Novara op 1-0 vs. Monza, ter Maat naar finale

VoV, 22-04-2022. 5:35 uur. In de halve finale van de play-offs om de landstitel heeft Novara van Nika Daalderop een 1-0 voorsprong in wedstrijden genomen tegen Monza. Het werd een 3-2 zege na een 2-0 voorsprong in sets.

Novara kwam in de eerste set via een ace en drie blokpunten van Monza van 10-9 voor op 10-13 achter, welke voorsprong Monza tot 21-22 vast kon houden. Nika Daalderop scoorde met een prikbal de 22-22, Karakurt serveerde twee aces voor 24-22 waarna Hancock de set met een blokpunt afmaakte.

Bijzonder was wel de woordenwisseling tussen Jordan Larson van Monza, die in haar carrière zo ongeveer alles heeft gewonnen wat er te winnen valt, met de scheids toen ze opheldering kwam vragen over een ‘gestolen’ bal. Scheids: “Are you the captain?” Larson: “No”  Scheids: “Then go away”

Novara nam in de tweede set een 2-0 voorsprong via een ruime 25-18, maar moest vanaf de derde doorgang en in de vierde gedurende de sets steeds in de achtervolging. In de derde bijvoorbeeld bij 10-16 en 15-21. De inhaalactie resulteerde nog bijna in winst (29-31). In de vierde liet Monza zich na een ruime voorsprong bij 12-16 en 16-21 niet nog eens bijna verrassen en sloot met 20-25 af. De tiebreak kantelde na 4-5 naar voordeel voor Novara, via 10-7 en 12-9 wonnen ze met 15-12.

Ebrar Karakurt werd tot MVP gekozen, ze scoorde 29 keer. Nika Daalderop kwam tot 20 treffers. Bij Monza waren de Belgische Lise van Hecke en Jordan Larson met beide 18 punten de meest scorende speelsters. De scores voor blok (9 om 16) en aces (11 om 4) hieven elkaar op (20 om 20). Aanvallend was Novara met 68 om 61 de betere,

Bij de mannen wist Civitanova uitschakeling tegen Trentino te voorkomen. Zij wonnen de derde ontmoeting met 3-0 (16, 19, 17) en maakten van een 2-0 achterstand in wedstrijden dus 2-1. Een vierde duel is noodzakelijk.

In Turkije heeft Ziraat Bankasi, de ploeg van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra, de finale van de play-offs om de landstitel bereikt. Zij wonnen thuis met 3-0 (25-20, 25-22 en 25-16) van Fenerbahce. Uit was ook al met 0-3 gewonnen. Ter Maat scoorde 11 keer, Tuinstra speelde niet. Ahmet Baltaci van Bankasi was de ster van de avond met 8 blokpunten en een 100% score in de aanval (5 uit 5).

De andere halve finale tussen Halbank en Arkas Spor is nog niet beslist. Arkas Spor won uit met 0-3 en verloor thuis met 2-3. Daar volgt dus nog een derde wedstrijd.

In Griekenland leed de Kifisia van Freek de Weyer een 3-0 nederlaag tegen AONS Milon. Via de setstanden 25-23, 25-21 en 25-21. Deze strijd ging tussen de nummer voorlaatst (Kifisia) en laatst in de ‘kampioenspoule’ van zes teams. Het resultaat had tot gevolg dat de teams van positie wisselden en de rode lantaarn dus bij de ploeg van de Weijer terecht kwam.

Kifisia heeft uit 9 wedstrijden 2 punten, AONS Milon staat op 5 en de nummer drie van onderen (PAOK) staat op 25 punten. Teams hebben nog één wedstrijd te gaan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Facebook Gorgonzola Igor Volley Novara.