Oranje U17 bij EK uitgeschakeld

VoV, 19-04-2018. 5:45 uur. De Oranje U17 ploeg van Eelco Beijl is het niet gelukt om hun verblijf bij het EK in Sofia met de wedstrijden voor de plaatsen vijf tot en met acht te verlengen. Nederland werd vijfde in de poule, had hetzelfde aantal punten als Roemenië, de nummer vier, maar een slechter setgemiddelde.  Italië en Turkije gaan naar de kruisfinales om de podiumplaatsen, samen met Rusland en Bulgarije uit de andere poule. Voor de plaatsen vijf tot en met acht gaan Duitsland, Roemenië, Slovenië en Wit Rusland de strijd met elkaar aan.

Kenmerkend voor Oranje was de geweldige come back in de derde en vierde set na een eigenlijk hopeloze achterstand. In die derde set kwam Oranje van 4-11 achter terug naar 19-19, hield op 22-21 Turkije van de side out af en liep in een ruk door naar een 25-21 overwinning. Met dus een 21 om 10 score na de 4-11 achterstand. Met deze setwinst bracht Oranje de stand op 1-2 in sets.

In de openingsset deden de ploegen tot pakweg 15-17 weinig voor elkaar onder, Oranje kreeg het gaatje naar 15-19 daarna niet meer dicht en verloor met 21-25. Eenzelfde beeld in de tweede set, aanvankelijk gelijkopgaand (tot 10-10) waarna de Turkse ploeg afstand nam. Via 13-17 naar 15-20 om met 19-25 de set voor zich te beslissen en zo op 0-2 te komen.

Nadat oranje de derde set had gewonnen kwam het in de vierde opnieuw op forse achterstand. Via 2-8 werd het 5-11, waarop de ploeg opnieuw aan een geweldige inhaalrace begon. Die bracht hen op één puntje afstand bij 10-11, daarna konden ze de stunt van de set ervoor niet herhalen. Turkije sloeg zich naar 12-17, de Oranje welpen knokten zich naar 17-19, maar verloren daarna definitief de aansluiting.  Het werd 17-24 en 18-25 en dus 1-3 voor Turkije, dat daarmee een plaats in de kruisfinale binnen had.

Bij Oranje werd Jolijn de Haan (foto boven) de meest scorende speelster. Ze maakte er 14. Iris Vos liet er 11 noteren en Jette Kuipers 10.  Turkije scoorde in de totalen beter op opslag (9/10 aces) en blok (6/10 blokpunten), terwijl Oranje de betere aanvallende score (45/42) had. Met 10, 12, 6 en 7 scores per set voor de tegenpartij tegenover 7, 7, 7, en 2 die ze ervoor terugkregen had Oranje wel een veel hogere foutenlast.