Oranje dames op WK o.a. vs. Italië en België

VoV, 18-03-2022. 5:20 uur. Gisteravond vond in Lausanne de uitgestelde loting voor het WK 2022 dames in Nederland en Polen plaats. Dit WK wordt gespeeld vanaf 23 september tot en met 15 oktober. We zijn wel benieuwd of de competitie in Nederland daarvoor enige weken wordt uitgesteld om iedereen in de gelegenheid te stellen de wedstrijden op dit volleybalfeest te bezoeken.

Oranje werd als het hoogstgeplaatste team van de organiserende landen op de FIVB World ranking geplaatst in poule A, Polen in poule B en vervolgens USA en Brazilië in de poules C en D. Kroatië nam de plaats in van Rusland, dat is uitgesloten van deelname aan dit WK.

Vervolgens werden uit de schalen waarin de nummers 21 t/m 24, 17 t/m 20, 13 t/m 16, 9 t/m 12 en 5 t/m 8 van de FIVB World Ranking zaten de nummers 6, 5, 4, 3 en 2 voor elke poule getrokken. Voor de oranje dames kwamen achtereenvolgens uit de balletjes Kenya, Kameroen, Puerto Rico, België en Italië als de nummers 6 t/m 2 van poule A.

Italië is in de Oranje poule de topfavoriet voor de eerste plaats, waarschijnlijk gaan Nederland en België in het duel der Lage Landen uitmaken wie er tweede en derde wordt en zullen Kenia en Kameroen wellicht het kind van de rekening worden om niet door te gaan naar de volgende poulefase, waarin de nummers 1 t/m 4 van poule A worden samengevoegd met de nummers 1 t/m 4 van poule D. In poule D werden geloot Brazilië, China, Japan, Columbia, Argentinië en Tsjechië.

De behaalde punten uit de eerste ronde gaan mee naar de tweede ronde. De vier ploegen uit poule A en D vormen in de tweede ronde poule E en de acht teams uit B en C komen in poule F terecht. Elk land speelt in de tweede ronde vier wedstrijden: alleen tegen de teams waartegen in eerste ronde nog niet is gespeeld. De beste vier van elke poule gaan daarna door naar de kwartfinales (knock-outfase).

In poule B en C werden geloot:

• B: Polen, Turkije, Dominicaanse Republiek, Zuid-Korea, Thailand, Kroatië
  • C: Verenigde Staten, Servië, Duitsland, Bulgarije, Canada, Kazachstan

Alle landen spelen hun eerste wedstrijd in Nederland (Arnhem), waarna de helft van de ploegen in Polen (Gdansk en Lodz) het toernooi vervolgen. Ook in de tweede ronde, kwartfinales en halve finales worden de wedstrijden over Nederland en Polen verdeeld. Gliwice is de derde speelstad in Polen.

De Nederlandse volleybaldames spelen al hun wedstrijden in eigen land. Rotterdam (Ahoy), Apeldoorn (Omnisport) en Arnhem (GelreDome) zijn de speelsteden. De medaillewedstrijden – finale en kleine finale – worden in Arnhem gespeeld.

gh @ Vizier op Volleybal, bron o.a. mediavoorlichting Nevobo, Thijs Pietersen. Foto FIVB.