Vizier op volleybal

 

OKT: Italië vs Nederland, head to head

VoV, 01-08-2019. 5:00 uur. Als België en Kenia ten behoeve van hun eigen kwalificatie geen roet in het eten gooien bij Italië en Nederland dan wordt het duel Italië vs Nederland op zondagavond de uitsmijter en de belangrijkste klapper van het OKT in Catania. Beide teams spelen dan tegen elkaar voor het OS ticket in Tokyo. Ter afsluiting van een heet weekendje Catania.

Hoe goed kennen de teams elkaar eigenlijk? En hoe goed kennen de speelster elkaar? Zijn er geheimen? Welke coach heeft meer info van de ander, weet zijn tactisch vernuft beter te gebruiken. Of heeft zijn ploeg juist net dat beetje beter, die fractie beter voorbereid. Of komt met wat nieuws, iets onverwachts, dat beslissend voordeel oplevert. Kan dat überhaupt wel, wanneer we alles van elkaar weten?

Of is het ook nu weer gewoon zo simpel als in alle andere wedstrijden. Bij eigen opslag servedruk houden, pass ontregelen, afblokkeren / verdedigen en in de counter attack scoren en op serves van de tegenstander passje brengen, set up geven en afmaken. Alleen blijft de vraag, hoe doe je dat het beste. En dan specifiek hoe doe je dat het beste tegen Italië?

  • Spelverdeling: NL: Laura Dijkema, Britt Bongaerts. IT: Alessia Orro en Ofelia Malinov.

Laura Dijkema speelt bij Firenze in Italië, Britt Bongaerts in de Bundesliga. Malinov is spelverdeelster bij Scandicci, de nieuwe club van Lonneke Slöetjes, en Orro droeg afgelopen het seizoen het shirt van Busto Arsizio. Dijkema kent uit de diverse wedstrijdbesprekingen de sterke en zwakke punten van de Italiaanse muur aan het net, hetzelfde geldt voor Orro en Malinov van de Italiaanse Nederlandse. De spelverdeelsters zullen hun aanvalsters in de best mogelijke positie voor het net proberen te zetten met alle kennis die ze van het blok aan de andere kant hebben.

  • Libero ’s: NL: Kirsten Knip, Myrthe Schoot. IT: Monica de Gennaro en Beatrice Parocchiale.

Beide Nederlandse libero’s spelen in de Bundesliga en hebben in het seizoen als zodanig weinig met Italiaans aanvalsgeweld om te verdedigen van doen. Voor de Italiaanse libero’s is dat juist anders. Zij zullen zich ongetwijfeld herinneren wat hun coaches bij Conegliano en Azzuria Volley hun hebben ingeprent m.b.t. de aanvallende kwaliteiten van Daalderop, Buijs en Plak. En als collega van de Kruijf zal de Gennaro als geen ander weten hoe de Kruijf het liefste de omloopbal scoort.

  • Diagonalen: NL: Lonneke Slöetjes, Celeste Plak. IT: Paola Egonu en Indre Sorokaite.

Lonneke Slöetjes wisselt het volgende seizoen van VakifBank naar Scandicci en wordt daar collega van Malinov en Bosetti. Celeste Plak was bij Novara collega van Chirichella en Egonu. Slöetjes speelde met VakifBank in de Champions League van 2019 tegen Novara en zal de tactische aanwijzigingen van Guidetti ongetwijfeld ten gunste van Oranje gaan gebruiken als dat zo uitkomt. Plak kent na vier jaar Italië alle tegenstanders zo’n beetje van haver tot gort.

Egonu is zo goed dat er op Papendal speciale trainingssessies aan haar gewijd zijn, waarbij er waarschijnlijk een belangrijke rol voor een blokkerend Oranje was (de Kruijf). Volgend seizoen is Egonu collega van de Kruijf bij Conegliano, maar dat is pas volgend seizoen. Sorokaite (31 jaar) heeft de ervaring, die Egonu nog mist. Maar Egonu heeft de hoogte en de vernietigende klap in huis. De diagonalen  konden de wedstrijd wel eens beslissen, hetgeen overigens geen uitzondering is met kanjers als Slöetjes en Egonu in de ploeg.

  • Midspeelsters: NL: Robin de Kruijf, Yvon Beliën, Nicole Koolhaas, Juliët Lohuis. IT: Cristina Chirichella, Anna Danesi, Sarah Fahr en Raphaela Folie.

De Kruijf was / is collega van Miriam Sylla, Anna Danesi, Raphaela Folie en libero De Gennaro. Zij kent als geen ander het klappen van de Italiaanse volleybalzweep. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat deze vier Italiaanse dames de Kruijf ook kennen en met name haar sterke punten niet tot gelding zullen willen laten komen, en van haar zwakke punten (heeft ze die dan?) gebruik zullen willen maken. Yvon Beliën speelde voor haar Turkije periode ook in Italië. Bij Piacenza en zal uit die periode nog wel de een of ander kennen.

Het lijkt dus een beetje of er bij Italië meer kennis van Oranje aanwezig is dan omgekeerd . Sarah Fahr bijvoorbeeld speelde samen met Elena Pietrini en Sylvia Nwakalor bij het Italiaanse TTP (Club Italia) en is ook alle Nederlandse speelsters in de serie A1 meermaals tegengekomen.

  • Passer Lopers: NL : Maret Balkestein – Grothues, Anne Buijs, Nika Daalderop, Marrit Jasper. IT: Lucia Bosetti, Elena Pietrini, Miriam Sylla en Sylvia Nwakolor.

Maret Balkestein  – Grothues kwam in een recent verleden nog uit voor Casalmaggiore, Anne Buijs kent het Italiaanse volleybal van vorig seizoen (via Monza ) en uit een eerdere Italiaanse periode (bij Busto Arsizio) maar al te goed. En het Italiaanse volleybal kent Anne Buijs ook maar al te goed. Haar plussen en minnen.  Nika Daalderop maakte vorig jaar bij Firenze naast Laura Dijkema indruk. De Italiaanse dames op deze posities weten ook wat ze aan Nederlandse hebben, ze hebben ze wekelijks kunnen volgen.

Zondagavond wordt er om 21:15 uur aangefloten voor Italië vs Nederland. Dan kunnen alle wijze theoretische lessen, alle uren praktische persoonlijke- en teamtraining, alle tips en trucs in de praktijk gebracht worden. Voor het grote doel, het doel dat met hoofdletters in de dromen van de speelsters en staf van beide nationale teams steeds weer terugkomt. TOKYO 2020.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.