Oranje meiden U16 op jacht naar EK ticket

VoV, 25-04-2019. 16:15 uur. De Pré – Jeugd Oranje meiden (U16) spelen vanaf vandaag een driedaags kwalificatietoernooi voor deelname aan het EK U16. De ploeg van  bondscoach Eelco Beijl en assistent trainer coach Anika de Beer is ingedeeld in poule E bij gastland Bulgarije, Wit – Rusland en Denemarken. De poulewinnaar is verzekerd van deelname aan het EK, dat van 13 t/m 21 juli in Italië en Kroatië wordt gespeeld.

Oranje begon het toernooi vandaag tegen Wir – Rusland, dan volgt morgen Bulgarije (17:30 uur) en tenslotte is Denemarken (14:00 uur) op vrijdag de laatste tegenstander.

De bondscoach heeft de volgende selectie bij zich:

• Spelverdeling: Sanne Konijnberg en Silke Bos
  • Libero: Sophie Posthumus
  • Diagonaal: Dagmar Mourits en Nicole van de Vosse
  • Passer Lopers: Noa de Vos, Joanne Brilhuis en Tess Leemreize.
  • Midspeelsters:  Marije ten Brinke,  Sanne Wagener, Emely Silderhuis en Sabine de Groot

Eerste tegenstander was dus vandaag Wit Rusland. Bij Oranje begonnen Sanne Konijnenberg, Tess Leemreize, Marije ten Brinke, Nicole van de Vosse, Noa de Vos, Emily Silderhuis en libero Sophie Posthumus in de basis.

De pré – jeugd Oranje liet zich in de eerste set na een 5-3 voorsprong verrassen en kwam door een lange serie van de tegenstander van twee punten voor op vier punten achter bij 5-9.  Het antwoord van Oranje op die serie was een dubbelklapper. Eerst naar 9-9 en vervolgens naar 16-11. Met onder andere een mooie serveserie van Noa de Vos. Het voordelige verschil werd nog vergroot naar 21-13 en niet veel later pakte Oranje de eerste set met 25-18.  Nicole van de Vosse werd met 6 punten de topscorer van de set.

Hetzelfde zevental begon aan set twee. Oranje nam een 6-0 voorsprong, bouwde dat uit tot 16-7 en zag Wit Rusland daarna terugkomen tot het oorspronkelijke verschil van zo’n zes à zeven punten na de openingsserie. Eigenlijk kreeg de tegenstander in het verdere verloop van de set geen schijn van kans op een goed resultaat. Via de tussenstanden 19-12 en 21-13 zorgde de 25-14 voor een 2-0 voorsprong van Oranje. Sanne Konijnenberg en Tess Leemreize hadden mooie serveseries, Nicole van de Vosse was met 6 punten weer de meest scorende speelster. Negen aces en vier blokpunten in twee sets was ook een mooie prestatie van de pré jeugd Oranje.

Er was geen reden om de starting seven te wijzigen bij het begin van de derde set. Bij Wit-Rusland hadden op één speelster na inmiddels alle meiden speeltijd gehad, zonder dat het wat opleverde. Ook in de derde set was Oranje de betere ploeg, iets minder dominant (10-7) na een sterke opening (9-4), maar voldoende om Wit Rusland er daarna weer stevig onder te houden bij de tussenstanden 14-9, 16-10 en 20-13. Gaandeweg de set bleef er weinig van het Wit Russische verzet over en behaalde pré – jeugd Oranje via 25-18 een klinkende 3-0 overwinning. Sanne Wagener en Dagmar Mourits hadden in deze set een invalbeurt. Het was al met al een prima begin van dit EKK voor de pré jeugd. .

Topscorer bij Oranje werd Nicole van de Vosse met totaal 22 punten. Oranje was op de onderdelen aanval (38/19) en serve (14/7) twee keer zo goed als Wit Rusland. Blokkerend werd het met 5/5 gelijk en qua foutenlast ontliepen de ploegen elkaar nagenoeg niets met 19 om 18 directe scores voor de tegenpartij.

Morgen speelt de ploeg van trainer coach Eelco Bijl tegen Bulgarije.