Vizier op volleybal

 

Oranje: Geen ‘do-or-die’ maar ‘must win’

VoV, 12-06-2019. 7:41 uur.  Na de derde 3-2 overwinning in de European Golden League ligt de strijd om het ticket naar de Final Four in poule B nog helemaal open. Vanavond kan Nederland in Hoogeveen al zeker zijn van plaatsing als poulewinnaar, maar kan het ook afzakken naar de derde plaats.

De sleutel zal liggen in het zelfvertrouwen van de Lange Mannen. Na afloop van de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Spanje zei Piazza dat Oranje meer zelfvertrouwen moet hebben. “We moeten vertrouwen in ons spel en in ons team. Als we 2-0 en 20-18 voorstaan, moeten we het afmaken en met 3-0 winnen. Tegen Estland wordt een zware wedstrijd. We moeten gefocust zijn op ons spel, we moeten geloven dat we alles kunnen. We moeten nog twee wedstrijden winnen en dan zullen we het zien.”

Estland, met de van vakantie terug zijnde routiniers, won afgelopen weekend thuis met 3-2 van Kroatië. Daarvoor moesten ze een 0-2 achterstand goedmaken, die ze vervolgens met 15-10 in de tiebreak ook met winst bekroonden.

De stand in poule B van de EGL oogt wellicht wat vreemd, want Nederland staat bovenaan met een punt minder dan Spanje. En Kroatië staat onderaan met een puntje meer dan Estland. Dat komt doordat in Europese competities het aantal overwinningen als eerste criterium geldt. Oranje behaalde tot nu toe drie zeges, Spanje maar twee, net als Estland.

1> Nederland 3-7, 2> Spanje 2-8, 3> Estland 2-4, 4> Kroatië 1-5

Er is één scenario waarbij de Lange Mannen zich vanavond al verzekeren van een plek bij de laatste vier van de Golden League. Als Oranje wint van Estland en Spanje verliest thuis van Kroatië, dan kunnen zowel de Spanjaarden als Esten nog maximaal drie overwinningen halen terwijl Nederland dan op vier zeges staat.

In een ‘worse case scenario’ is het echter ook mogelijk dat Estland zegeviert en Spanje ook Kroatië verslaat, dan zakt Nederland mogelijk af naar de derde plaats in de poule en heeft het plaatsing voor de Final Four niet meer in eigen hand.

De selectie voor vanavond bestaat uit;

  • Spelverdeling: Daan van Haarlem en Gijs van Solkema
  • Libero:  Just Dronkers
  • Diagonaal: Nimir Abdelaziz (TC) en Wouter ter Maat
  • Midspelers: Tim Smit, Fabian Plak, Michaël Parkinson en Luuc van der Ent.
  • Passer / lopers:  Maarten van Garderen, Gijs Jorna, Ewoud Gommans, Stijn van Schie en Thijs ter Horst.

Wessel Keemink is er deze keer niet bij, Maarten van Garderen juist wel weer.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Bron o.a. Nevobo.