Oranje neemt eerste hindernis bij WKK

OranjeWKK

VoV, 24-05-2017. 6:00 uur. Het Oranje mannenteam heeft gisteravond in Koog aan de Zaan de eerste hindernis op weg naar kwalificatie voor het WK 2018 in Italië en Bulgarije genomen. Die hindernis was niet al te hoog, maar misschien toch wel wat lastiger dan vooraf verwacht. Tegenstander Luxemburg staat 21 plaatsen lager dan Nederland op de Europese ranking, de zege was dus eigenlijk niet zo bijzonder, setverlies des te meer.

Bondscoach Gido Vermeulen liet Daan van Haarlem (spelverdeler),  Dirk Sparidans (libero), Robbert Andringa en Thijs ter Horst (passer lopers), Michael Parkinson en Thomas Koelewijn (midspelers) en Kay van Dijk (diagonaal) aan de partij beginnen. In de loop van de eerste set kreeg ook Jeroen Rauwerdink speeltijd.

Blijkbaar was men vergeten om Luxemburg mede te delen dat zij de underdog waren in dit duel en dat zij zich als zodanig dienden te gedragen. Want in de eerste set kwamen ze op 2-0 en 8-5 en later via 14-10 op 16-11 bij de tweede technische time out. Onbegrijpelijk. Laat ik het erop houden, voor mij een onbegrijpelijke stand voor een team met de ambities, die Oranje in de aanloop naar dit toernooi geuit had, tegen een Europese volleybaldwerg.

Oranje bleef ook na de verplichte pauze achter de feiten aanlopen, kwam zelfs met 20-15 achter en kon pas daarna wat terug doen (20-18). Luxemburg pareerde de aanval op hun leidende positie echter (22-19, 24-19, 24-22) en stuntte door de set met 25-22 voor zich te beslissen.

Over een moeilijk begin gesproken. Oranje had de zenuwen? Tegen Luxemburg? Iedereen wakker, Luxemburg versloeg de Oranje mannen met 25-22 in de eerste set en stond dus met 1-0 voor. Kay van Dijk werd bij Nederland met 6 punten topscorer, bij Luxemburg was dat Kamil Rychlicki, die in België voor Maaseik uitkomt,  met 10 punten. Luxemburg had de pass beter op orde en had een veel beter scoringspercentage dan Oranje.

De wake – up call had blijkbaar gewerkt. In de tweede set bleef Thijs ter Horst, die nog wel een invalbeurt had, aan de kant, Jeroen Rauwerdink nam zijn plaats in. Oranje had een veel betere start, een start die we uiteraard graag vanaf het begin van de wedstrijd hadden gezien. Na de 1-1 serveerde Daan van Haarlem de ploeg van Vermeulen naar 2-8. Zo, zo waren de verhoudingen weer  tot de juiste proporties terug gebracht.

En dat bleef zo, Oranje ging naar 3-11 (kill – block van Kay van Dijk)  en 7-16 en bouwde daarna een verschil van tien punten op bij 8-18. Via 10-21 werd de set met 16-25 gewonnen, tipballetje van Rauwerdink, en de stand op 1-1 gebracht. In deze set werd Jeroen Rauwerdink bij Nederland met  4 punten de meest scorende speler.

Uiteraard moest Oranje op de ingeslagen weg doorgaan. Geen wijzigingen in de starting seven, wel invalbeurten voor Thijs ter Horst en een dubbele wissel Wessel Keemink / Robin Overbeeke voor van Dijk / van Haarlem in deze set. De verschillen in de derde set waren weer beduidend minder. Nederland pakte vroeg in de set een paar punten voorsprong (3-5, 6-8) maar kon het verschil vooreerst niet verder uitbouwen. Luxemburg klampte aan en bleef bij, waarbij Oranje tot de 11-13 tussenstand steeds via de side out het verschil op twee punten wist te houden. Bij 13-13 had Luxemburg een stokje voor die gang van zaken gestoken, bij 14-16 had Oranje dat stokje weggeslagen.

Goed weggeslagen, de stand liep naar 16-21. Luxemburg probeerde het nog wel, maar Oranje liet zich niet meer verrassen. Via 18-22 werd de set met 20-25 gewonnen. Kay van Dijk serveerde de set met een ace uit. Nederland dus met 1-2 voor. In de derde set was Michael Parkinson de meest scorende speler bij Nederland. Hij maakte er 5. Hij en Jeroen Rauwerdink behaalden aanvallend een 100% score.

In de vierde set kwam Nimir Abdelaziz voor Kay van Dijk op de diagonaal en ging Gijs Jorna als libero voor Dirk Sparidans verder. Verder geen wijzigingen in de basis. Opnieuw kon Oranje zich aanvankelijk niet van Luxemburg ontdoen. De 6-7 voorsprong ging naar een 8-7 achterstand en vervolgens sloeg Oranje met 10-14  een mooi gaatje, dat ze vasthielden tot aan de tweede technische time out bij 12-16. Bij 14-20 kreeg Fabian Plak ook nog speeltijd, blokkerend scoorde hij ook nog enkele keren. Er was voor Luxemburg geen houden meer aan, met een 2 om 8 score na de tweede technische time out werd het 14-24. waarna de set met 15-25 naar Nederland ging.

In deze set werd Nimir Abdelaziz met 6 punten topscorer. Over de hele wedstrijd gezien maakten Kay van Dijk en Michael Parkinson de meeste punten. Totaal ieder 12. Op de scorende onderdelen werd het 43/45 bij de aanval, 2/9 voor de blokpunten, 8/10 bij de aces en 23/33 wat betreft de foutenlast.

“Het liep allemaal stroef” had bondscoach Vermeulen gezien. “De volgende wedstrijden zullen we de problemen die we vandaag hadden een stuk sneller moeten oplossen”

In de andere poulewedstrijden was er winst voor Oostenrijk (1-3 vs Slowakije) en Griekenland (1-3 vs Moldavië). Op basis van puntenquotiënt gaat Nederland in de poule aan de leiding.

Vandaag speelt Nederland tegen Moldavië.