma, bedroeg nog steeds vijf punten. Wies Bekhuis scoorde de laatste twee punten voor de 21-17 zege.

De tweede set kon Tsjechië in de verlenging de tiebreak afdwingen. Na de 19-19 nam de spanning toe, helemaal toen ze bij 19-20 de kans kregen om de winst te pakken. Daarin slaagden ze op dat moment niet, maar even later was het bij 20-21 wel raak.

In de tiebreak ging Oranje opnieuw serverend heel sterk van start. Met de tussenstanden 5-1, 7-2 en 12-5 kwam het goud steeds dichterbij. Wies Bekhuis maakte met een ace de wedstrijd in stijl af.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.