Vizier op volleybal

 

Oranje sluit poulefase als winnaar af.

VoV, 08-09-2021. 6:03 uur. Oranje heeft bij het EK in het Finse Tampere de laatste poulewedstrijd tegen het gastland met 1-3 gewonnen en is na vier keer winst waaruit 13 punten werden behaald verzekerd van de eerste plaats in de poule. Turkije en Rusland kunnen qua winstpartijen nog wel gelijkkomen, maar geen 13 punten meer halen.

De 1-3 zege kwam tot stand via de setzeges 25-23, 21-25, 27-25 en 25-20, Finland bood in de eerste en derde set fors tegenstand, wist de tweede zelfs te winnen, maar was in de derde bij de big points de mindere. Oranje had in de eerste en derde set opnieuw een ijzersterk eindfase, waarin het de winst naar zich toetrok, vooral de inhaalrace in de derde set van 22-16 naar 24-24 dwong veel respect af. Door de poulewinst weet Oranje nu al dat het toernooi met de achtste finale in Gdansk verder gaat. Daar is de nummer vier uit de Poolse poule dan de tegenstander.

Bij Nederland werd opnieuw Nimir Abdel-Aziz de man van de wedstrijd met totaal 34 gescoorde punten, waaronder enkele voor setwinst. Verder kwamen Fabian Plak (12) en Bennie Tuinstra (10) met hun scores in de dubbele cijfers. Twan Wiltenburg (6), Gijs Jorna (5), Robbert Andringa en Thijs ter Horst (beiden 4), Wouter ter Maat (3), Michaël Parkinson (2) en Wessel Keemink (1) zorgden verder voor de totaal 81 eigen punten van Oranje. Finland kwam tot 72, bij hen werd Urpo Sivula met 24 punten topscorer. Oranje maakte blokkerend (7 om 9) en serverend (1 om 7 aces) het verschil.

Bondscoach Piazza koos dit keer voor de volgende starting seven: Wessel Keemink als spelverdeler, Nimir Abdel-Aziz op de diagonaal, Fabian Plak en Twan Wiltenburg op het midden en Bennie Tuinstra en Robbert Andringa als passer/lopers. Met verder Just Dronkers op de libero positie.

In de openingsset wist Oranje een paar keer (van 10-8 naar 12-12 en van 17-15 naar 19-19) een geringe achterstand goed te maken in de verder gelijk opgaande set.  Routinier Urpo Sivula was goed op dreef bij de thuisploeg, bij Oranje zorgden Abdel-Aziz, Plak en Tuinstra ervoor dat de achterstand niet opliep c.q. dat Oranje erop inliep. Spannend werd het toen Finland met 23-22 het beste zicht op een succesvolle finish had. Met Abdel-Aziz en Plak (foto onder) als de ‘beulen’ voor Finland pakte Oranje met drie punten op rij alsnog de zege.

In de tweede set lukte het Oranje niet om de Finse dadendrang, die een extra impuls kreeg door de ingevallen Suihkonen, steeds weer ongedaan te maken. Wel werd de 11-9 nog ingelopen (13-13), maar daarna sloeg Finland opnieuw toe en kwam met 17-14 voor. De Finnen lieten zich niet nog een keer verrassen in de eindfase van de set en sloten via 20-16 en 23-19 met 25-21 af voor de 1-1 in sets.

Finland had het in de beginperiode van de derde set even moeilijk, (1-4, 3-5) maar herstelde zich (7-7) en ging voortvarend verder (14-10, 18-13). Oranje leek aan een hopeloze missie bezig toen de Finnen bij 22-16 drie side-outs van de zege verwijderd waren. De door Piazza toegepaste dubbele wissel voor spelverdeler/ diagonaal (Keemink/ ter Maat) en diagonaal/ spelverdeler (Abdel-Aziz/ de Weijer) bleek op het juiste moment te zijn gebeurd.

Ter Maat scoorde vlot achter elkaar een aantal punten, Oranje zette Finland onder druk en zoals in eerdere wedstrijden en sets was Oranje in een spannende eindfase de ploeg met de sterkste zenuwen. En daarbij ook het effectiefst in de score. Ter Horst en Jorna, die ook fris in de ploeg waren gekomen, brachten de stand in evenwicht bij 24-24, waarna Oranje alsnog de winst met 25-27 wist binnen te halen.

Ook in de vierde set kreeg Oranje het niet cadeau. Zeker niet. De thuisploeg, aangemoedigd door zo’n 2.800 fans, probeerde er uit alle macht een tiebreak uit te slepen. Zo werd een 9-12 achterstand bij 13-13 gelijkgetrokken. Oranje, onder aanvoering van de aan de lopende band scorende Abdel-Aziz nam afstand naar 16-19, Finland wist niet van opgeven en was bij 20-21 weer op één puntje genaderd. Daarna kregen ze ook geen puntje meer mee. Abdel-Aziz en ter Horst bepaalden de eindstand op 20-25 en dus 1-3 winst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV