Oranje lijdt bij EK U20 een 0-3 nederlaag

VoV, 29-09-2020. 1:20 uur. Jong Oranje is er op het EK onder 20 in Brno niet in geslaagd om het succes tegen Duitsland (1-3 winst) een vervolg te geven. Wit – Rusland was Oranje met 3-0 (25-20, 25-20, 25-21) de baas. Jong Oranje staat nu derde in poule II, maar is nog niet uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales. Donderdag speelt het team van bondscoach Arnold van Ree tegen Rusland, dat eerder met 3-1 van Wit – Rusland won.

Bij Belarus waren in dat duel Babkevich en Bahatka de meest scorende spelers, zij maakten respectievelijk 21 en 15 punten. Hen afstoppen zou de uitdaging zijn, waar Oranje voor stond.

Set 1: Eigen score 12/17 via aanval 10/12, aces 2/3 en blokpunten 0/2. De foutenlast bedroeg 8/8. In deze openingsset ging het tot 6-6 gelijk op en sloeg Belarus het eerste gaatje bij 8-12 via twee aces en een Nederlandse foutserve naar 8-12. Belarus liep uit naar 10-16 en 14-20. Nederland kon met name Bahatka niet afstoppen, hij scoorde aanvallend een handvol punten. Op setpoint verzilverde Oranje nog een dankjewel bal en serveerde een ace, voordat Belarus de set uitmaakte, enkele keren sloeg hij over het blok heen. Luuk Hofhuis scoorde 4 keer voor Oranje in deze set.

Set 2: Eigen score 11/15 via aanval 7/9, aces 3/2 en blokpunten 1/4. De foutenlast bedroeg 10/9. Jong Oranje had in de eerste helft van de tweede set het initiatief en kon de puntenkanonnen bij Belarus goed van scoren afhouden. Via de tussenstand 4-4 liep Oranje uit naar 11-8, met een goed aandeel in de score van Yannick Bak.

De 15-13 was het kantelpunt in deze set, Oranje kreeg een serie van vijf punten tegen. Onder andere bij 15-17 een ace en 15-18 een netfout. Oranje knokte zich naar 18-18 en even later na 18-20 achter naar 20-20. Via een Nederlandse foutserve, een opstellingsfout, een ace en twee blokpunten scoorde Belarus de laatste vijf punten voor de 20-25 zege. Yannick Bak scoorde 5 keer voor Oranje in deze set.

Set 3: Eigen score 14/17 via aanval 10/15, aces 2/0 en blokpunten 2/2. De foutenlast bedroeg 8/7. In de derde set bleef Oranje tot 6-6 bij, kwam vervolgens met 9-12 en 11-16 achter, waarop zij de time out ingingen. Belarus liep uit naar 14-20 en ging met een comfortabele voorsprong de twintigpunten grens door (15-21). Oranje kon nog iets terug doen, maar dat was veel te weinig om het Belarus nog moeilijk te maken. Met een foutserve werd de set na 21-24 afgesloten.

Nederland heeft donderdag in de laatste poulewedstrijd nog de mogelijkheid om zich alsnog te plaatsen voor de halve finales, maar dan zal er gewonnen moeten worden van Rusland. Als Nederland derde of vierde in de poule wordt, dan spelen zij verder om de plaatsen 5 tot en met 8.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Bron o.a. Nevobo.