Nipt verlies Münster (Buijs) bij Meister

VoV, 11-12-2017. 12:40 uur. Twee ‘Meistermacher’ stonden er bij SC Palmberg Schwerin vs USC Münster langs de lijn. Teun Buijs, die met Schwerin in 2012 en 2013 de Duitse titel en beker had gewonnen, voor Münster en Felix Koslowski, kampioen met Schwerin in het laatste seizoen, voor Schwerin. Schwerin had midweeks met 3-2 van Dresden verloren en men was vooral benieuwd hoe de ploeg dit verlies verwerkt had.

SSC was tot aan 15-15 in de eerste set de betere ploeg, toen nam Münster het over en bracht de 19-21 met 22-25 aan de finish.  Eenzelfde beeld in de tweede set. De 12-7 achterstand had Münster bij 18-18 ongedaan gemaakt, waarna er met 23-25 werd gewonnen. In de derde set kon Schwerin de 15-7 voorsprong wel met 25-18 winnend afsluiten en ook in de vierde set lukte hen setwinst, via 25-17 werd de tiebreak verdiend.  De 8-0 achterstand in de vijfde set kreeg Münster niet meer van de borden en ze verloren met 15-9 en dus met 3-2.  Juliët Lohuis scoorde 15 keer, inclusief drie blokpunten en twee aces. Aanvallend haalde ze een scoringspercentage van 67%.

Stuttgart, de nummer drie van de stand voor deze speelronde, had een weekendje Berlijn geboekt, met wedstrijden tegen VCO en Potsdam. VCO is het Duitse Talentteam en staat laatste.  Dan lijkt een makkelijke zege in het verschiet te liggen, helemaal omdat VCO door blessures en ziekte ook nog behoorlijk gehandicapt was. Al met al was het echter ietsje minder makkelijk voor Femke Stoltenborg en co. dan wellicht verwacht. Stuttgart leverde zelfs een setje met 25-21 in, won er wel drie met twee keer 15-25 en 21-25.

De tweede wedstrijd van het weekend tegen Potsdam ging voor iets meer dan 800 toeschouwers ook naar Stuttgart. Potsdam had een off – day, Stuttgart draaide als een tierelier, op alle onderdelen van de spelletje.  Met 16-25, 14-25 en 18-25 was er voor de thuisploeg geen houden aan.

Van onze landgenotes konden we de volgende punten noteren. Femke Stoltenborg 1 (VCO) en 4 (Potsdam), van Nika Daalderop 16 (VCO) en van Deborah van Daelen (12 (VCO) en 10 (Potsdam). Nika speelde tegen Potsdam niet.

Ladies in Black Aachen vs Dresden  werd een ‚Krimi‘, die via de setstanden 21-25, 25-20, 18-25 en 23-25 beslist werd en de eerste nederlaag van Aachen op eigen veld was dit seizoen.  De Ladies in Black fans gingen in de tweede en de vierde set helemaal uit hun dak omdat hun favorieten het de gasten bijzonder lastig maakten. In de vierde set maakte Aachen een 14-21 achterstand ongedaan en was bij 23-23 op de drempel van de tiebreak. Op het beslissende moment was echter het geluk met Dresden.

Bij Aachen scoorden Tessa Polder en Jeanine Stoeten elk 9 keer. Tessa in drie sets, Jeanine in vier sets. Nicole Oude Luttikhuis liet er 11 noteren en spelverdeelster Britt Bongaerts pakte twee puntjes mee. Libero Kirsten Knip, de even voor een blessure behandeld werd, kwam 18 keer foutloos in actie. Marrit Jasper maakte 3 punten (14% scoringspercentage) en speelde twee sets bij Dresden, libero Myrthe Schoot had 17 foutloze acties op de serve van Aachen, Marrit lukte dat 22 keer.  Aachen had op de eigens score een 66 / 64 voordeel en in de foutenlast een 31 / 21 nadeel.

De derby in het kelderduel tussen Erfurt en Suhl werd een 1-3 zege voor de ploeg van Han Abbing, die daarmee van de degradatieplek af is.  Verder verloren de Rote Raben (Marlies Wagendorp) thuis met 1-3 van VC Wiesbaden. Marlies had één invalbeurt in de wedstrijd.

Na het weekend is Stuttgart de nummer één op de ranglijst (8-22), Dresden staat derde (8-20), Münster vierde (8-16), Aachen vijfde (8-14), Rote Raben zevende (8-9) en Suhl negende (8-6).

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.