Oranje trio maakt gelijk tegen Beliën

Oranje34en10

VoV, 04-05-2017. 6:05 uur. De tweede wedstrijd in de finalereeks om de Scudetto in Italië is voor 3.500 toeschouwers met 3-0 door Novara gewonnen. De ploeg van Laura Dijkema, Celeste Plak en Judith Pietersen kon de 3-1 uitnederlaag met deze thuiszege gelijktrekken. Aanstaande zaterdag is het belangrijke derde duel, weer in Novara.

Bij Novara stond Celeste Plak de hele wedstrijd in de basis (10 punten scoorde ze), Laura Dijkema was in de eerste twee sets de spelverdeelster (ze scoorde 1 keer) en Judith Pietersen had in twee sets invalbeurten, waarin ze niet scoorde. Bij Novara waren de routiniers Katarina Barun (18 punten) en Francesca Piccinini (12 punten) met Christina Chirichella, ook 12 punten waarvan 5 keer blokkerend, de meest scorende speelsters.

Yvon Belien maakte 8 punten waarvan 6 blokkerend. Haar collega’s Jovana Brakocevic, Neriman Ozsoy en Caterina Bosetti hadden scorend een mindere dag. Brakocevic maakte er 7 (scoringspercentage 26%),  Ozsoy kwam aan 29% en 8 punten en Bosetti aan 38% en 10 punten. Novara was vooral aanvallend en serverend de betere ploeg met 51 om 38 punten.

In de eerste set serveerde Laura Dijkema een 4-6 achterstand van de borden. Ook de time out op 9-6, na haar ace,  kon niet voorkomen dat ze de stand op 11-7 bracht. Dit verschil gaf de thuisploeg niet meer uit handen, Via 16-10 en later 19-14 begonnen ze met ruim verschil aan de big points. Celeste Plak scoorde de 20-15 en 23-16, de laatste via een vernietigende driemeter aanval. Chirichella en Piccinini maakten de set uit met 25-16.

In de tweede set liep Modena uit naar 2-6, Piccinini serveerde haar ploeg er weer naast (6-6), waarop Modena de time out in ging. En daarna het initiatief overnam. Via 7-9 werd het 10-15, de stand waarop spelverdeelster Laura Dijkema werd vervangen. Novara bracht het verschil terug naar twee punten bij 14-16 en 18-20, maar het werden er zelfs vier bij 19-23.

Modena was twee punten verwijderd van de gelijkmaker. Die laatste punten wilden echter maar niet vallen.  Barun en Plak scoorden, bij 24-24 leek Laura Heyrman Modena op voorsprong te zetten, de video check wees echter anders uit, het werd 25-24 i.p.v. 24-25. Ozsoy maakte gelijk, Modena sloeg uit en Barun sloeg raak. Eindstand 27-25 en dus 2-0 in sets.

Novara nam in de derde set een 6-1 voorsprong, die gedurende de set langzaam terugliep. Bij 11-8 blokkeerde Yvon Beliën twee keer achter elkaar raak (11-10), het blokpunt van Ozsoy wat later noteerde de 16-15 tussenstand. Novara bouwde via Plak en Sara Bonifacio uit naar 19-15, de 21-20 maakte het opnieuw weer spannend bij de big points. Die spanning zat er bij 23-22 ook nog in, Barun scoorde 24-22, Modena sloot aan, waarop Barun met haar achttiende punt van de wedstrijd de strijd besliste. Setstand 25-23.

Zaterdag staan de teams weer in Novara tegenover elkaar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Plak en Beliën naast elkaar, niet tegenover elkaar.