Vizier op volleybal

 

Nederland zonder setverlies voorbij Oekraïne

VoV, 20-09-2023. 5:48 uur. Na de tweede zege gisteren tegen Mexico was het voor Oranje opnieuw zaak om tegen het nog puntloze Oekraïne geen punten te morsen om met Servië, China en de Dominicaanse Republiek in de race te blijven voor een van de twee te vergeven OS-tickets in deze poule. Oekraïne had niets te verliezen, Nederland alles te winnen.

Tegen genoemde drie teams neemt Oranje het nog op in de laatste drie wedstrijden van hun OKT poule. Om mee te blijven doen voor de bovenste twee plaatsen is winnen en drie punten pakken absoluut noodzakelijk. En zeer goed haalbaar gezien de resultaten van Oekraïne tot nu.

In tegenstelling tot gisteren begon bondscoach Koslowski nu met de selectie uit de eerste twee duels aan de wedstrijd met op

  • Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal Celeste Plak
  • Passer Lopers Nika Daalderop en Marrit Jasper
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Indy Baijens

Nederland gaf Oekraïne de eerste twee punten cadeau, maar werkte die achterstand met drie scores op rij weer weg. Indy Baijens scoorde een aantal keren achter elkaar naar de 7-5 tussenstand, bij 9-9 had Oekraïne de stand weer gelijkgetrokken. Na de 12-11 maakte Nederland via scores van o.a. Sarah van Aalen, een ace van Celeste Plak en een rake smash van Nika Daalderop het verschil naar 16-11. Oekraïne vocht zich langzaam maar zeker terug in de set, dwong Oranje bij 19-16 de time out in en wist tot 22-19 het verschil overbrugbaar te houden.

De scheids veranderde vervolgens een 24-20 in een 23-21 stand vanwege een Nederlandse touché, Oekraïne serveerde een ace op Nika Daalderop en had het verschil bij 23-22 tot één puntje teruggebracht, waarop Koslowski de dubbele wissel (Dijkema/ Dambrink voor Plak/ van Aalen) toepaste. De foutserve zette Oranje op setpoint. De rally daarop ging naar Oekraïne, daarna sloeg Marrit Jasper Oranje naar de benauwde 25-23 setwinst.

Oranje nam een grote voorsprong in de openingsfase van de tweede set (8-2) en hield die tot 10-6 vast. Na die tussenstand volgde er een zeer slordige periode met o.a. vier scores van Oranje voor Oekraïne en bij 11-11 haalde Koslowski zijn ploeg naar de zijlijn, nadat hij Sarah van Aalen had vervangen voor Britt Bongaerts. Toen Oranje keek en niet handelde en de bal pardoes op de vloer viel kwam Oekraïne op 13-14, Marrit Jasper sloeg Oranje even later bij 16-15 weer op voorsprong.

Richting de big points nam Oekraïne nogmaals de leiding (18-19), na hun foutserve kwam Marrit Jasper aan serve en zij serveerde Oranje van 19-19 naar 22-19. Nika Daalderop zette met haar 8ste punt van de wedstrijd Oranje op setpoint, Celeste Plak maakte na 24-21 met haar 10de punt in dit duel de 2-0 voor Oranje perfect.

In de derde set lag het initiatief in het begin (tot 4-7) bij Oekraïne. Via twee foutserves, twee aces (van Nika Daalderop) en een score van Indy Baijens kwam Nederland bij 8-8 weer langszij, waarna het tot 14-14 gelijk opging.

In het resterende deel van de set was Marrit Jasper niet af te stoppen door de Oekraïense blok. Zij scoorde vanaf linksvoor het ene na het andere punt, eerst drie keer tot aan de 18-14 stand en vervolgens ook nog eens twee keer tot aan 22-16. Met een ace via de netrand van Britt Bongaerts, die in de derde set in de basis was begonnen, kwam Oranje op 23-16. Oekraïne kwam niet meer tot scoren voor zichzelf, wel voor Oranje, dat de set met 25-16 en de wedstrijd dus met 3-0 won.

Oranje scoorde 55 eigen punten, Oekraïne 44. De Nederlandse punten kwamen op naam van Celeste Plak en Marrit Jasper (beiden 13), Nika Daalderop 11, Indy Baijens 8, Juliët Lohuis 5, Britt Bongaerts 3 en Sarah van Aalen 2.  Bij Oekraïne werd Oleksandra Milenko met 12 punten de meest scorende speelster.

gh @ Vizier op Volleybal, foto’s FIVB.