Vizier op volleybal

 

Oranje Jeugd vlot langs Portugal

00Oranjejeugd2RSZ

VoV, 30-07-2016. 17:15 uur. Bij het Achtlandentoernooi in Matosinhos, Portugal was Nederland als derde in de poule geëindigd en op grond daarvan speelden ze voor de plaatsen vijf tot en met acht  de kruisfinale tegen de nummer vier van de andere poule. Die nummer vier was Portugal, dat in de wedstrijden tegen Frankrijk, Spanje en België één setje had gewonnen en er negen verloor. En dus geen wedstrijd als winnaar naar de kleedkamer was gegaan. En dat bleef na vanmiddag na de 3-0 nederlaag ook zo. 

Maar zo begon het gastland niet, neen ze kwamen heel sterk uit de startblokken. Nederland werd in een ommezien op een 1-5 achterstand gezet. En eerlijk is eerlijk, Oranje deed daar zelf ook een bijdrage aan met een aantal fouten op rij. De ploeg moest dus meteen in de achtervolging, dat gebeurde vol bravoure en vol overgave. Bij 5-5 was er weer evenwicht. En na een score van Hester Jasper via het blok ging Oranje met 8-7 voor de technische time out in.

Hester ging zelf serveren en was niet meer van de opslaglijn weg te krijgen. Door een aantal  Portugese scores voor Nederland, zeven in totaal, maar ook omdat Dagmar Boom er nog een paar in rammelde. Op 18-7 eindigde de serie met een foutserve, de strijd was toen natuurlijk allang gestreden. Oranje verkeerde in opperbeste stemming en bij Portugal zag men de bui al hangen. Maar opgeven wilde men niet, ook niet toen Nederland naar 21-10 uitliep. Portugal maakte drie punten achter elkaar, Dagmar Boom beantwoorde dat met een tweetal scores van haar hand. Hester Jasper sloeg het laatste puntje bij 24-15 binnen.

De tweede set week eigenlijk niet zoveel van de eerste af. Portugal deed haar uiterste best, maar kwam gewoon kwaliteit tekort.  Bij perioden hadden ze een productieve opwelling, bijvoorbeeld van 5-3 naar 5-6, maar Oranje was attent bij de les om daar adequaat op te reageren. Door de stand naar 10-6 te tillen.  Het verschil van vier punten bleef tot aan 16-12 staan, daarna liep Oranje in een fase met over en weer een stevige foutserve last, uit naar 20-13. De 20-15 werd 24-15 en de set eindigde met een 25-16 zege voor Nederland.

In de derde set verscheen Oranje met een gewijzigde basis binnen de lijnen. Even hadden ze nodig om te wennen. ( 4-4, 8-5, 8-8 en 9-10).  In die periode deed Portugal goed mee, maar met Charlot Vellener aan serve ging Oranje ‘erop en erover’.  De foutserve voor 13-11 maakte een eind aan de serie. Bij 13-13 haalde de bonscoach de ploeg naar de zijlijn. Wies van Solkema had de boodschap begrepen (14-13), er volgde een kill – block (15-13) en daarna een rake klap van Rianne Vos voor 16-13. Zoals al eerder genoemd, maakte nu ook een foutserve een eind aan de serie. Oranje haalde de serve terug en nam afstand naar 20-14.

Even haperde de machine nog, Portugal kon terug komen naar 21-17, (time out Nederland), maar kon de side out niet maken. Erger, de dames liepen elkaar in de weg en sloegen, in een poging om te scoren, gezamenlijk onder het net door voor 23-17. Time out Portugal. Het mocht allemaal niet meer baten voor hen, Oranje pakte via 25-18 de 3-0 winst.

De tegenstander in de strijd om plek vijf wordt België of Zwitserland. Die wedstrijd is op dit moment bezig.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto website Portugese Bond.