Nipte tiebreakzeges voor Conegliano en Milano

VoV, 23-01-2024. 5:29 uur. Afgelopen weekend bezochten zo’n 14.700 toeschouwers de wedstrijden in de Serie A1 bij de dames in Italië. Publiekstrekkers waren de topteams uit de ranglijst. Bij het uitspelende Conegliano zaten 2.500 fans op de tribune, bij Chieri ’76 vs. Milano 3.900 en bij het thuisspelende Novara 3.200. Mooie aantallen. De teams onderin trokken nog zo’n 1.000 toeschouwers. Bij Firenze vs. Trentino waren dat der 900 en bij Casalmaggiore vs. Scandicci 1.350.

Koploper Conegliano had een lastige klus aan de uitwedstrijd tegen Roma. Ze kwamen met 2-1 in sets achter, wisten de tiebreak met 18-25 af te dwingen, waarna Roma zich gewonnen gaf gezien de 4-15 in de vijfde set. Isabelle Haak scoorde 28 keer, Robin de Kruijf liet er 11 noteren.

Ook Vero Volley Milano had vijf sets nodig om winnend naar de kleedkamer te gaan. Na de 25-21 volgden vier sets die met twee punten verschil werden beslist. De 23-25, 25-23 en 27-25 maakten 2-2, Milano pakte de tiebreak daarna met 13-15. De totaalscore bedroeg 111-111. Het voordeel van Milano op de eigen score (73 om 92) werd tenietgedaan door de foutenlast (19 om 38).  Nika Daalderop speelde niet. Myriam Sylla werd met 19 punten de topscorer bij Milano.

Novara van Anne Buijs, ze maakte 5 punten, won met 3-1 van Busto Arsizio. De derde set ging naar de gasten met 24-26, in de andere drie bleven ze ver van de twintig puntengrens verwijderd (12, 15, 10). Vita Akimova maakte de meeste punten, totaal 21.

Twee duels waren er zonder Nederlandse inbreng. Voor 1.700 fans won Bergamo met 1-3 bij Cuneo via o.a. 23-25 en 27-29 in de derde en vierde set. En Firenze noteerde een 3-0 zege tegen Trentino (19, 23, 15), mede omdat ze met een bijzonder lage foutenlast speelden. Ze scoorden maar 9 keer voor de tegenstander.

Casalmaggiore verloor thuis met 0-3 (22, 20, 17) van Scandicci. Aces (0 om 5) en blokpunten (3 om 14) waren de pijlers voor de winst. Juliët Lohuis scoorde 7 keer voor Casalmaggiore, bij Scandicci werd Ekaterina Antropova met 19 punten de topscorer.

Bij Pinerolo vs. Vallefoglia stonden Tessa Polder en Laura Dijkema tegenover elkaar aan het net. Pinerolo won met 3-1 o.a. via 27-25 in de eerste set en 32-20 in de vierde. Tessa Polder scoorde 10 keer, Laura Dijkema pakte een puntje mee.

• 13> Casalmaggiore 16-11

Bij de mannen in Italië verloor Robbert Andringa met Piacenza met 1-3 van Trentino. Na twee sets was er via 19-25 en 25-19 een gelijke stand, daarna was Trentino voor 3.600 toeschouwers met 16-25 en 15-25 een maatje te groot.

Padova van Fabian Plak verloor uit bij Cisterna Volley met 3-1. De eerste set pakten ze voor 1.200 bezoekers met 21-25, vervolgens was de thuisploeg drie keer op rij te sterk via 25-18, 25-20 en 25-11. Plak scoorde 11 keer.

Piacenza staat derde, Padova is de nummer 10 op de ranglijst.