Ondanks stijgende lijn verlies Zaanstad

VoV, 23-10-2019. 10:10 uur. De Zaanstad-mannen konden thuis tegen het sterke SAMEN.Lycurgus onbevangen spelen. Er was een stijgende lijn in het spel mede doordat de pass beter bij spelverdeler kwam dan in de twee voorgaande wedstrijden. In de eerste set boekte Lycurgus een simpele overwinning met 15-25, maar vanaf halverwege de tweede set veranderde dat. Er kwamen lange rally’s, zodat beide partijen hard voor de punten moesten werken. Lycurgus-coach Arjan Taaij liet optekenen dat hij “volleyballend een aantal aardige dingen had gezien” bij zijn team. Vergelijkbare woorden liet ook Zaanstad-coach Sandor Rieuwers horen.

In de eerste set startte Sandor Rieuwers met Guido Spooren, Max van Straten, Marijn van Gool, Daniel Homburg, Lesley Kef, Ray Espoza en libero Rueben Schoones. Al vrij snel nam Lycurgus een 4-8 voorsprong. Dat verschil van vier punten beleef daarna bestaan, onder meer door harde aanvallen van oud-Zaanstadspeler Erik van der Schaaf. Ook op 12-16 was dat het geval. Daarna liep Lycurgus verder uit naar een voorsprong van zes punten: 15-21. De Zaanse aanval kon daarna niet tegen het Groningse blok op, waardoor het 15-25 werd. De topscorer in deze set aan Zaanse kant was Daniel Homburg (4 punten)

In de tweede set liet Sandor Rieuwers zijn basis staan. Zaanstad startte goed. Door vijf aanvalspunten van onder meer Lesley Kef en Max van Straten had Zaanstad een voorsprong tot 6-5. De Lycurgus-aanval sloeg toen onverbiddelijk toe, zodat op 7-10 de eerste Zaanse time-out nodig was. Het verschil werd daarna vier punten, maar op 10-13 was er een signaal van een Zaanse ommekeer. Marijn van Gool sloeg een prachtige eenhandige set-up van Guido Spooren onverbiddelijk in.

Op 12-16 was er nog een lange rally die voor Zaanstad verloren ging, maar daarna bracht Zaanstad Koen Baas en Erwin Huinen via de dubbele wissel in. Zaanstad had het gevoel gekregen dat er meer inzat en sloeg toe. Ray Espoza scoorde een aanval op het midden en serveerde daarna een ace, waardoor het 16-17 werd. Via een blokpunt van Marijn van Gool werd het 18-18. Erik van der Schaaf zette Lycurgus daarna weer op voorsprong: 19-21. Door fouten bij Lycurgus kon Zaanstad bij blijven, maar uiteindelijk ging de setwinst toch naar Lycurgus met 22-25. De topscorer in deze set aan Zaanse kant was Ray Espoza (4 punten)

In de derde set ging Erwin Huinen op de plaats van Max van Straten spelen om nog meer aanvalskracht te hebben. Lycurgus hoopte na de 2-0 voorsprong de zaak snel af te ronden: het scoorde vier aanvalspunten, maar nam ook zoveel risico dat er twee foutserves waren. Op 2-4 was Zaanstad nog niet helemaal bij de les, maar op 4-5 zorgde een blokpunt van Ray Espoza weer voor Zaanse hoop. Op 4-8 leek het weer fout te lopen, maar Zaanstad liet toch zijn tanden weer zien: in een lange rally werden vijf Zaanse aanvallen door Lycurgus verdedigd, waarna de Groningse diagonaal uit sloeg. Zaanstad kon zich herpakken via twee aanvalspunten van Daniel Homburg: 9-10. De rally’s werden langer en Lycurgus voerde de servicedruk op. Via twee aces liep het naar 11-15.

Na een Zaanse time-out sloegen Lesley Kef en Erwin Huinen via aanvalspunten de stand op 14-16. Ray Espoza zorgde daarna met zijn serve dat het 16-16 werd (Ray serveerde het meest van alle Zaanstad-spelers: 13 keer en 0 fout). Stijn Held bracht daarna met een slimme doortikbal Lycurgus weer op voorsprong. Op 16-19 bracht Daniel Homburg met zijn aanval Zaanstad weer in de race. Zaanstad bleef voor elk punt vechten, maar het sterke blok van de Groningers bracht de stand op 19-23. Ondanks een time-out van Sandor Rieuwers ging het vermoeide Zaanstad nog twee fouten maken en ging de set met 20-25 naar Lycurgus. De topscorers in deze set aan Zaanse kant waren Daniel Homburg (5 punten) en Lesley Kef (4 punten)

De overwinning van Lycurgus was op zich duidelijk: aanvallend, serverend en blokkerend was dat team beter, maar Zaanstad kon bij vlagen aardig meekomen. Belangrijk was dat Zaanstad vooral in de tweede en derde set in foutenlast niet voor Lycurgus onderdeed. Dat biedt perspectief voor de volgende wedstrijd: uit tegen Sliedrecht Sport.

gh @ VoV. Bericht Topvolleybal Zaanstad / André Triep. Foto Eric Visch.