Oranje lijdt 1-3 verlies vs. Dom. Republiek

VoV, 14-06-2021. 16:30 uur. De Oranje dames hadden met Dominicaanse Republiek een tegenpool van gisteren als tegenstander. Italië was jong en ontbrak het aan VNL-toernooi ervaring, de Dominicaanse Republiek kent een team vol met ervaren speelster, die al jaren op het hoogste niveau meedraaien en presteren.

Bijvoorbeeld Brayelin Martinez, vorig seizoen collegae van Anne Buijs bij het Braziliaanse Praia Clube. En verder Bethania de la Cruz (1987), spelverdeelsters Niverka Marte (1990) en Camil Dominguez (1991), Marifranchi Rodriguez (1990), Mambru (1986) en libero Brenda Castillo (1992) met het opvallende rastakapsel. Hun opmerkelijkste resultaat tot nu op dit VNL-toernooi was de 1-3 zege op Turkije.

Nederland kwam met de gekende opstelling voor de eerste set binnen de lijnen. Met Britt Bongaerts op spelverdeling, Iris Scholten op diagonaal, Juliët Lohuis en Eline Timmerman op mid en Nika Daalderop en Anne Buijs als passer lopers. De liberorol was weer in handen van Myrthe Schoot. In de wedstrijd was er tevens speeltijd voor Celeste Plak, vanaf set twee in de basis, Marrit Jasper, Demi Korevaar en Kirsten Knip.

Oranje leed een 1-3 nederlaag, waarbij de eerste drie sets met minimaal verschil werden beslist. De Dominicaanse Republiek kwam via 23-25 met 0-1 voor, Oranje maakte gelijk met 25-23 en kwam met 1-2 achter na 28-30. In de vierde set kwam Oranje op een 0-5 achterstand en was de hele set in de achtervolging. Uiteindelijk kwamen ze met 22-25 net tekort om het opnieuw spannend te maken.

In de eerste set bleef de strijd gelijk opgaan, waren er maar minimale verschillen en waren dat er drie dan wist de tegenstander dit weer vlot te verminderen. Iris Scholten begon goed, pakte in het begin meteen een paar puntjes mee, net als Juliët Lohuis en Nika Daalderop. De Martinez zusjes namen tot aan 11-3 de nodige punten voor de Dom. Republiek voor hun rekening. Het blok van Iris Scholten maakte na de inhaalrace van Oranje 14-14, Brayelin Martinez sloeg haar ploeg naar 16-18, twee fouten van haar collega’s maakten weer gelijk. Bij 19-21 ging Selinger de time out in, bij 21-21 deed Marcos Kwiek hetzelfde. Anne Buijs maakte 23-23, Brayelin Martinez 23-24, waarop de Dominicaanse Republiek het setpoint benutte voor de 0-1 stand.

De tweede set kende ook een spannende finale maar dan met een spiegelbeeld ontknoping. Oranje had in het begin bij de eerste technische time out een 8-5 voordeel, daarvoor had Kwiek bij 7-3 al zijn eerste time out genomen. Nederland liep in het middendeel van de set (na 11-110 uit naar 15-11en bleef het verschil aan haar kant houden tot aan 22-21.

Anne Buijs en Nika Daalderop maakten veel punten in die fase, Annick Meijers was er voor de serve ingekomen, maar het bleef voor haar bij een keer opslaan. Van de 22-19 maakte de Dominicaanse Republiek 22-22, na de 23-23 beslisten een score van Anne Buijs en een aanvallende fout van de tegenstander de set met 25-23 voor Nederland. Dus 1-1.

De derde set was in de finale nog spannender dan de twee voorgaande. Opnieuw hielden de teams elkaar tijdens de set goed in evenwicht zoals bij de tussenstanden 7-7, 15-15 en 20-21. Tot aan de 20-21 waren Eline Timmerman, Nika Daalderop en Celeste Plak scorend belangrijk. In de aanloop naar de big points zag Oranje een 19-17 voorsprong verloren gaan. Het werd 19-21, Plak maakte de aansluitende 20-21 en even later scoorde Eline Timmerman de 21-23. De scheids vroeg een video challenge en zag dat Oranje op 23-24 kwam.

De Dominicaanse Republiek meende de strijd na de volgende rally gewonnen te hebben, maar de video challenge bevestigde dat niet, Oranje kwam op 24-24 en moest daarna steeds op de side out de set in leven houden. Op 24-25, 25-26, 26-27, 27-28 lukte dat door scores van Nika Daalderop en Anne Buijs. Op 28-29 sloeg De la Cruz uit de counter attack raak, nadat een 2de bal score van Britt Bongaerts niet lukte.

In de vierde set nam de Dominicaanse Republiek een 0-5 voorsprong en moest Oranje alle zeilen bijzetten om het verschil van een punt of vijf tot zeven weer in te lopen. Vooreerst slaagden ze daar helemaal niet in (3-10, 5-12) maar geleidelijk werd het verschil minder. Een paar lobjes scoorden en toen ook een flipperkast toverbal een punt opleverde (10-14) kon de inhaalrace pas echt goed beginnen.

Na de 15-19 scoorde kreeg Oranje een punt cadeau, scoorde Britt Bongaets een ace en sloeg Anne Buijs de 18-19 op het scorebord. Het antwoord kwam van Martinez (18-21), en daarna was de foutenlast van Oranje gewoon te hoog om resultaat te boeken. Celeste Plak sloeg uit (18-22) en Oranje serveerde fout (19-23 en 20-24).

Oranje kwam via een score van Celeste Plak en een gekregen punt terug naar 22-24, voordat Gonzalez de set afmaakte. Dat deed ze trouwens op een knappe manier vanuit een zeer moeilijke hoek. De 22-25 betekende de 1-3 nederlaag van Oranje.

Oranje had de betere eigen score (75 om 69) maar ook de hogere foutenlast (34 om 23). Nika Daalderop (23 punten) en Anne Buijs (16 punten) werden de topscorers bij Oranje, bij de tegenstander waren dat de Martinez zusjes met 19 en 15 punten.

Morgen is het speelveld weer het domein van de VNL-mannen. De dames gaan drie dagen rusten en zijn dan weer voor hun laatste serie aan de beurt.