Oranje neemt tweede horde op WKK

NimirvsModavië

VoV, 25-05-2017. 6:36 uur. Na een niet echt geweldig eerste optreden van Oranje, die de ploeg eergisteren met één kleerscheur (setverlies)  langs volleybaldwerg Luxemburg leidde, had de ploeg van Gido Vermeulen tegen Moldavië, de nummer 34 van de Europese ranking,  gisteravond de gelegenheid zich te revancheren en soepel de tweede hindernis te nemen in deze WKK race, met als beoogde finish na vijf horden het ticket voor de WK 2018 in Italië en Bulgarije. Moldavië had de eerste wedstrijd met 1-3 van Griekenland verloren.

De bondscoach begon met starting seven Daan van Haarlem (spelverdeler), Dirk Sparidans (libero), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Robbert Andringa (passer lopers) en ter completering van het zevental op de midposities de herstelde Jasper Diefenbach en Michael Parkinson. Deze basis bleef in alle drie sets staan.

Nimir Abdelaziz werd in alle drie sets en uiteraard dus ook in de wedstrijd topscorer met respectievelijk 8, 7 en 6 punten per set, 20 van de 21 set ups veranderde hij aanvallend in een score. De 46 om 18 aanvallende punten en 10 om 2 blokpunten zeggen alles over de krachtsverhouding aan het net bij de confrontatie tegen dit volleybaldwergje.

In de eerste set veranderde Moldavië een 2-1 achterstand brutaal in een 2-4 voorsprong, waarvan ze echter maar kort konden genieten. Bij 5-5 was Oranje er al weer naast en vanaf dat moment lag het initiatief bij de ploeg, die zich onder #beasts op Twitter profileert. Een hashtagnaam, waarvan ons de betekenis tegen Luxemburg een beetje is ontgaan.

Enfin, Oranje ging met 8-7 de verplichte time out in en bouwde het verschil van één punt uit naar zes bij de tweede pauze (16-10). Moldavië bleek in het verdere verloop een maatje te klein, via 20-12 en 22-14 werd de set met 25-15 door Oranje gewonnen. Dat Moldavië slechts één time out nam is wellicht een teken dat de coach dacht dat het, gezien de overmacht van Oranje,  toch geen nut zou hebben om de ploeg naar de kant te halen.

In de volgende doorgang veranderde de bondscoach niets aan de basis. Nu liet Oranje zich niet verrassen en pakte meteen een 3-0 voorsprong, die tot een 8-4 stand bij de eerste technische time out leidde. Oranje bleef de voet op het puntenpedaal houden en kachelde met een 8 om 5 score in het middendeel van de set naar een 16-9 pauzestand, toen er weer verplicht gerust moest worden. Het spelbeeld veranderde niet, Moldavië was en bleef een maatje te klein omdat Oranje gewoon een maatje te groot was en bleef. Via 18-10 en 22-11 ging de set via een rakel klap van Abdelaziz met 25-13 naar Nederland. Ook nu weer maakte de coach van Moldavië geen gebruik van de mogelijkheid om een tweede tactische time out te nemen.

Wat de laatste set zou moeten worden vanuit Nederlands oogpunt, dan konden de spelers, staf en publiek mogelijk ook nog wat van Ajax vs Manchester United zien, werd ook de laatste set. In sneltreinvaart raasde Oranje naar een 8-1 stand bij de eerste technische time out. Even werd het verschil naar vijf punten terug gebracht (10-5, 13-8) maar bij 16-8 was het meer afgetekend dan in de twee sets ervoor. Moldavië kon het de #beasts ploeg geen enkel moment meer lastig maken, sprokkelde nog wel wat punten, en sloot via 19-12 en 22-16 met de beste setscore van de wedstrijd (25-16) af.  Naast de genoemde basis kreeg in de derde set ook Fabian Plak na de 14-8 tussenstand nog speeltijd.

De andere wedstrijden van gisteren in de Oranje poule werden door Griekenland (3-2 vs Oostenrijk) en Slowakije (3-0 vs Luxemburg) gewonnen. Nederland gaat met 2 gewonnen wedstrijden en 6 punten in de poule aan de leiding. Griekenland heeft één puntje minder uit twee gewonnen duels. Vandaag speelt Oranje tegen Grielenland.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV van uitblinker Abdelaziz.