Oranje ook in Borne te sterk voor Finland

VoV, 25-07-2019. 5:30 uur. Voor de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding op het OKT in Rotterdam troffen Nederland en Finland elkaar in de Veste in Borne. Voor een bijna uitverkocht huis wilden beide partijen onder sub – tropische omstandigheden weer een volgende stap maken om tot het gewenste niveau bij het OKT te komen. Oranje treft daarin Zuid-Korea, België en USA, Finland moet het in China gaan opnemen tegen China, Canada en Argentinië. En die stappen zullen beide ploegen heel hard nodig hebben om waar te maken van hetgeen waarvan ze dromen.

Bondscoach Roberto Piazza begon  met Gijs van Solkema, Just Dronkers, Nimir Abdelaziz,  Fabian Plak, Luc van der Ent, Thijs ter Horst en Maarten van Garderen aan de partij. Maar in de loop van de wedstrijd kregen ook Wessel Keemink, Gijs Jorna, Wouter ter Maat,  Ewoud Gommans, Robbert Andringa, Sjoerd Hoogendoorn en Twan Wiltenburg speeltijd. Michaël Parkinson was gistermiddag geblesseerd geraakt en was niet bij de selectie, hij zal vandaag waarschijnlijk ook niet meereizen naar Polen.

Overigens was het ons inziens gezien de vele wissels, soms stonden Abdelaziz, ter Horst, van Garderen, Keemink, Plak en noem nog maar een aantal basisspelers op aan de kant, geen echt oefenduel voor het OKT, maar gewoon een vriendschappelijke wedstrijd. Een vriendschappelijke wedstrijd waar de temperatuur in de hal ons warm moest houden, het duel ansich deed dat eigenlijk niet. Natuurlijk waren er (schaarse) mooie momenten, maar ook zagen we heel veel missers in de vorm van foutserves en bijvoorbeeld een aanvallende bal  die onderweg was naar de IKEA, maar door de muur werd tegengehouden.

Van Garderen en Plak zetten Oranje op 2-0 in de eerste set, met na de tegen score twee kadootjes van Finland werd het 4-1. Op de site out bleef het verschil van twee punten in Nederlands voordeel staan tot aan 13-11, Thijs ter Horst en Nimir Abdelaziz zorgen voor de Nederlandse punten vanaf de buitenkant, Fabian Plak joeg er een paar vanaf mid in. Finland kreeg twee punten van Nederland (13-13) en kwam na een blokpunt op Plak en een slim lobje op 14-16.

Van Garderen haalde de serve terug, en met Gijs van Solkema aan serve en Thijs ter Horst scorend aan het net boog Nederland de achterstand om in een 20-16 voorsprong. Luc van der Ent blokkeerde de 23-18 even later binnen, Thijs ter Horst benutte het setpoint op 24-19.  Oranje scoorde 18 keer voor zichzelf en 10 keer voor Finland.

Wessel Keemink begon op spelverdeling in de tweede set, waarin beide ploegen heel lang elkaars gelijke waren. Finland was gedurende de hele set de ploeg in de achtervolging, die bij 5-5 en 10-10 gelijk kon maken en vervolgens steeds op de side out een puntje achterbleef, met uitzondering van de tussenstand bij 15-12, Opnieuw waren Abdelaziz en ter Horst de mannen die de meeste punten voor hun rekening namen,

Na 13-11 tot aan 18-17 maakte Nederland alle punten, op 2 gekregen kadootjes van Finland na.  Er ging in die fase wel heel veel mis bij Oranje (en Finland). Op 22-21 scoorde Abdelaziz, daarna doorzag het Nederlandse blok een pipe aanval van Finland en scoorde de 24-21 en met een ace maakte Wessel Keemink vervolgens de set af en bracht de stand op 2-0. Nederland scoorde 16 keer voor zich zelf en 9 keer voor Finland.

In de derde doorgang stonden onder andere van Solkema, Jorna, Andringa en ter Maat in de basis en kregen later in de set Twan Wiltenburg en Sjoerd Hoogendoorn speeltijd. Wouter ter Maat en Fabian Plak namen in de eerste helft van de set zo’n beetje alle punten voor hun rekening, maar konden niet voorkomen dat Finland bij 10-13 en 12-15 een verschil van drie punten had opgebouwd.

Met van Solkema aan serve scoorde Robbert Andringa de 13-15 en blokkeerde met een éénmansblok de 14-15 tegen de vloer. Van Solkema ’s ace maakte de stand gelijk. Finland nam meteen het initiatief weer over (16-18, 18-21) en ondanks treffers van de ingevallen Sjoerd Hoogendoorn en een blokpunt van Twan Wiltenburg  lukte het Oranje niet om het gaatje te dichten. Het was bij 23-24 nog even spannend, maar een blok – uit aanval van Samuli Kaislasalo besliste de set in het voordeel van de Finnen.  Oranje scoorde 19 keer voor zichzelf en 7 keer voor Finland.

Tot aan de 17-16 tussenstand in de vierde set deden de ploegen weinig voor elkaar onder. Met Ewoud Gommans en Twan Wiltenburg in de basis, twee mooie midaanvallen veranderde hij tot aan die tussenstand in punten, had Oranje eigenlijk die hele fase een licht voordeel van één of twee punten. Na 17-16 sloegen Wouter ter Maat en Ewoud Gommans vanaf de buitenkant Oranje naar 20-16.

Waarop Joël Banks de time out in ging. Zijn ploeg scoorde het eerste punt daarna, maar dat was tevens het laatste Finse punt van de wedstrijd. Luc van der Ent haalde met een midaanval de serve terug, Sjoerd Hoogendoorn en Ewoud Gommans hielden Nederland daarna aan serve en met twee aces maakte Gijs van Solkema de set uit. Oranje scoorde 21 keer voor zich zelf en gaf 3 punten weg.

Bondscoach Piazza op de Nevobo site: “Ik ben blij met de winst. We hebben flinke uren gemaakt in het krachthonk en de trainingshal, dus het was wel een beetje te verwachten dat enkele spelers moe zouden zijn. Daarom heb ik veel gewisseld, ook omdat de spelers zo aan elkaar kunnen wennen. Heel belangrijk in deze fase.”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood / Jan van den Noort.