Oranje en Polen pakken volle buit in openingsduels.

VoV, 24-09-2022. 2:27 uur. Zowel Oranje als Polen, de beide organisatoren van het dames WK, zijn met een zege aan het toernooi in Nederland begonnen. Oranje won met 3-0 van Kenia, Polen was met 3-1 te sterk voor Kroatië.

Oranje behaalde de verwachte 3-0 zege op Kenia via de setstanden 25-11. 25-17 en 25-11. Anne Buijs werd met 15 punten topscorer, Nika Daalderop bleef er eentje bij haar achter en diagonaal Celeste Plak kwam ook nog in de dubbele cijfers met 11 punten. Verder scoorden Juliët Lohuis 9 keer, Eline Timmerman 7 keer, Britt Bongaerts 3 keer en Elles Dambrink 2 keer. Oranje was op alle scorende onderdelen de sterkste, aanval 45 om 25, blokpunten 13 om 7 en aces 3 om 0. En de foutenlast was met 7 om 14 punten voor de tegenpartij ook in Oranjes voordeel. Allemaal overduidelijk dus.

Bondscoach Avital Selinger liet Britt Bongaerts (spelverdeelster), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Nika Daalderop (passer lopers), Eline Timmerman en Juliet Lohuis (midspeelsters) en Myrthe Schoot (libero) beginnen aan de partij. Marrit Jasper, Laura Dijkema, Tessa Polder, Florien Reesink, Elles Dambrink en Jolien Knollema kregen via invalbeurten ook speeltijd.

Kenia had de beste start (0-3), bij Oranje was Nika Daalderop daarna met drie punten op rij succesvol. Nederland kwam via Juliët Lohuis bij 6-5 aan de leiding en liep uit naar 10-5 en 13-6. Bij 16-7 zocht Kenia de kantlijn op voor advies. Kenia kon iets terugdoen (17-10) waarna Anne Buijs met een serie opslagen naar 24-10 de eerste setwinst heel dichtbij bracht. Celeste Plak zorgde bij 24-11 voor de 1-0 in sets (25-11)

Kenia had in de tweede set weer de beste start (0-3), waarna Oranje met succes ging achtervolgen en na de 4-3 de voorsprong uitbouwde tot 11-5 en 16-7. Teamcaptain Anne Buijs scoorde met de 19-9 haar tiende punt van de wedstrijd. Na de 22-13 scoorde Kenia de side out en een breakpoint (22-15), Anne Buijs die totaal zes keer scoorde in deze set, en een Keniaanse foutserve zetten Oranje bij 24-16 op setpoint. Kenia blokkeerde Nika Daalderop af (24-17), waarna Eline Timmerman met een blokpunt voor de 25-17 en 2- setstand zorgde.

Oranje liep in de derde set na 3-4 achter naar 8-4 voor uit, Kenia ging de time out in en kon tot 9-8 inlopen. Met scores van Celeste Plak en Nika Daalderop bouwde Oranje een 13-9 voorsprong op, De 17-11 trachtte Kenia via een video challenge ongedaan te maken, maar VAR Koos Nederhoed en zijn team toonden aan dat er geen touché was geweest en de 17-11 bleef staan. Nika Daalderop was aan serve (vanaf 16-11) en serveerde de set in een keer uit. Waarbij ze zelf een pipe aanval scoorde (18-11) en met een ace afsloot voor de 25-11 zege. Oranje speelt zondag om 16:00 uur tegen Kameroen.

Polen opende het WK met de wedstrijd tegen Kroatië. Zij wonnen via de setstanden 25-19, 21-25, 25-23 en 25-15 met 3-1. In de tweede set kon Kroatië voor een verrassing zorgen door de winst op te eisen en in de daaropvolgende set deden ze lang mee voorde winst. Echter de ruime voorsprong halverwege (8-15) was niet ruim genoeg om op 1-2 in sets te komen. Polen behaalde met twee punten verschil een benauwde winst in deze set. In set vier maakte Polen de klus af. Bij Polen werd Rosanski met 16 punten topscorer, Mlinar van Kroatië kwam tot hetzelfde aantal.