Oranje Meiden U17 boeken tweede zege bij EKK

VoV, 22-04-2023. 18:10 uur. Na de prima zege gisteren tegen gastland Frankrijk speelde de Oranje U17 ploeg vandaag tegen Spanje, dat gisteren ook een zege geboekt had. Een belangrijk duel dus, gezien het feit dat de eerste twee teams in de poule zich plaatsen voor het EK.

Met aces, drie stuks op rij, van Roos Grooters nam Oranje een 2-5 voorsprong in de eerste set, die na 5-6 met een serveserie van Nina Evers werd uitgebouwd tot 5-11. Bij 9-16 ging Spanje voor de tweede keer de time out in, dat had eerst nog geen succes maar langzaam maar zeker kwamen ze puntje voor puntje dichterbij. Onder andere door de series naar 16-20 en 19-22. Bij 21-22 ging Nederland voor de tweede keer naar de zijlijn, zonder succes. Spanje kwam met 23-22 voor maar slaagde er niet in die voorsprong in winst om te zetten met een serie van drie met een laatste punt van Roos Grooters pakte Oranje de 23-25 setwinst.

In de tweede set had Oranje vlot een 2-7 voorsprong bij elkaar geslagen en geblokkeerd, maar zag na 4-8 vervolgens de tegenstander met Aina Morena aan serve een serie van zeven punten maken (11-8). Bij 12-12 was er weer een gelijke stand, en de score bleef tot pakweg 15-15, een ace van Esmee Radstake, gelijk opgaan. Na het Nederlandse breakpoint ging Spanje de time out in, maar slaagde er niet in om de set een ander aanzien te geven. Via 18-21 en 22-23 haalde Oranje de 23-25 winst binnen. Het laatste punt kwam op naam van Roos Grooters.

Oranje kon in de derde set een vroeg opgelopen ruime achterstand (7-3) bijna wegwerken (9-8, 16-10 werd 16-15) en had bij 19-19 eindelijk de gelijke stand te pakken. Maar toen ging het alsnog mis, Spanje speelde zich met o.a. een ace en een kill-block in een ruk naar de 25-19 setwinst.

In de vierde set pakte Oranje de wedstrijdwinst. Helder en duidelijke en met veel overmacht. Spanje vluchtte op 2-7 de time out in na een tweetal aces van Oranje, maar slaagde er niet in om de achterstand wezenlijk in te lopen. Het werd 6-10 en 7-15, nadat de Zuid-Europeanen bij 6-13 voor de tweede keer naar de zijlijn gingen. Oranje bracht het verschil bij 8-18 op tien punten en ging in een zetel naar de winst. Al stokte het op matchpoint bij 12-24 nog wel even. Drie keer kon Spanje verlies uitstellen maar na de Nederlandse time out op 15-24 was het wel raak.

De topscorers bij Oranje werden Roos Grooters en Nina Evers met ieder 19 punten. Nina Evers had in het totaal 7 kill-blocks, Roos Grooters 5 aces. Bloem van Lier scoorde 14 keer en ook Susan Dambrink kwam met 10 punten, waarvan 5 aces in de dubbele cijfers. Nederland was op alle scorende onderdelen de betere ploeg. Met een +9 voor aanvallende punten, een +3 voor blokpunten en een +3 voor aces. Oranje staat na twee wedstrijden met 6 punten bovenaan in de poule. Oranje kan dus plaatsing al bijna niet meer ontgaan.