Ondertussen bij onze Zuiderburen

VoV, 11-2-2020. 4:45 uur. In België is het reguliere seizoen bij de mannen afgelopen en gaat men door met de EVL Qualification Round, waarop dan de EVL Challenge Final 4, de EVL Champions Final 4 en de EVL Play off Final volgt. De acht teams zijn als volgt op de eindstand geëindigd:

1>Aalst 36, Roeselare 35, Maaseik 32, Leuven 16
5>Achel 16, Menen 15, Gent 14 en Waremme 4.

In De EVL Qualification Round worden thuis- en uitwedstrijden gespeeld tussen de nummer 1 vs. 8, 2 vs. 7, 3 vs. 6 en 4 vs. 5, waarbij de laagst geëindigde ploeg eerst thuisvoordeel heeft. In dit geval is dat dus Waremme vs. Aalst, Achel vs. Leuven, Menen vs. Maaseik en Gent vs. Roeselare. De eerste ronde is op 22 februari. Indien nodig wordt er uiteraard ook een derde en beslissende ronde gespeeld.

Deze eindstand ging na afgelopen weekend de boeken in, waarbij de volgende uitslagen te noteren waren.

Leuven vs. Maaseik werd 2-3. Maaseik kon de 2-1 achterstand via 25-22 gelijktrekken, waarna het de tiebreak met 13-15 won. Jelte Maan scoorde 6 keer in 2 sets voor de bezoekers, libero Just Dronkers hield 21 opslagen van gent met succes van de vloer,

Roeselare vs. Waremme werd een vlotte 3-0 zege, waarbij Waremme 14, 19 en 18 punten meekreeg. Stijn van Schie had een invalbeurt bij Roeselare, waarin hij niet scoorde.

Gent verloor thuis met 0-3 van Menen. Twee sets was het spannend met 26-28 en 25-27 als eindstanden. De derde ging met 17-25 naar Menen. Michiel Ahyi, die overigens topscorer in België is na het reguliere seizoen, maakte 10 punten in de 2 sets die hij speelde. Chris Ogink scoorde 8 keer voor Gent. Bij Menen werd Jente de Vries met 23 treffers de topscorer.

Achel vs. Aalst, het Nederlandse duel in België, werd 1-3 voor koploper Aalst. Na 26-28, 25-22 en 22-25 kon Aalst de winst met 18-25 binnenhalen. Bij Achel kwamen de scores Nederlandse scores van Auke van der Kamp (14), Rob Bontje (11), Rutger Zoodsma (6) en Brian Schouren (4). Bij Aalst maakte Twan Wiltenburg er7, Tim Smit had een invalbeurt en scoorde niet.

De dames in België zijn nog volop bezig met het reguliere seizoen. Van de top 5 leed Oostende een 2-3 nederlaag op eigen veld tegen Gent. De 2-1 voorsprong na drie sets konden ze vervolgens niet in winst omzetten. Gent pakt de vierde set met 23-25 en de tiebreak met 12-15.

Koploper LvL As-Tongeren won met 0-3 bij hekkensluiter Tschalou (21, 19, 14) en Asterix Avo boekte hetzelfde resultaat bij Lendelede, waarbij het in de tweede set met 24-26 nipt was. De andere twee werden met 18-25 en 21-25 gewonnen.

Antwerp Volley won met 3-1 van Charleroi, waarbij de teams in de tweede en derde set niet voor elkaar onderdeden (27-25, 26-28) en Oudegem behaalde een 3-1 zege op Michelbeke. Daar eindigden drie sets met twee punten verschil, alleen de tweede was met ruime 25-17 voor de thuisploeg, bij de andere werd het 23-25, 26-24 en 30-28.