Oranje U18 (v) heel makkelijk langs Noord-Macedonië

VoV, 12-04-2024. 18:10 uur. De Nederlandse U18 meidenploeg heeft de kans op poulewinst en plaatsing voor het EK vanmiddag in eigen hand gehouden. Na de 2-3 winst tegen Tsjechië behaalde Oranje nu een 3-0 zege tegen de leeftijdsgenootjes uit Noord-Macedonië, dat hun eerste wedstrijd ook met 3-0 van Servië had verloren, hernieuwd verlies maakt hen dus kansloos maken voor EK kwalificatie.

En eigenlijk kon Noord -Macedonië Nederland geen moment in de problemen brengen. Het werd 3-0 via de setstanden 25-11, 25-14 en 25-20. Omdat het zo gemakkelijk ging in de eerste twee sets, werd er in de derde een tandje terug geschakeld, zonder dat dit nadelige gevolgen had. Bij Nederland kregen alle selectiespeelsters speeltijd. Via of een basisplaats of via invalbeurten.

Roos Grooters en Laurine Geerdes sloegen Oranje in de openingsset heel vlot naar een 7-1 voorsprong, bij 12-2 ging Noord-Macedonië al hals over kop de tweede time out in, zonder dat dit overigens wat opleverde. Nederland stoomde door naar 17-5 via o.a. twee aces van Laurine Geerdes. Lette Wiegerinck blokkeerde Oranje naar 20-8, Bloem van Lier zette haar ploeg wat later op matchpoint bij 24-11, dat Roos Grooters met een ace verzilverde.

In set twee eenzelfde beeld, alleen bleek de Hollandse overmacht niet meteen met ruime verschillen in het begin (4-2, 7-5), maar kwam pas na de 9-7 op de borden. Nina Evers scoorde een aantal keren, Lisa Raijmann voegde ook punten aan de tussenstand toe en zo kwam Oranje met 19-9 voor. Esmee Radstake en Suze Zijlstra werden erin gewisseld en de ploeg van Ivo Munter marcheerde met ruime voorsprong op de finish af. Na de 22-14 serveerde Lette Wiegerinck met drie aces de set in een keer uit.

Zoals gezegd ging het in de derde set iets minder makkelijk, al was het verschil in de beginfase wel weer ruim met een 8-2 voorsprong. Na de 10-6 ontplooide zich tot 13-8 een waar foutenfestival, met een mooie pipe aanval scoorde Lisa Raijmann even daarna de 15-8. Oranje liet Noord-Macedonië na 17-9 nog terugkomen naar 21-18, Yasmine Raatjes scoorde de 22-18, Oranje gaf nog twee punten weg (23-20), daarna beslisten een foutserve en een ace de set met 25-20.

Oranje deed dus wat het doen moest om de kans op poulewinst in eigen hand te houden.