Vizier op volleybal

 

Oranje (m) wint op EK U20 van Duitsland

VoV, 28-09-2020. 6:15 uur. De Nederlandse mannen zijn het Europees kampioenschap in Brno, Tsjechië uitstekend begonnen. Hun eerste wedstrijd tegen Duitsland, dat met een derde plek acht plaatsen hoger op de Europese ranking staat, werd met 3-1 (25-17, 19-25, 25-18, 28-26) gewonnen. Door de winst hebben ze de leiding genomen in Poule II.

Een dag nadat Jong Oranje aan hun toernooi had moeten beginnen, was daar gistermiddag eindelijk het eerste fluitsignaal. Door positieve coronatests bij tegenstanders Turkije en Oekraïne was de wedstrijd van zaterdag tegen Turkije komen te vervallen.

Set 1: Tegen Duitsland begon Jong Oranje sterk. De basis van Tieme de Jong (spelverdeler), Yannick Bak en Luuk Hoge Bavel (passer-lopers), Mathijs Apine en Luuk Hofhuis (midden), Martijn Brilhuis (diagonaal) en libero Nick Martherus bouwde vanaf 7-7 gestaag aan een mooie voorsprong. Met vijf punten, waaronder twee blocks, was Mathijs Apine goed op dreef. De openingsset ging met 25-17 naar de Nederlanders.

Set 2:  In het tweede bedrijf had Jong Oranje vooral aanvallend minder uit te richten tegen de oosterburen. Slechts tien punten wisten ze op eigen kracht te scoren vanuit de aanval. Daar tegenover stonden ook nog eens vijf blocks van de Duitse talenten. Met 25-19 kwam Jong Duitsland langszij.

Set 3: De derde set liet veel aanvallende scores van beide teams zien, Martijn Brilhuis maakte er zeven voor Nederland. Zijn Duitse evenknie Max Schulz wist er zelfs acht te maken. Het verschil kwam vanaf de servicelijn en aan het net. Jong Oranje scoorde drie aces en drie blocks, tegenover nul van Duitsland. Met 25-18 greep Nederland de voorsprong weer.

Set 4: De vierde set ging over en weer, dan weer lag het initiatief bij Jong Oranje, dan weer bij de Duitsers. In een spannende slotfase hielden de Nederlandse talenten het hoofd koel. Op het derde matchpoint besliste Yannick Bak een zeer lange rally door cross voor het blok langs te scoren. Met 18 punten was Martijn Brilhuis topscorer voor Nederland. Bekijk hier alle statistieken van de wedstrijd tegen Duitsland.

Vandaag tegen Belarus: Met deze knappe zege op Duitsland staat Nederland na dag twee op de eerste plaats in Poule II. Rusland had zaterdag ook met 3-1 van Wit-Rusland gewonnen, maar deed dat met een minder groot verschil in punten.

Bij Nederland kwamen Martijn Brilhuis (18), Luuk Hofhuis (13), Yannick Bak (12) en Mathijs Apine (12) met hun scores in de dubbele cijfers, die tussen haakjes vermeld staan. Oranje was aanvallend minder succesvol van Duitsland (52/45), blokkeerde meer punten bij elkaar (8/14) en had een gelijke score (5/5) wat de aces betreft. Het grote verschil zat in de 33 om 21 foutenlast in Oranjes voordeel.

Doordat de poule van Nederland nu nog maar uit vier teams bestaat, speelt de ploeg van bondscoach Arnold van Ree maar drie wedstrijden. De nummers 1 en 2 gaan door naar de halve finales, de nummers 3 en 4 spelen verder om de plekken 5 tot en met 8.

Vanavond om 18.30 uur speelt Jong Oranje zijn tweede wedstrijd. Belarus (Wit-Rusland) is daarin de tegenstander. Ook die wedstrijd is live te volgen via https://www.me2020u20.cz/.

gh @ VoV, bron o.a. Nevobo en CEV. Foto CEV.