Nipte zege Stuttgart vs. Schwerin in Duitse topper

VoV, 20-12-2023. 6:30 uur. In de Bundesliga werd gisteravond de topper tussen MTV Stuttgart en SC Schwerin gespeeld. Met daarin een grote Nederlandse inbreng aan beide zijden van het net. Schwerin was nog ongeslagen en bezette de koppositie, Stuttgart stond 4 punten achter hen.

Het werd een thriller, waarin vooral de vierde en vijfde set de fans op het puntje van de stoel hielden. Stuttgart nam een 2-1 voorsprong via de setstanden 25-13, 20-25 en 25-20, maar kon het pas in de vijfde set afmaken voor de 3-2 winst.

Na een indrukwekkende minuut stilte voor de overleden trainer/ coach Tore Aleksandersen begon Stuttgart zonder hun topper Krystal Rivers, die wegens familieomstandigheden ontbrak, aan de topper. Jolien Knollema en Eline Timmerman scoorden tot aan de 8-5 tussenstand, Eline bracht de marge na 14-8 bij 21-12 op 9 punten, waarna Stuttgart met 25-13 dik won.

Schwerin nam in set twee een 0-4 voorsprong en bleef het verschil vasthouden (3-8, 10-14, 17-20). Met 20-25 brachten ze de stand in evenwicht. In de derde set had Stuttgart weer het initiatief (7-2), Schwerin probeerde o.a. via Nova Marring en Elles Dambrink het gaatje te dichten, maar bleef in de achtervolging totdat deze set met 25-20 naar de thuisploeg ging voor de 2-1 stand.

Stuttgart denderde in de vierde set door, Britt Bongaerts blokkeerde een punt op het scorebord, wat later scoorde Eline Timmerman blokkerend de 12-7. Bij 19-16 zag het er nog steeds rooskleurig uit, maar daarna herpakte Schwerin zich en met een ace van Indy Baijens dwong Schwerin via 26-28 de tiebreak af.

Er werd met 8-6 van kant gewisseld nadat de latere MVP Britt Bongaerts de laatste twee punten voor de veldwissel had gescoord. Dit beslissende verschil kreeg Schwerin ondanks twee time-outs niet meer ongedaan gemaakt. Eline Timmerman maakte met een eerste tempo aanval de 14-12, die door Britt Bongaerts met een drukduel boven het net werd verzilverd.

Schwerin blijft met 10-27 koploper, Stuttgart is tweede met 10-24. Bij Stuttgart kwamen de Nederlandse scores van Eline Timmerman (9), Britt Bongaerts (4) en Jolien Knollema (3), die 2 sets speelde en een invalbeurt had. Bij Schwerin liet Nova Marring er 19 noteren, Elles Dambrink scoorde 12 keer en Indy Baijens 11 keer. Topscorer werd de Amerikaanse Alexis Hart van Stuttgart met 29 punten.

Frankrijk:

Nantes van Marrit Jasper won gisteravond de uitwedstrijd bij Quimper met 0-3 (21, 13, 18) en Venelles was met 0-3 te sterk voor de Franse talentenploeg France Avenir. Setstanden 26-28, 10-25 en 11-25.

Bij Nantes scoorde Marrit Jasper 10 keer, haar team is koploper in Frankrijk, Laura Jansen maakte 2 punten voor Venelles, ze speelde 1 set. Haar team bezet de elfde plaats.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.