NL-speelsters in de Europese toernooien

VoV, 14-12-2017. 11:35 uur. Was er afgelopen zondag in de Italiaanse Serie A1 nog een nipte zege voor Robin de Kruijf met Conegliano (2-3) op Celeste Plak en Novara, gisteravond was het op een ander podium, de Champions League, een uitgemaakte zaak. Dit keer speelde Conegliano thuis en maakten ze voor pakweg 3.500 fans korte metten met de bezoekers. Alleen in de derde set had Novara weerwoord en won met 20-25, in de overige drie doorgangen bleven ze twee keer heel ver van de twintig puntengrens verwijderd en kwamen ze een keer redelijk in de buurt. Setstanden 25-13, 25-18 en 25-14.

Fabris (18), de Kruijf (16) en Hill (14) scoorden er vakkundig op los, bij Novara kwam Egonu tot 11 punten en stopte de teller voor Celeste Plak op 9. Conegliano was op alle onderdelen de betere ploeg, aanvallend met 57 / 38, blokkerend met 8/4 en serverend met 8/3 aces. Dan mag de foutenlast ook iets hoger zijn.

Vandaag staat er nog de wedstrijd VakifBank vs Galatasaray in poule D (met Lonneke Slöetjes) van de Champions League op het programma.

In de CEV Cup was er een ruimere inbreng van Nederlandse speelsters. Allereerst natuurlijk via VC Sneek (0-3 verlies tegen Casalmaggiore) en Sliedrecht Sport (3-0 verlies bij Béziers). En verder bij CSM Bucuresti vs Ekaterinenburg, waar Nicole Koolhaas één set in de basis stond en één keer scoorde. Haar ploeg verloor met 0-3 (19, 21, 21).

De twee Bundesliga clubs met Nederlandse speelsters in de CEV Cup wonnen zonder setverlies en hadden eigenlijk geen noemenswaardige tegenstand. Stuttgart won van Olomouc met 0-3 (12, 14, 20) en Dresden was met 3-0 (13, 18, 20) te sterk voor het Franse Venelles. Bij Stuttgart scoorde Deborah van Daelen 14 keer, Femke Stoltenborg kreeg er 8 achter haar naam, waaronder 4 blokpunten en Nika Daalderop, die in de 2de set inviel en in de derde in de basis startte, maakte 6 punten.  Bij Dresden speelde Marrit Jasper niet, Myrthe Schoot had een tiental goede acties op de serve van de tegenstander.

En in de Challenge Cup was er bij Pfeffingen, de ploeg van spelverdeelster Tess von Piekartz,  vs Zagreb, wel een bijzondere verdeling van de scores over de diverse onderdelen van het spel. Pfeffingen was aanvallend veel sterker met 56 om 40 punten, maar blokkerend en serverend (aces) kwamen ze via het totaal van 10 om 22, 12 punten tekort. Rampzalig was echter de foutenlast met 39 om 16. Na de eerste set gewonnen te hebben (28-26) volgend drie nederlagen op rij. Met 20-25, 18-25 en 16-25.

Yvon Beliën had met Bursa BBSK geen enkel probleem uit bij Volley Walfer. De thuisploeg kreeg maar 12, 16 en 11 punten mee. Yvon scoorde 9 keer, haalde een aanvallend scoringspercentage van 78%. En dan speelde Hermes Oostende van Fanny Lafeber uit tegen Delgada. Daar ontbrak het niet aan spanning in de setfinales gezien de setstanden 28-30, 25-18, 23-25 en nogmaals 23-25. Lafeber scoorde 6 keer. Haar teamgenote Nina Coolman nam 23 punten voor haar rekening.

Vandaag speelt Charleroi (Annelien Alons) nog tegen Barcelona.