Ook de Bundesliga dames is begonnen

VoV, 01-11-2018. 8:05 uur. Gisteravond werden de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen in de Bundesliga bij de dames gespeeld. Totaal elf Nederlandse speelsters, waarvan er zeven international zijn, komen dit jaar in Duitsland in actie.

Een aantal landgenotes moest vooreerst nog genoegen nemen met een mindere rol voor hun team. Zo had spelverdeelster Nynke Oud één invalbeurt bij VC Wiesbaden, dat na een 0-2 achterstand (19-25, 15-25) de winst alsnog met 3-2 binnen haalde. In de derde set betaalden ze Potsdam met gelijke munt terug (25-15), waarna het via de vierde via 25-22 gelijk werd. De tiebreak ging met 15-12 naar Wiesbaden.

Anniek Siebring speelde twee sets in de basis bij Suhl, haar team won met 3-0 van VCO Berlijn, de Duitse TTP ploeg. Suhl won via de setstanden 25-20, 25-21 en 25-16. Siebring scoorde 8 keer. In de eerste twee sets kon haar ploeg in de finale (bij 22-20 in de eerste en 23-21 in de tweede) doordrukken en de winst pakken.

USC Münster van trainer coach Teun Buijs en midspeelster Juliët Lohuis leed thuis een 1-3 nederlaag tegen Dresden. De gasten waren in de eerste set een maatje te groot en liepen via 6-13, 10-18 en 11-20 naar een ruime 14-25 zege. In set twee waren de verschillen al een stuk kleiner, Münster deed lang mee (19-22) maar moest aan het eind toch afhaken (20-25).

De derde set was voor de thuisploeg, al vlot namen ze een voorsprong (7-3) die ze stevig vasthielden en met man en macht verdedigden. Via 17-13 werd het 25-18 . een beslissende vijfde set zat er voor de ploeg van Teun Buijs niet in, de verschillen waren klein, maar wel veelal in het voordeel van de gasten, die uiteindelijk met 21-25 de 1-3 zege mee naar Dresden namen.

Juliët Lohuis stond alle sets in de basis en scoorde totaal 9 keer, waarvan 3 keer blokkerend. Münster had de betere eigen score (63 om 58) maar ging aan de eigen foutenlast (35 om 17) ten onder. Met name de aanvallende fouten (18 om 7 ) wogen zwaar in hun nadeel.

Schwerin had het in de openingsset van het seizoen lastig met Straubing. Die set werd nipt met 24-26 gewonnen. Daarna was de weerstand gebroken en kon de ploeg van Britt Bongaerts en Tessa Polder doorstomen naar ruime setstanden en een ruime overwinning. Met 13-25 (na 7-18) en 15-25 (na 8-20) werden de eerste drie punten van het seizoen bijgeschreven.

Ladies in Black uit Aachen begonnen het seizoen ook met een 0-3 zege. Uit bij Erfurt. Met de setstanden 16-25, 23-25 en 21-25. In de tweede set werd het na 19-22 nog een beetje spannend, de ploeg van Saskia van Hintum was echter in de finale attent en slagvaardig. Hetzelfde in de derde set, waar ze na 13-14 en 18-19 in de eindfase ook beslissend afstand namen.

Marrit Jasper stond alle sets in de basis en scoorde vijf keer, Nicole Oude Luttikhuis had in set 2 en 3 een invalbeurt en maakte 3 punten. Kirsten Knip had wat de servepass betreft een rustige avond. Zij werd nagenoeg niet gezocht met de opslagen. Maar zes keer hoefde ze daarbij in actie te komen, waarvan er overigens twee misgingen. De foutenlast met 30 om 17 punten voor de tegenpartij gaf Aachen veel voordeel, op de eigen score was dat maar twee punten.

Myrthe Schoot en Iris Scholten kwamen met Rote Raben Vilsbiburg niet in actie, Deborah van Daelen speelde met MTV Stuttgart de Champions League wedstrijd tegen Sliedrecht Sport en won met 3-0.