Ook in Italië is de Serie A1 dames begonnen

VoV, 10-10-2023. 6:36 uur. Bij het openingsweekend in de Italiaanse Serie A1 bij de dames stond er meteen een Nederlands onderonsje van twee Oranje internationals op het programma. Spelverdeelster Laura Dijkema en diagonaal Celeste Plak stonden aan weerskanten van het net bij Vallefoglia vs. Roma Volley Club.

Dat duel eindigde in 2-3 voor de bezoekers. Roma nam een 1-2 voorsprong, kon het echter in de vierde set (25-19) niet afmaken. Daarin slaagden ze wel in de tiebreak. (12-15). Ondanks een betere eigen score (62 om 56) en mede dankzij de hogere foutenlast (33 om 22) ging de zege naar de ploeg van Plak, die 21 keer scoorde. Dijkema maakte 3 punten. In haar ploeg waren Camilla Mingardi en Alice Degradi met 21 en 20 scores de beste puntenmakers.

Conegliano van Robin de Kruijf won thuis met 3-0 (18, 16, 18) van Trentino. Via de aanval (45 om 29) maakten ze het verschil. De Kruijf scoorde 4 keer, Isabelle Haak maakte er 19 en mid Sarah Fahr kwam tot 11 treffers.

Casalmaggiore van Juliët Lohuis leed in eigen hal een 2-3 nederlaag tegen Volley Bergamo. De gasten wonnen de tweede en derde set met 23-25, Casalmaggiore sleepte er met 25-14 een tiebreak uit, die ze met 11-15 verloren. De Poolse Malwina Smarzek scoorde 22 keer, vier keer vaker dan haar teamgenote Juliët Lohuis, die in haar totaalscore 6 blokpunten had.

Novara van Anne Buijs vertrok met een 0-3 zege bij Chieri ’76. In de tweede en derde set waren de verschillen in de setstanden met 27-29 en 25-27 minimaal. De eerste set had Novara met 20-25 gewonnen. Anne Buijs scoorde 10 keer. Hetzelfde aantal lieten haar ploeggenoten Caterina Bosetti en Cristina Chirichella noteren. Vita Akimova werd bij Novara met 21 punten de topscorer.

Tessa Polder leed met Pinerolo een 2-3 nederlaag tegen Cuneo. Na vier sets hadden beide teams een keer met 25-17 en 25-23 gewonnen, in de vijfde set trok Cuneo met 13-15 aan het langste eind. Maja Storck scoorde 28 keer voor Pinerole, Tessa Polder 9 keer. De drie Anna’s van Cuneo (Anna Haak, Anna Adelusi en Anna Hall) waren met 14, 15 en 14 punten trefzeker bij de gasten. De 10 om 1 aces en 35 om 19 foutenlast hadden een belangrijk aandeel in verlies en winst.

Vero Volley Milano, dat zonder Nika Daalderop speelde, pakte de volle buit tegen Busto Arsizio. Via 25-21, 25-10 en 25-12 was het verschil overduidelijk. Paola Egonu scoorde 19 keer voor Milano.

Scandicci was thuis met 3-0 (20, 19, 18) te sterk voor Firenze. Zhu Ting (12), Britt Herbots (6) en Linda Nwakalor (8) namen het tussen haakjes staande aantal punten voor hun rekening.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Legavolley.it, Laura Dijkema en Celeste Plak.