Noorwegen door Oranje overlopen

NL teamfoto baku

VoV, 31-05-2017. 14:35 uur. In de tweede wedstrijd van de Oranje dames bij het WKK in Baku was Noorwegen de tegenstander. Opnieuw een opponent uit de onderste regionen van de internationale ranglijsten. Europees staan de Scandinaviërs op de 36ste plaats, mondiaal hebben ze helemaal geen notering.  Dus weer een ‘piece of cake’, misschien wel in het kwadraat. Net als gisteren tegen Denemarken dus binnen het uur naar een 3-0 stand. Noorwegen kreeg tegen Azerbeidzjan 15, 10 en 6 punten mee, een uitdaging voor Oranje om ze onder de 31 te houden, ongeacht welk team Morrison het veld in stuurt.

“We speelden eigenlijk best goed in de eerste set tegen Azerbeidzjan” zei de Noorse coach Odd Atle Ekerhovd. “Jammer genoeg verloren we en daarna was onze tegenstander een stuk sterker.” En verder “Soms deden de speelsters best goede dingen, hetgeen voor hun verdere ontwikkeling belangrijk is.”

Hoofdcoach Jamie Morrison vond dat Oranje goed aan het toernooi was begonnen, maar het was pas de eerste stap. “We bereiden ons voor op de wedstrijden tegen Azerbeidzjan  en Oekraïne, dat zijn de belangrijkste concurrenten voor de eerste plaats.”

Nederland begon met Laura Dijkema op spelverdeling, Myrthe Schoot, Debby Pilon – Stam en Kirsten Knip wisselden zich als libero / passer loper in het achterveld af, op mid vulde Morrison de namen van Yvon Beliën en Nicole Koolhaas in. En op de diagonaal en de buitenkant moesten Anne Buijs, Celeste Plak en Maret Balkestein – Grothues voor de passes en de punten zorgen.

Met een aantal series van drie en vijf punten was Oranje al heel snel ver uit het zicht van Noorwegen verdwenen in de eerste set. Na de 2-2 werd het 5-2 en 5-4. Daar waren de verschillen nog minimaal, maar vervolgens ging het van 5-4 naar 13-5 en 16-7. Geen houden aan voor de Noorse dames, in het verdere verloop konden ze nog wat puntjes bijschrijven, waarmee ze er in totaal één boven de tien kwamen. Oranje was toen al bij de eindstreep.

Nederland scoorde in deze set 18 keer voor zichzelf en gaf Noorwegen 5 punten kado. Yvon Beliën werd met 5 punten, waaronder 3 blokpunten, topscorer van de set. Marrit Jasper had een invalbeurt. De set duurde 20 minuten.

Dezelfde basis bij Oranje in de tweede set, waarin het qua scoreverloop ook van hetzelfde laken een pak was, alleen was Noorwegen iets productiever. Bij de tweede verplichte pauze hadden ze dit keer ‘al’ negen  punten, twee meer dan in de eerste set. Bij 18-11 leek het erop dat Oranje de tegenstander meer punten zou moeten toestaan dan in de voorgaande set, bij 23-12 werd dat ook werkelijkheid. Het werd 25-14 in 23 minuten.

Nederland scoorde in deze set 16 keer voor zichzelf en gaf Noorwegen 3 punten kado. Maret Balkestein – Grothues werd met 4 punten topscorer van de set.

In de derde set begonnen Femke Stoltenborg, Marrit Jasper, Nicole Koolhaas en Tessa Polder in de basis.  Met verder Anne Buijs en Maret Balkestein – Grothues. Het werd een zeer eentonig verhaal, in ieder geval wat de score betreft. Oranje ging vlot naar 6-1, de technische time out ging in met 8-2. Er werd voor de tweede keer verplicht gerust bij 16-5. Marrit Jasper serveerde Oranje van 15-5 naar 22-5, daarna kon Noorwegen er nog een serie uitpersen naar 22-11.  Het verhaal eindigde met 25-13 en 20 minuten. Ofwel een 3 om 8 score na 22-5. Dat zou eigenlijk niet mogen gebeuren.

Nederland scoorde in deze set 20 keer voor zichzelf en gaf Noorwegen 7 punten kado. Topscorer bij Nederland werd Maret Balkestein – Grothues met totaal 9 punten in de hele wedstrijd.

Resumé: 3-0 in 63 minuten en 38 punten tegen. Nou ja.

Gisteren waren er uitsluitend driesetters in Baku. Net als Nederland en Azerbeidzjan won ook Oekraïne met 3-0. Tegenstander Israël kreeg 22, 20 en 11 punten mee. Volgende wedstrijd van Oranje is morgen tegen Israël.

En dan begint het toernooi echt. Misschien moet de CEV er eens over nadenken om de kwalificatie op een andere manier in te vullen. Dit soort wedstrijden is ons inzines redelijk nutteloos, voor beide partijen.