NL-speelsters winnen in CEV en Challenge Cup

VoV, 22-12-2022. 6:07 uur. In de CEV Cup bij de dames speelde SC Schwerin van Indy Baijens gisteren de return tegen Zeleznicar, waarvan thuis met 3-0 was gewonnen. De Bundesliga club had dus aan twee sets genoeg voor de volgende ronde.

Maar dat was nog niet eens zo’n makkelijke opgave. In ieder geval een stuk lastiger dan de 3-0 thuiszege deed vermoeden. Schwerin verloor de eerste set ruim met 25-13, kon in de tweede set na een 17-14 en 21-20 achterstand de beslissende twee punten voor de winst maken na 23-23.

In de vierde set, nadat de derde met 25-22 was verloren, ontsnapte de ploeg van Indy Baijens aan een 3-1 nederlaag en een golden set. De thuisploeg kreeg setpoints op 24-23, 25-24 en 26-25 voordat Schwerin de set met 26-28 besliste en daarmee het ticket voor de volgende ronde pakte. Dat de tiebreak daarna met 15-9 verloren ging was alleen belangrijk voor de statistieken.

Indy Baijens was blokkerend geweldig op dreef. Maar liefst 8 kill-blocks liet ze noteren, in totaal scoorde ze 20 keer. Een geweldig aantal voor een midspeelsters. En zij was daarmee ook beslissend voor het blokkerende voordeel dat Schwerin had (9 om 14), op de onderdelen aanval (60 om 47) en opslag (14 om 5 aces) was de thuisploeg de bovenliggende partij.

Hyke Lyklema ging met VK Liberec op bezoek bij het Franse Venelles, waar Lynn Blenckers nog steeds met een schouderblessure moet toekijken. In Tsjechië had Liberec met 3-0 gewonnen, dus ook voor hen waren twee sets voldoende om door te gaan.

Pas in de vierde set wisten ze de tweede setwinst te noteren. Nadat daarvoor de sets met 21-25, 27-25 en 25-16 waren geeindigd pakte haar team met 22-25 de tweede setwinst en daarmee de plaatsing voor de volgende ronde. De tiebreak ging met 15-10 naar Venelles.  Hyke Lyklema scoor 4 punten.

In de Challenge Cup speelde het Belgische Asterix Avo van Laura Overwater en Nova Marring thuis de return tegen Herceq Novi, waarvan uit met 1-3 was gewonnen. Ook hier waren dus twee sets genoeg voor het ticket om door te gaan.

En die waren na twee sets ook binnen. Met 25-19 en 25-18 kwam de stand op 2-0, daarna maakte de Belgische ploeg het met nogmaals 25-18 af. De eigen score van 57 om 36 was overduidelijk in hun voordeel. Daaraan droeg Nova Marring 17 punten bij en Laura Overwater 8.