Nieuwe stunt Flamingo’s: Zege op Sneek

1617TeamfotoFlynth

VoV, 16-10-2016. 7:52 uur. Hoe kon Bob Dylan, de winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, en bij ons weten geen kenner van het volleybal in Nederland, het voorzien met zijn  ‘The times they are a-changing’. Die titel was in ieder geval behoorlijk van toepassing op de competitieronde van gisteren, waarin de tijden qua hegemonie in de Eredivisie bij de dames aan het veranderen lijken.

Hoe verklaren we de 3-0 winst van debutant Flynth Flamingo’s Activia over landskampioen VC Sneek anders. Of de 1-3 van Regio Zwolle Volleybal bij Coolen Alterno en de bravoureuse strijd die de jongelingen van TTP vochten tegen titelaspirant Sliedrecht Sport. Dat sommige zaken bij het oude blijven ging ook op. Vice Meister Springendal Set-Up ’65 behaalde een 0-3 zege bij Oskam Taurus.

Sliedrecht Sport stond in het midden van de eerste set nog met 13-16 achter tegen TTP. Bij het begin van de big point hadden ze het verschil weggewerkt (21-20) waarna ze met 25-22 winst afsloten. In de tweede set beliep de achterstand op een gegeven moment zeven punten bij 8-15. Deze keer lukte het niet om de talenten nog weer bij te halen, via 15-21 werd het 20-25. En daarmee was de koek bij de jeugdige gasten op.

Met 25-13 (8-2, 16-5, 21-10) en 25-12 (8-6, 15-9, 20-10) werd de 3-1 zege door Sliedrecht binnengehaald. Lynn Thijssen (16 punten) en Esther Hullegie (15 punten) waren bij de thuisploeg succesvol, Kirsten Wessels en Iris Scholten kwamen voor TTP tot 12 punten.  Celine Keijsers (5 aces), Esther Hullegie (4 aces) zorgden serveren voor veel punten, bij TTP maakten Eline Geerdink en Kirsten Wessels 4 keer serverend een score.

In Gennep leverde debutant Flamingo’s een stunt af door landskampioen Sneek met lege handen naar Friesland terug te sturen. En dat nadat vorige week ook al bekerwinnaar en supercupwinnaar Eurosped was afgetroefd. Met de imponerende setstanden 25-11 in de eerste en 25-18 in de derde set heersten de Flamingo’s in Pica Mare. Daartussen was het wel spannend, maar trok de thuisploeg met 25-23 uiteindelijk aan het langste eind.

Flamingo’s walste over Sneek heen in de openingsset, hetgeen een 25-11 tot gevolg had. Het herstel van de gasten kwam in de tweede set, waarin ze in een gelijkopgaande strijd (9-8, 12-13) een 19-17 achterstand ombogen naar 22-23. De genadeklappen kwamen van de thuisploeg, dat met 25-23 op 2-0 kwam. In de derde set liep Flamingo’s uit naar 10-3, waarna Sneek heel ver uit zicht bleef. Via 16-10 en 18-11 werd het 25-15.

Joska Fransen scoorde 12 keer voor de Roze Vogols, Nynke Rovers liet er twee minder noteren. Bij Sneek bleven topscorer Paula Boonstra en Anniek Siebring op 6 punten steken. De 4 aces van Lynn Blenckers zijn ook vermeldenswaardig.

Regio Zwolle Volleybal pakte meteen goed uit in de eerste set. In Apeldoorn werd Coolen Alterno met 21-25, na een 13-18 en 18-20 tussenstand,  een voorproefje van de veranderende volleybaltijden gegeven. Dat Alterno daarna behoorlijk tegenstribbelde moge duidelijk zijn. Ze wilden de oude orde herstellen en pakten na 10-5, 17-10 en 22-14 een hele duidelijke 25-15 setwinst.

In de derde set was de strijd om de macht spannend tot en met 24-24. Alterno was steeds de achtervolgende ploeg geweest (4-10, 12-16, 16-20) en kon na de 19-23 achterstand nog naar 24-24 terugkomen, voordat Zwolle met 24-26 de macht greep. En die stonden ze niet meer af, in de vierde set stond er zo 0-7 op het scorebord en ondanks verwoede pogingen van Alterno om dat te veranderen, bleef Zwolle ruim aan de leiding gaan (4-12, 11-16, 14-24) om met 15-25 en 1-3 af te sluiten. De scores in het matchreport leken ons over het geheel aan de lage kant en niet kloppend, derhalve geen vermelding.

“Het niveau van vandaag kan niet enkel en alleen toegerekend worden aan het gemis van twee speelsters. Het hele team haalde tegen Zwolle, geen voldoende. Opslag-, pass- en aanvalsfouten waren schering en inslag en het leek of het team met een flink gebrek aan zelfvertrouwen te kampen had.”  Aldus het verslag van JM op de Alterno site.

Springendal Set-Up ’65 had in de eerste set de nodige moeite met Oskam Taurus. Een 11-14 achterstand maakte de thuisploeg bij 16-16 ongedaan, de 16-20 hadden ze bij 22-22 weggewerkt. De gasten uit Ootmarsum pakten de winst met 27-29.  In de tweede set kon Taurus van 13-22 nog terug komen naar 20-24, maar die inhaalrace eindigde na de score voor 20-25.  In de derde set hadden de gasten via 4-8 en 11-17 ook een 13-22 voorsprong opgebouwd, die ze met 16-25 sneller aan de finish brachten.

Loes Hollink en Ilse Oude Luttikhuis kregen voor Set-Up elk 15 punten op naam. Juliette van Duijnhoven en Jessica Smit waren bij Taurus met ieder 9 punten de meest scorende speelsters. Kirsten Oude Luttikhuis had 4 keer direct succes met haar opslagen.

Na twee wedstrijden zijn Sliedrecht, Set –Up en Flamingo’s nog ongeslagen (6 punten), Sneek en Zwolle hebben één zege en 3 punten, TTP staat op 2 en Alterno en Taurus hebben nog 0 punten. Vandaag speelt Peelpush nog thuis tegen Eurosped.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Flamingo’s.