Vizier op volleybal

 

Oranje maatje te klein voor USA.

VoV, 01-06-2021. 20:16 uur. Vanavond stond er voor de Oranjeselectie van coach Selinger een echte uitdaging op het programma. Na de burenderby’s tegen België en Duitsland, de wedstrijd tegen grootmacht Rusland, dat zich beslist niet als grootmacht etaleerde, en de semi-walkover tegen Thailand was nu USA de tegenstander.

Die ploeg was met haar beste speelsters naar Rimini gekomen, alsof de Amerikaanse dames geen zwaar (buitenlands) seizoen achter de rug hebben. Zij zijn, ook al hebben ze straks ook nog Olympische verplichtingen, gewoon present met al hun sterren. USA had vier overwinningen achter de naam (vs. Dom. Republiek 3-0, Canada 3-0, Brazilië 3-1 en Servië 3-0), voor Oranje dus een tegenstander van formaat, waartegen niets te verliezen viel, alleen maar te winnen.

Selinger wilde in dit duel wel eens zien hoe zijn in eerdere duels prima presterende ploeg zich tegen een titelfavoriet zou houden. Hij gaf dan ook zijn vertrouwen opnieuw aan Britt Bongaerts op spelverdeling, Mythe Schoot op libero, Elles Dambrink op diagonaal, Indy Baijens en Eline Timmerman op mid en Anne Buijs en Nika Daalderop op de passer/ loper positie. In de loop van de wedstrijd kregen Juliët Lohuis, Marrit Jasper en Demi Korevaar ook speeltijd, alleen voor de serve of als vervanging voor de pass of op mid.

USA begon met Hancock (sv), Drews (diagonaal), Wong (libero), Dixon en Akinradewo (mid speelsters) en Larson en Robinson op de passer loper.

Of het de zenuwen waren of gewoon eerst wennen weten we niet, maar in het begin van de wedstrijd regende het fouten aan weerskanten van het net. Gelukkig bezondigden beide partijen zich hier in grote maten aan, bijvoorbeeld bij de eerste time out (7-8 voor Nederland) waren er over en weer al 11 kadootjes weggegeven, bij de tweede verplichte pauze waren het er al 19. Van de totaal 31 punten bij de 15-16 stand voor Nederland. Na de pauze herpakten de teams wat foutenlast betreft zich en gingen ze ook voor zichzelf punten maken.

Oranje kwam door twee treffers van Nika Daalderop op 18-19 voor na met 18-17 te hebben achtergestaan. Anne Buijs, die in deze wedstrijd keer op keer een voortreffelijk blok op de omloopballen van Akinradewo zette, blokkeerde de 19-20 raak. Een foutserve en een ace maakten 21-20 voor USA, waarop Nederland de time out inging. Op 22-21 scoorde Jordan Larson via de pipe aanval en het breakpoint kwam daarna van de hand van Drews die voor 24-21 zorgde. Anne Buijs kon nogmaals tegenscoren, waarop Larson de set met 25-21 voor USA besliste.

In de tweede set liep Oranje al vlot een achterstand op (4-1), maar kon tot aan de eerste technische time out (8-6) via scores van Daalderop en Buijs goed bijblijven. Tussen de technische time-outs sloeg USA het beslissende gaatje, de 8-6 werd 16-10, door uitsluitend eigen punten. Drews, Robinson en Dixon zorgden ervoor, terwijl aan Nederlandse kan Baijens en Daalderop de cijfers op het scorebord lieten verspringen. USA stond sterk (remmend) te blokkeren met Dixon en Akinradewo, waardoor veel Oranje aanvallen de vloer niet haalden.

En met de serve zetten ze de Nederlandse passlijn zwaar onder druk. Het werd na de tweede verplichte pauze 19-11, Anne Buijs blokkeerde Akinradewo nogmaals af, zij ging daarna prikballetjes spelen, maar USA bleef ruim aan de leiding. USA bleef de bepalende partij en kwam na de 22-14 via Drews en een ace van Hancock  op 24-14. Indy Baijens stelde verlies nog een keertje uit, voordat Drews er via 25-15 een 2-0 stand van maakte.

In de derde set stal trainer/ coach Avital Selinger bij een 7-5 tussenstand de show. Achteruitlopend om Eline Timmerman bij een verdedigende actie de ruimte te geven struikelde hij achterover, maar met een prachtige achterwaartse koprol redde hij zich uit de situatie, die hem van alle kanten de nodige bewonderende blikken opleverde. “Ik wist niet dat ik dit nog in me had” zou hij even later in de technische time out zeggen.

Na de 8-5 tussenstand liep USA in een opnieuw door de nodige fouten gekenmerkte middendeel van de set uit naar 19-11. Nederland had bij 17-11 en 19-11 de time- outs opgebruikt. Hester Jasper en Indy Baijens, met Britt Bongaerts speelde ze een effectieve snelle mid combinatie in dit duel, pakten nog een puntje mee, voordat de set met 25-18 naar USA ging.

Anne Buijs (9 punten) en Nika Daalderop (7 punten0 scoorden het vaakst voor Oranje, bij de USA waren dat Robinson (13 punten) en Drews (11 punten). De 53 om 33 eigen score was heel duidelijk in het voordeel van USA.

gh @ Vizier op volleybal. Foto’s FIVB.