Oranje U18 begint EKK in Servië met 2-3 zege op Tsjechië

VoV, 11-04-2024. 19:36 uur. Jeugd Oranje is in Servië voor de kwalificatiewedstrijden voor het EK, dat van 1 t/m 13 juli wordt gespeeld in Roemenië en Griekenland. Het betreft de tweede ronde, waarin de vijf poulewinnaars en de vier beste nummers twee een ticket voor het EK U18 krijgen.  Bij Nederland in de poule zijn ingedeeld het gastland Servië en verder Tsjechië en Noord-Macedonië

Roemenië en Griekenland hebben het ticket als organiserend land al op zak, via de eerste ronden gingen ook Turkije, Polen, Kroatië, Finland en België door.

Nederland speelde vandaag tegen Tsjechië, morgen is Noord-Macedonië de tegenstander en afgesloten wordt op zaterdag tegen Servië

De selectie van bondscoach Ivo Munter en assistent Anne Meijnders bestaat uit:

• Spelverdeelsters: Merel van Dijk, Esmee Radstake,
  • Libero: Yannah Janssen, Kyara de Maar
  • Diagonaal: Lisa Raijmann, Laurine Geerdes
  • Passer lopers: Yasmine Raatjes, Roosmarijn Grooters, Saar Meijer, Bloem van Lier, Suze Zijlstra
  • Midspeelsters: Nina Evers, Susan Dambrink, Lette Wiegerinck

De wedstrijd: Oranje kwam in de eerste set vlot met 4-1, 9-5 en 14-10 achter, voordat Laurine Geerdes met een aantal punten Oranje weer bij Tsjechië in de buurt bracht (16-14). Fouten bij Tsjechië en Saar Meijer maakten bij 17-17 na de vroege en lange achtervolging de stand gelijk, waarop Tsjechië in de time out ging. Nederland gaf twee punten weg (19-17).

Ivo Munter nam de tweede time out op en Oranje scoorde daarna via Saar Meijer de 19-18, waarop Suze Zijlstra voor de serve in het veld kwam. Met o.s. twee aces van haar, twee kill-blocks van Nina Evers en een tweede bal score van Merel van Dijk liep Oranje uit naar 19-24 en sloot de set met 20-25 winst af.

In de tweede set werd de foutenlast Oranje fataal. Ze scoorden maar liefst 11 keer voor Tsjechië en kregen er daarvoor 5 terug. Roos Grooters en Laurine Geerdes sloegen Oranje naar een 2-5 voorsprong, Tsjechië veranderde dat met een serie van 5 punten in 7-5, waarop de side out van Nederland voor de aansluitende 7-6 zorgde. Na alleen maar fouten tot aan 10-9, kon Lisa Raijmann die negatieve spiraal doorbreken (10-10) en scoorde Saar Meijer de 10-11.

Tsjechië maakte na 13-13 het verschil, ze liepen uit naar 17-13, bij 19-15 ging Oranje naar de zijlijn, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Tsjechië zat bij 23-18 op rozen, ook al kwam Oranje nog gevaarlijk dicht bij toen achtereenvolgens Geerdes, Meijer en Dambrink de achterstand naar 23-22 konden inlopen. Anezka Mandova scoorde de 24-22, Laurine Geerdes de 24-23 en Mandova nam ook het winnende punt voor haar rekening.

In de derde set kwam Oranje opnieuw vlot achter ondanks goede scores van Susan Dambrink op mid. En een time out op 7-2. Lisa Raijmann en Roos Grooters hielden Oranje bij Tsjechië tot 11-7 in de buurt, daarna scoorde Nederland tot 20-13 maar liefst 8 keer voor Tsjechië.

Dat hoeft geen probleem te zijn als de tegenstander ook gul is of de eigen score de foutenlast opheft, maar dat was in beide gevallen niet van toepassing blijkens de tussenstand. Na de 20-13 kon Oranje via Roos Grooters en Susan Dambrink nog wat punten goedmaken, maar kwam met 25-18 ruim tekort om het spannend te maken.

Op de serve van Merel van Dijk liep Oranje in de vierde set uit van 4-3 achter naar 4-6 voor. Oranje sloeg keihard toe na de 7-8 tussenstand. In twee series bouwden ze een voorsprong van zeven punten op bij 8-15, waarbij het achtste punt van Tsjechië ook door Nederland gescoord werd net als de zeven punten van henzelf. Laurine Geerdes was productief in die fase, Roos Grooters en Merel van Dijk pakten ook een puntje mee.

Tsjechië kwam na hun time out op 8-15 terug naar 13-16. Nederland bleef echter goed bij de les en bleef blokkerend en aanvallend de punten scoren, en accepteerde dankbaar de aanvallende fouten van Tsjechië tot aan de 16-23 stand. Saar Meijer scoorde de 18-24 en een uitgeslagen Tsjechische aanval bepaalde de eindstand op 18-25.

En toen was het op wat de livestream betreft. Er was niet meer te zien dan een draaiend cirkeltje. Ook de livescore bij de CEV kende blijkbaar problemen, maar uiteindelijk konden we de 11-15 zege in de tiebreak voor Nederland noteren. Dus 2-3 winst.

Morgen verder, dan staat Noord-Macedonië tegenover de U18 aan het net.