Vizier op volleybal

 

Oranje duo’s naar kwartfinale bij CEV Nations Cup

VoV, 14-06-2024. 6:08 uur. In Jurmala hebben deze week Europese beachduo’s een laatste kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Tijdens de CEV Beach Volley Nations Cup. Voor Nederland zijn daar Brecht Piersma/Wies Bekhuis en Kirsten Bröring/ Emi van Driel, die als landenteam een poging doen om een van de nog vijf beschikbare tickets te bemachtigen.

Lukt het hun om als eerste te eindigen in Jurmala dan zullen ze vanwege een door het NOS*NSF aanvullende tweede prestatie-eis moeten leveren, namelijk minimaal vijfde worden op het FIVB Elite-16 toernooi in Gstaad of Wenen. Anders heeft winnen van de Nations Cup geen plaatsing voor de OS tot gevolg.

Landenteams bestaan uit twee duo’s. Oranje is in de poule C ingedeeld bij Noorwegen en Finland. De nummers één en twee in de poule gaan door naar de kwartfinale.

Oranje begon met het duo Bröring/ van Driel vs. de Noorse dames Steinsvåg/ Berntsen. Dit werd een zeer eenvoudige en snelle zege voor Nederland. Met 21-9 en 21-12 had het Noorse duo niet zo veel in de melk te brokkelen.

Daarna speelden Piersma/ Bekhuis tegen Helland-Hansen/Olimstad. Het leek erop dat dit duel op dezelfde manier zou eindigen als het voorgaande. Nederland won de eerste set met 21-8, maar kreeg er in de tweede met 18-21 van langs. Het NL-duo herstelde zich in de beslissende derde set en pakte met 15-7 de 2-1 zege.

Tegen Finland hadden Bröring/ van Driel het duo Parkkinen/ Prihti als tegenstander. Opnieuw ging de eerste set met overmacht naar Nederland. Via 8-2, 14-6 en 18-8 werd met 21-11 gewonnen. In set twee kwam Finland van 17-12 nog terug naar 18-18 maar verloor nipt met 21-19.

En Piersma/ Bekhuis hadden de Finse dames Ahtiainen/ Lahti als tegenstander. Het Nederlandse succes duo van de laatste twee CEV Future toernooien leed een 0-2 nederlaag. In de openingsset kon een 14-10 en 19-16 voorsprong niet verzilverd worden. Finland pakte in een spannende finale na 21-20 en 21-22 de zege met 22-24.  In set twee maakten ze na 14-16 het beslissende verschil door naar 15-20 afstand te nemen en vervolgens met 16-21 te winnen.

De tiebreak, die vanwege de 1-1 stand de beslissing moest brengen, werd ook door Bekhuis/ Piersma gespeeld. Teams mogen zelf kiezen wie de beslissende set tot de 15 speelt. Nederland koos dus voor Bekhuis/ Piersma, Finland weer voor Ahtiainen/ Lahti.

Nederland kwam in de beginfase met 5-4 voor, kreeg toen echter een serie van zes punten tegen, waardoor het tegen een schier onoverbrugbare achterstand aankeek bij 5-10.  En na de 7-11 pakte Finland nog eens drie punten op rij, waarna ze de set met 8-15 uitmaakten.

Nederland werd dus tweede in poule C, maar gaat wel door naar de kwartfinale. Daarin is Polen de tegenstander. Bröring/ van Driel spelen tegen Wojtasik/ Kociolek en Bekhuis/ Piersma nemen het op tegen Gruszczynska/ Wachowicz. De Poolse ploeg was in poule A eerste geworden na zeges tegen België en Tsjechië.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.