Vizier op volleybal

 

Op weg naar Tokyo 2020 (v)

VoV, 25-06-2019. 4:43 uur.  Bij de damesploeg van Oranje was het vizier vanaf de eerste voorbereiding deze zomer gericht op het OKT in Italië. Daarop werd de indeling van het seizoen voor team en speelsters vanaf half mei toegespitst. Zoals eerst rust voor de geroutineerde krachten die een lang (en zwaar) seizoen in buitenlandse competities speelden. En anderen die nationaal eerder waren uitgespeeld mochten met het ‘grote Oranje’ aan de bak in de diverse continenten in de Volleybal Nations League. Alleen Robin de Kruijf heeft nog geen speeltijd gehad dit seizoen, de rest is allemaal vroeger of later ingestroomd en weer uitgestroomd.

Oranje speelt het OKT in augustus in Catania, Sicilië, Italië. Met als tegenstanders het gastland, België en Kenia. In Italië tegen Italië voor plaatsing, dan klinkt het al gauw ‘altijd lastig’. Alleen de poule winnaar gaat namelijk rechtstreeks door naar Tokyo, verliezers krijgen een herkansing op het continentale toernooi. Italië plaatste zich onlangs voor de Final Six van de VNL, ook zij lieten met enige regelmaat de jeugd aan het grote volleybalwerk van de VNL ruiken, maar wisten toch 11 van de 15 wedstrijden te winnen. België won met 3-2 van Italië en van Nederland, Nederland verloor met 3-1 van Italië. Maar om België nu als favoriet te bestempelen? Dat gaar ons te ver. Dan zouden we Nederland en Italië tekort doen.

De OKT poule indelingen zijn, met de vetgedrukte namen als VNL deelnemers dit jaar. :

  •  Poule A: Servië, Puerto Rico, Thailand, Polen  Wereldkampioen Servië speelde eigenlijk alleen in de eerste VNL week met alle sterren in de ploeg, nadien gingen zij met vakantie en nam de jeugd het over. Servië plaatste zich niet voor de VNL Final Six, Polen wel. Zij verloren met 3-0 van Servië en wonnen met 3-0 van Thailand. Servië (1ste CEV ranking) of Polen (8ste CEV ranking) zal naar het Europese kwalificatie toernooi gaan.
  • Poule B: China, Turkey, Germany, Czech Republic. Lukt het Turkije (5de CEV ranking) om Olympisch kampioen China de weg te versperren? Dan hoeven ze geen Europees kwalificatie toernooi te spelen. Indien neen, dan is Turkije en Duitsland (6de CEV ranking) daar wel van de partij. In de VNL van dit jaar versloeg China zowel Turkije als Duitsland met 3-0. We gaan er maar vanuit dat Duitsland in deze poule niet twee keer zal stunten.
  • Poule C: USA, Argentinië, Bulgarije, Kazakstan. Dat zal Bulgarije wel niet halen tegen USA. Bulgarije staat net als Polen 8ste op de CEV ranking.
  • Poule D: Brazilië, Dominicaanse Republiek, Kameroen, Azerbeidzjan. Dit ticket moet voor Brazilië zijn. En gezien de 13de plaats van Azerbeidzjan op de CEV ranking is het nog maar de vraag of zij aan het Europese OKT mee mogen doen.
  • Poule E: Rusland, Korea, Canada, Mexico.  Rusland viel tegen bij het VNL. Het was niet het Rusland dat we gewend waren uit het verleden. Maar ze wonnen  wel van Korea bij de VNL. Rusland staat met Italië op de derde plaats van de CEV ranking, voor het geval Canada, Mexico of Korea hen verrassen.

Mochten de volleybalvrouwen onverhoopt van 2 tot en met 4 augustus niet als eerste eindigen dan volgt er dus nog een laatste kans via het continentale kwalificatie toernooi in januari 2020, dat net als in Europa ook in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Noord- en Midden Amerika wordt gehouden. Ook dan verdient alleen de winnaar een van de twaalf Olympische tickets.

Voordat de dames afreizen naar Italië staan er nog twee oefenwedstrijden op het programma. Tegenstander is Japan, dat zich als organisator van de OS in Tokyo niet hoeft te kwalificeren.  Japan is dan voor een trainingsstage in Nederland en dient als sparringpartner op vrijdag 26 juli (Almelo) en zaterdag 27 juli (Den Haag)

Voor het Europese toernooi geldt dat de top 7 van de Europese ranglijst (uitgezonderd de landen die al zijn geplaatst via het OKT) mag deelnemen plus de organisator. De Nederlandse vrouwen staan op de laatst gepubliceerde CEV ranglijst (die van 22-10-2018) op de tweede plaats.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB,