Vizier op volleybal

 

Numidia/ vc Limac H1 is PSV de baas

VoV, 09-02-2020. 14:30 uur. PSV boekt tegen Willem 11 eerste zege van het jaar………..  Oeps, verkeerde PSV. Teug naar het volleybal. De mannen uit Eindhoven komen vol goede moed naar Linne en worden zoals alle tegenstanders bij Heren 1 getrakteerd op een verse vlaai van onze lokale bakker. Wie is er niet groot mee geworden………….

Jeroen van Vught, de trainer van PSV oogt als altijd strijdvaardig. Het is een grote beer die boven zijn mannen uittorent. In die zin zijn de coaches aan elkaar gewaagd. Op ander gebied zijn ze verschillend. We komen er in dit verslag op terug. Nog even naar de spelers van PSV. De trainer komt uit Vugt als je zijn naam mag geloven. Koen komt uit Dommelen? Marijn komt uit Rosmalen? Komen ze wel uit Eindhoven? De mooiste achternaam bij PSV heeft echter toch David. Je verzint het niet. Word je nu geboren met zo een naam en ga je daarom volleybal spelen of speel je volleybal en is dit je bijnaam?

David Nedbal……………… We houden ons aanbevolen voor andere aansprekende namen in het Nederlandse volleybal. Genoeg inleidende smalltalk, snel naar de wedstrijd.

De 1e set: De storm Ciara houdt ook deze dag Nederland al in zijn greep en het publiek bestaat dan ook alleen uit diehards die code rood trotseren. De spelers van PSV (met rode shirts) schreeuwen voornamelijk tegen de storm in en roepen hun eigen naam. Mogelijk zijn ze bang elkaar te verliezen of zoeken ze nieuwe spelers. We weten het niet. De spelers van Limac zingen in koor met de wind mee: “Laat maar waaien”.

In het begin van de set is even onduidelijk hoe de wind exact gaat waaien, maar vanaf 7-7 heeft Limac de wind in de rug en zien we een zelfverzekerd team de set pakken. Mooi om te zien hoe het team de geblesseerde spelers weet te compenseren door extra te focussen op competenties bij de niet geblesseerde spelers. Oftewel, iedereen vol aan de bak en gaan met die banaan. 1e set in de pocket met 25-14. Laat maar waaien die Ciara.

De 2e set: De stadsfazanten uit Eindhoven gaan door met hun geschreeuw, ondanks het weinige wol in de 1e set. We zien Coach Jeroen de grote beer uit de 1e set veranderen in een brombeer. Niet alleen de coach van PSV loopt te mopperen, ook het eigen publiek van Limac is niet tevreden en krijgt zelfs op enig moment feedback van het spelend team. Toevallig was de verslaggever net bezig de reacties uit het publiek op te tekenen. Oordeel zelf.

Let wel, ondanks de verplichting om de Nederlandse taal te bezigen sinds de bezetting vanaf de 80jarige oorlog speekt het publiek daarbij haar eigen taal.

“Pak dea bal truuk”,“Volle druk derop” ,“Kom op, doorgoan”, “Loat dea kop neet , ange”,“Nou door he”, “Alle balle op 10”,“Hophophop”,“Paasje”, “Joahhhhhh”
“Ketsen, ketsen”, “HerreGod nea”

Dat laatste citaat is een combinatie van het traditioneel geloof in deze contreien en de Duitse grens dichtbij. Hoe dan ook, bij het team komt het geroep niet allemaal als even constructief over, wat je wel van de 7e speler mag verwachten. Daar heeft het team een punt. We moeten ons realiseren dat onze mannen tot vorig jaar nog 3e divisie speelden en het nu gewoon verdraaid goed doen.

Laat het ze ook eens tegenzitten en stel je oordeel wat vaker uit. Positief coachen vanaf de tribune helpt. Aan de andere kant is weerstand altijd betrokkenheid, zeker bij diehards. Men leeft mee en roept zaken uit bevlogenheid. Het team moet daar ook mee leren dealen. Onderdeel van het groeien naar het volgende niveau is juist ook het om kunnen gaan met psychologische druk, aldus deze huis tuin en keuken psycholoog.

De 2e set laat zich echter samenvatten als een Tupperware-party. Het is er gezellig, maar wat schiet je er uiteindelijk mee op. Rommelige set, geen mooie rally’s. PSV stond vanaf het begin steeds een enkel punt voor en gaf het niet meer af. Limac verloor de set met 25-22.
Snel vergeten deze set.

De 3e set: Om in Eindhovense voorbeelden te blijven. Hier begon de wedstrijd het karakter te krijgen van gloeilampen tegenover LED. De brombeer liep steeds vaker rood aan en PSV was aan het einde van de opgegeven branduren. Limac leek LED. Het team bleef zichtbaar, was warm nog koud geworden van de tegenslag in de 2e set en duidelijk was dat het licht bij Limac nog lang niet doofde.

Nu we het in dit verslag al hebben gehad over de 7e man, dan ook even over de rol van de coaches. Het is natuurlijk maar een momentopname maar het verschil tussen de stijl van leiderschap bepaalt ook het verloop van de wedstrijd. Jeroen is te classificeren als directief leider, ” die kant op en marcheren…………… “.

Het kan werken, maar die stijl staat loodrecht op die van Guido Gortzen die meer als empowered leider kan worden gezien.

Jeroen en Guido worden deze week allebei aangemeld voor een zelftest, maar vooralsnog geloven we meer in de laatste stijl. Hoe haal je de kracht uit het team en de mannen zelf?

Even leek het er op dat deze set het karakter van een zoetwater viswedstrijd kreeg t.w………….binnen hengelen, teruggooien binnen hengelen, maar halverwege de set werd de werphengel er bijgehaald en kwam Limac iets steviger terug. Met toch nog wel wat geluk hier en daar en hele mooie reddende acties won men de set met 27-25.

De 4e set: Terwijl de een na de ander vastliep in de verbeterde app van NEVOBO was het team van Limac klaar met:

Het gezever van het publiek. Het gebrom van coach Jeroen, die inmiddels in een ijsbeer was getransformeerd. Het gefluit van de scheidsrechter. Het psychologisch gezwam in dit verslag. 4 x F… you was het thema van de 4e set. Fier, Furieus en Fabuleus Folleybal.

Vanaf de 1e bal was Limac aan zet en met het gemak van een plof-kippen-veertje bij windkracht 10 liet men PSV alle hoeken van het veld zien. De 4e set werd gewonnen met 25-16. Prachtig volleybal, waar we weer prima de komende weken op kunnen teren. Dank mannen.

Dank ook aan de mannen van PSV en Jeroen. Uiteraard dollen we even met jullie in dit verslag, maar de waardering is er niet minder om.

In de kantine bleef het die avond nog lang code goudgeel.

gh @ VoV, door de vaste verslaggever van Vc Limac. Foto idem.