Oranje kopje te klein

foto CEV: Maret Grothues

Oranje is op de tweede plaats in de poule geëindigd. Om als eerste te eindigen hadden ze gisteren van Rusland moeten winnen. Maar dat zat er net niet in. Wereldkampioen Rusland was met 3-1 net te sterk. Setstanden  26-24, 24-26, 25-15, 25-22. Nederland speelt nu morgen in de tussenronde tegen Azerbeidzjan, de nummer drie van poule C. Bij winst dan,  is  titelverdediger Italië de volgende tegenstander.

Nederland speelde in de eerste set een prima partij volleybal. Ingrid Visser, blokkerend, Caroline ‘omloop’ Wensink en Manon Flier, aces,  scoorden prachtige punten en hielden Oranje naast of net voorbij Rusland. Laura Dijkema zorgde met een 2 de bal voor 17-18, Ingrid Visser scoorde opnieuw blokkerend.

Nadat Rusland in het net sloeg en Debby Stam – Pilon vanaf vier via de handen scoorde vluchtte Rusland bij 17-21 in een time out. Een met resultaat, blijkens de 20-21 even later. Nederland kwam bij 22-24 op setpoint, maar sloeg in het net. De volgende kans ging door een voetfout bij een driemeter aanval verloren, Gamova sloeg wel raak en blokkeerde Manon Flier af. Van 22-24 in een keer naar 26-24 en naar 1-0 voor.

Oranje leek aangeslagen en begon niet goed aan de tweede set. Via 6-2 en 10-4 kwam Rusland vroeg op een grote voorsprong. Vooral Ekaterina Gamova bleek een plaag voor de Nederlandse hoge en lage verdediging. Manon Flier bracht op 6-11 Debby Stam aan serve en Laura Dijkema zocht en vond nu steeds vaker linkshandige Maret Grothues op linksvoor. Maret scoorde voluit slaand het ene na het andere punt en bracht Oranje bij 14-14 weer naast Rusland.

Gamova en Goncharova, beiden boven de 2.00 meter, sloegen hun team over of voor het blok langs naar 23-19 en de 2-0 leek een kwestie van twee maal een van die twee Russische reuzinnen  aanspelen. Nederland kwam door een technische fout van Rusland en twee met het blote oog nauwelijks waarneembare aces van Manon Flier op 23-23. Nu trok Oranje aan het langste eind en besliste de set met 24-26 het eerste setpunt, wederom geholpen door een technische fout van de spelverdeelster.

Rusland domineerde in de derde set. Van de 5-2 via de 10-4 naar 12-6. De winst in de tweede set zorgde niet voor een portie extra adrenaline om er de volgende nog eens vol tegenaan te gaan. Oranje wilde wel, maar Rusland was veel te sterk en via de buitenaanval bleven ze maar scoren. Debby Stam en Maret Grothues waren vanaf linksvoor ook regelmatig succesvol, maar de Nederlandse puntenproductie bleef ver achter bij de Russische. Van 15-10 naar 20-13 en 25-15 betekende 2-1 voor Rusland. Nederland moest in de vierde set winnen als ze een tiebreak wilden halen en zo begon het team ook aan die doorgang.

Weliswaar eerst met een kleine achterstand, maar die was bij 6-6 weggewerkt. Nederland had in Debby Stam en Maret Grothues sterke buitenaanvalsters, Ingrid Visser pakte blokkerend en via de eerste tempo aanval haar puntjes mee en Manon Flier hamerde er vanaf de drie meter  een aantal tegen de Italiaanse vloer.

Oranje deed tot 19-19 mee, kwam door onder andere twee Russische blokpunten toen op 22-19 achter en moest twee maal de time out in om het Russische scorende ritme te breken. Stam en Staelens zorgden voor 22-21. Rusland bleek echter over de langste adem te beschikken. Grothues maakte nog 24-22, een netfout betekende het einde van de wedstrijd.

Manon Flier zag het na afloop nog wel zitten. “Ik ben supertrots op ons team”, sprak ze. “We   gaan met een goed gevoel naar de volgende ronde.  En het maakt niet uit tegen wie we nu moeten spelen.”

Nederlandse scores:  Manon Flier 19,  Maret Grothues 15, Debby Stam en Ingrid Visser 12, Caroline Wensink 7, Laura Dijkema 3, Chaïne Staelens 2.  Team scores NL /Rusland: Aanval 57/62, blok 6/19, aces 5/3, tegenstander 16/19. Gamova scoorde 29 punten, Goncharova was 22 keer succesvol.