Oranje sluit OKT met 0-3 verlies vs. Argentinië af

VoV, 08-10-2023. 9:00 uur. Bij de laatste wedstrijd van Oranje bij het OKT in China stond Argentinië aan de andere kant van het net. De Zuid-Amerikaanse ploeg had na de nederlaag van België vannacht tegen Bulgarije (2-3) nog een kleine kans op directe plaatsing voor de OS in Parijs, daarvoor was dan wel een zege nodig en verlies van Canada tegen Mexico. Om de kansen in eigen hand te houden moest er dus van Oranje gewonnen worden. Voor Nederland stonden er alleen World Ranking punten op het spel, anders niets.

Oranje begon met spelverdeler Wessel Keemink, libero Robbert Andringa, diagonaal Thijs ter Horst, passer lopers Bennie Tuinstra en Wouter ter Maat en midspelers Fabian Plak en Michaël Parkinson aan hun afsluitende wedstrijd.

In de eerste set boog Oranje een 2-0 achterstand om in een 3-5 en 4-6 voorsprong, daarna pakte Argentinië het initiatief en maakte een serie van vijf punten naar 9-6. Op 13-8 kwam van Garderen voor ter Maat, Nederland kwam via een ace van Bennie Tuinstra nog op 14-12 maar zag Argentinië na een aantal set up toverballen van de Cecco via scores van Conte, Kukartsev en Loser uitlopen naar 20-15, waarop Piazza de time out inging. Ter Horst scoorde nog de 21-17, daarna maakte Argentinië met een serie van vier de set in een keer uit. (25-17)

Argentinië nam bij een 2-6 achterstand in de tweede set de eerste time out op. Ze vochten zich terug naar 7-8, maar bleven tot aan 13-14 in de achtervolging. Met bij 8-11 en 10-13 waren er drie punten achterstand. Met een ace maakten ze gelijk bij 14-14.

Twan Wiltenburg, Gijs Jorna en Bennie Tuinstra hielden Oranje tot aan 20-21 op de side out met een puntje voor, met hun side out en breakpoint draaide Argentinië dat om naar 22-21, waarna een spannende finale begon. Oranje kon een aantal setpoints tot 26-25 ongedaan maken, maar een kill-block op Thijs ter Horst besliste daarna de set met 27-25.

In set drie zag Oranje een vroege 3-7 voorsprong bij 9-9 verloren gaan. Na de 11-12 volgden drie foutserves en een driemeterpunt van spelverdeler de Cecco, die dat vierde met een rondje langs de posities. Argentinië kwam dus bij 14-13 aan de leiding, wegens aanhoudend protesteren volgde er een gele kaart voor Oranje bij 15-14 en na de 18-18 was er dezelfde kleur kaart voor Argentinië. Ook zij waren het niet met de beslissing van de scheids eens.

Drie opeenvolgende foutserve en een aanvallende fout van Oranje brachten Argentinië bij 21-19 twee punten voor, Oranje ging de time out in, maar kon de score niet meer naar hun voordeel ombuigen. De 23-21 werd 24-21 waarna Thijs ter Horst het laatste Oranje punt van dit OKT voor Nederland scoorde. Met een snelle midaanval via Bruno Loser pakte Argentinië de set met 25-22 en de wedstrijd met 3-0.

Argentinië had de betere eigen score (56 om 48) en ook de lagere foutenlast (16 om 21). Thijs ter Horst werd met 13 punten topscorer bij Nederland, bij Argentinië noteerde Kukartsev er ééntje meer.