Vizier op volleybal

 

OKT: Nu is het de beurt aan de mannen

VoV, 06-08-2019. 5:30 uur.  Met de gedachten nog bij het mislukte OKT van de dames volleybalploeg in Catania, Italië is het alweer zaak vooruit te blikken naar het OKT in Rotterdam van de heren, dat dit weekend gespeeld wordt. Nederland is gastland voor Zuid-Korea, België en USA. Ook hier is er slecht s één ticket voor Tokyo beschikbaar.

Zuid – Korea kenner bij uitstek voor wat het volleybal betreft is Thijs ter Horst. Hij kwam een drietal seizoenen in de Zuid Koreaanse competitie uit, maar zet zijn carrière volgend jaar in Italië bij Ravenna voort. Ter Horst ondervond er ongetwijfeld dat Zuid – Korea uitstekend kan verdedigen,  dat de spelers over veel techniek beschikken , maar niet al te groot zijn. En daar zal Oranje dus dan gebruik van moeten maken.

Dat het geen makkie wordt voor Oranje moge wel duidelijk zijn.  Zuid-Korea is de nummer 24 van de wereld, Nederland bezet door een prima WK 2018 de 15de plaats. Nederland won de laatste ontmoeting tegen deze Aziatische ploeg (2017, 3-0), de voorlaatste ging naar Zuid – Korea (2016, 3-2). Oranje speelt vrijdag om 16:00 uur tegen hen.

België, dat vrijdag tegen USA opent,  is de tweede door Oranje te nemen horde op dit OKT. Een hoge horde.  België oefende vorige week nog twee keer in en tegen Italië en verloor beide duels met 3-0. Daarvoor werden ook oefenwedstrijden tegen Polen en Frankrijk verloren.  Positief voor hen was dat de lang geblesseerde Sam Deroo in Italië weer speeltijd kreeg.

De Belgische mannenploeg deed hetzelfde als de Nederlandse damesploeg deze zomer. Alle topspelers kregen rust, hetgeen resulteerde in een beduidende minder succesvol optreden in de Golden European League (1 keer winst) dan van de nummer 12 van de wereldranglijst verwacht mag worden.

Misschien was de break wel net iets te lang zegt Deroo op de Nevobo site. “We staan er nog niet super voor, maar dat wil niet zeggen dat we er in Rotterdam niet zullen staan. Daar wordt nu hard aan gewerkt. De USA is favoriet, maar in alle voorbije wedstrijden, die we tegen hen hebben gespeeld, hebben we toch wel kansen gehad. Ik denk niet dat het onmogelijk is, maar het wordt zeker weten een zware opgave om van ze te winnen.”

Na de USA spelen België en Nederland dus op zaterdag tegen elkaar in de derby der Lage Landen.  “Natuurlijk zijn dit heel beladen duels”, geeft Deroo aan. ook al winnen of verliezen we de eerste wedstrijd van de USA, zo’n wedstrijd tegen Nederland wil je altijd winnen. Al zal de motivatie extra groot zijn als we de eerste wedstrijd ook al winnend hebben afgesloten”

USA is de torenhoge favoriet voor het OKT ticket voor Tokyo. De vraag is en blijft of België, Nederland en Zuid – Korea bij machte zullen zijn om het deze volleybalwereldmacht lastig te maken.  In de Amerikaanse ploeg spelen wereldsterren als spelverdeler Micah Christenson, mid Maxwell Holt, diagonaal Matthew Anderson en libero Erik Shoji. Christenson en Holt zijn / waren bij Modena in Italië collega’s van Wessel Keemink en Luuc van der Ent. Dat wordt dus een mooi weerzien aan weerskanten van het net.

USA hoefde zich dit jaar als organisator van de VNL Final Six niet te plaatsen voor het eindtoernooi, in de finale werden ze door Rusland verslagen. Ook de USA ziet het belang van kwalificeren voor de OS in Tokyo nu in Rotterdam in. “Wij willen zeer zeker aanstaand weekend kwalificatie afdwingen”

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto CEV.