NL-duo’s bij Beach Pro Tour Finals

VoV, 27-01-2023. 6:00 uur.  Bij de Beach Pro Tour Finals 2022 in Doha hebben zich voor Nederland de duo’s Raïsa Schoon/ Katja Stam en Alexander Brouwer/ Robert Meeuwsen gekwalificeerd. Op basis van hun plaats op de World Ranking. Bij zowel de dames als de heren doen 10 duo’s mee, die per gender in twee poules zijn verdeeld en daar een Robin Round competitie afwerken.

Elke duo speelt dus in de poulefase vier wedstrijden. Na de poulefase gaan de poulewinnaars rechtstreeks naar de halve finale, de nummers 2 en 3 spelen een tussenronde, met 2A vs. 3B en 2B vs. 3A. Gisteren kwamen de teams voor het eerst in actie.

Bij de dames speelden Schoon/ Stam tegen Hughes/ Cheng uit de USA en Hüberli/ Brunner uit Zwitserland. Beide wedstrijden werden driesetters met één maal winst en één maal verlies.

Tegen het Amerikaanse duo maakten Stam/Schoon het verschil na de technische time out. Van 12-11 liepen ze uit naar 15-11 en via prima side out spel brachten ze de set naar 21-18  winst. In set twee werd er ook bij 11-10 verplicht gerust, vervolgens scoorden de USA dames vier keer (11-14) en ook zij bleven daarna op de side out het verschil tot aan 18-21, na een Nederlandse foutserve, vasthouden.

De tiebreak werd na 8-9 met een Amerikaanse serie naar 8-13 beslist. Aanvallend waren Hughes/ Cheng niet af te stoppen en zij kwamen met een power swing op matchpoint. Katja Stam kon verlies uitstellen, daarna maakte Cheng de 10-15 voor de 1-2 winst.

Tegen het Zwitserse duo Hüberli/ Brunner ging de eerste set met 19-21 verloren. Na een gelijk opgaande strijd kwam Zwitserland via een breakpoint na een ultra lange rally met 13-15 voor. Na scores van Stam en Schoon na 17-19 werd het verschil bij 19-19 weggewerkt. Zwitserland ging de time out in en maakte daarna de laatste twee punten.

In set twee maakte Zwitserland een 14-11 achterstand bij 14-14 ongedaan, het verschil bij 19-16 kregen ze niet meer van de borden. De set ging met 21-18 naar Nederland. In de beslissende derde set pakte Oranje met een sterke opening een 5-1 voorsprong, Zwitserland kwam tot 10-8 terug, maar kreeg toen opnieuw een serie tegen (14-8), Raïsa Schoon sloeg het winnende punt voor 15-11 in het zand.

Na dag 1 staan Stam/ Schoon op de tweede plaats met evenveel punten al de nummer één en de nummer drie. Vandaag zijn Tillman/ Müller (om 11:00 uur) en Barbara/ Carol (om 16:00 uur) de volgende tegenstanders in de poule.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden op de eerste dag tegen Renato/  Felipe uit Brazilië en Nicolai/ Cottafava uit Italië. Er werd een duel met 2-1 gewonnen en één met 0-2 verloren.

Na een score via een monsterblok (15-14) tegen Brazilië volgde een Nederlands breakpoint, waarop de tegenstanders de time out ingingen. Nederland hield het verschil vast en een bal tegen de antenne bezorgde hen na 20-17 de 21-17 setwinst. In set twee leek Nederland bij 18-16 ook op winst af te koersen, echter maakte Brazilië met een Nederlandse foutserve en een eigen ace, waarop een aantal blokpunten volgden de achterstand ongedaan en kwamen ze bij 18-20 op setpoint. Ze wonnen de set met 19-21. De derde set ging via de tussenstanden 7-2, 11-6 en 14-13 met 15-13 naar Brouwer/ Meeuwsen.

In het duel tegen de Italianen werden beide sets met twee punten in Nederlands nadeel beslist. Italië kreeg in de eerste set na een gelijk opgaand duel setpoint bij 19-20 maar kon de set pas bij 20-22 voor zich beslissen. In de tweede doorgang konden Brouwer/ Meeuwsen een 9-3 voorsprong niet vasthouden. De serie van 11-6 naar 11-11 bracht weer evenwicht. Brouwer/ Meeuwsen kwam bij 20-19 op setpoint, maar moest na 22-22 de setwinst en de wedstrijdwinst aan Italië laten.

Na dag 1 staan Brouwer/ Meeuwsen met 3 punten op plaats drie. Ook de twee boven hen staande duo’s hebben drie punten. Om 13:00 uur spelen ze tegen Perusic/ Schweiner uit Tsjechië en om 19:00 uur tegen de Noren Mol/ Sørum.

We houden u op de hoogte hoe het afloopt.