Nicole Oude Luttikhuis MVP bij NRW-derby

VoV, 19-12-2017. 11:24 uur. Als laatste volleybalklus van de ploeg van trainer coach Teun Buijs en mid Juliët Lohuis van  USC Münster in 2017 was de NordRhein Westfalen derby tegen de Ladies in Black van Saskia van Hintum, met een vijftal Nederlandse speelsters in de ploeg. De bewering van Teun Buijs dat één of meerdere Nederlandse speelsters bij Aachen door de Nevobo zouden worden betaald werd door Aachen ’s zegsman Dirk Heinhues stellig ontkent.

Het werd voor 1.500 toeschouwers een vijfsetter, waarbij het door een drietal blessures sterk geplaagde Münster na een zwaarbevochten 2-1 voorsprong (20-25, 28-26, 25-23) de winst via 23-25 en 13-15 alsnog door de vingers zag glippen. Wellicht was naast de blessures ook het zware programma, binnen 8 dagen twee uitwedstrijden en één thuiswedstrijd, er debet aan dat het op het eind net niet meer lukte.

In de eerste set hield de ploeg van Saskia van Hintum Münster ruim achter zich bij de tussenstanden 2-8, 8-16 en 20-25 eindstand. Met twee aces op 17-17 en twee rake klappen nam Münster in de tweede set afstand naar 23-19, bij 27-26 serveerde spelverdeelster Marieke Hindriksen de setzege op de borden. Teun Buijs wisselde in de derde set bij een 7-14 achterstand, bij 12-19 leek de set verloren, maar de vechtlust en het niet op willen geven van de thuisploeg werd beloond met een 25-23 zege.

Münster leek bij 13-21 in de vierde set naar dik verlies gespeeld te worden, maar met spelverdeelster Hindriksen en Lisa Thomsen als aanjagers werd de gelijke stand bij 23-23 afgedwongen. Aan het eind ontbrak dat kleine beetje geluk om met 3-1 setwinst af te sluiten. Na 13-13 in de tiebreak had Aachen het meeste over en pakte alsnog de zege.

“We missen routine in onze jonge ploeg” aldus een teleurgestelde trainer coach Teun Buijs na afloop. “We hadden weinig voorbereidingstijd voor dit duel en konden alleen maar via heel veel inzet dit resultaat halen.”

Juliët Lohuis scoorde 10 keer voor Münster. Spelverdeelster Britt Bongaerts, vorig jaar nog bij Münster actief, maakte er ook 10, waarvan 6 via de opslag. Tessa Polder scoorde 11 keer, Jeanine Stoeten liet in 2 sets 5 treffers noteren. Nicole Oude Luttikhuis, die tot MVP werd gekozen, maakte 20 punten voor de dames in het zwart en Kirsten Knip hield 22 serves van Münster met succes van de vloer.

Aachen was met 66 om 89 eigen punten scorend een stuk sterker, waarbij het verschil aan het net via aanval en blok (59 om 78) erg duidelijk was. Ook duidelijk was het verschil in fouten die een direct punt voor de tegenstander opleverden. Namelijk 25 om 43. Alleen in set 2 en set 3 scoorde Aachen al 25 keer voor Münster.

Verder won MTV Stuttgart zonder problemen van Rote Raben Vilsbiburg, dat met 14, 16 en nogmaals 14 punten per set genoegen moest nemen. Deborah van Daelen werd MVP bij Stuttgart. Dresden won met Marrit Jasper drie sets in de basis, 10 punten, en zonder Myrthe Schoot met 3-0 van Suhl.  De ploeg van Han Abbing kreeg 20, 23 en 22 punten mee. Koploper Schwerin liep tegen een onverwachte 3-1 nederlaag bij Wiesbaden op en Postdam versloeg Erfurt met 3-0.

In de stand gaat Stuttgart nu met 9-25 aan de leiding, dan volgen Dresden (9-23) en Schwerin (9-21). Münster staat met 10-20 vierde. De ladies in Black staan zesde (9-16), Rote Raben achtste (9-9) en Suhl negende (10-6).

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Nicole Oude Luttikhuis.