Oranje U20 (m) boekt tweede zege op EKK

VoV, 09-04-2020. 17:30 uur. De U20 mannenploeg van bondscoach Arnold van Ree heeft ook de tweede wedstrijd in poule F van het kwalificatietoernooi voor het EK 2022 in Sofia gewonnen. Tegen Denemarken werd het 3-0 via de setstanden 25-15, 25-22 en 25-19.  Oranje was na een aarzelend begin in de sets steeds de betere ploeg.

In de openingsset kwam Denemarken door een aantal Oranje kadootjes met 3-5 en 4-6 voor. Oranje nam door scores van Jelle Bosma het initiatief over (7-6), maar was dat kleine verschil na een ‘dankjewel dunk’ van Denemarken en een netfout ook weer kwijt bij 7-8. Spelverdeler Kees Merkx won daarna een drukduel boven het net, Guus Boer sloeg Oranje op voorsprong (10-9) en vervolgens maakte Kees Merkx er met een ace, een ace van Kees,  11-9 van.

Bij 12-12 had Denemarken het verschil weggewerkt, na 14-14 bracht Kian Macnack zichzelf aan serve en vanaf de negen meter verzond hij vervolgens de ene na de andere drukvolle opslag naar de Deense speelhelft. Via onder andere twee aces resulteerde dat in een 22-14 voorsprong voor Oranje. Op 23-15 volgden er nog twee aces van de ingevallen Saimen Hage voor de 25-15 eindstand.

In de tweede set liep Oranje vlot naar een 4-1 voorsprong uit, die via een heleboel foutserves, vijf stuks, op 7-5 uitkwam. Sjoerd Zegwaard en Kian Macnack zorgden voor het verschil naar 14-7, waarna Oranje de gang van zaken binnen de lijnen bleef dicteren. Denemarken ging bij 17-10 de time out in, profiteerde daarna van een mindere fase van Oranje (17-13) en kwam met de big points in zicht zelfs terug naar 21-19.

Van Ree haalde zijn team bij die stand naar de kantlijn. Denemarken scoorde bij 22-21 de aansluitende treffer via een kill-block, kwam ook nog op 23-22, maar moest definitief capituleren toen Jelle Bosma eerst raaksloeg en meteen daarop een ace liet noteren voor de 25-22 eindstand.

In de derde set lag het initiatief tot 9-12 bij de Deense ploeg. De serve serie van Kian Macnack naar 13-12 zorgde voor een voorzichtige ommekeer, foutserves en een ace maakten 14-15, Jelle Bosma scoorde met een midaanval de gelijkmaker. Bij 19-16 vluchtte Denemarken de time out in, twee punten op rij van Guus Boer en een snelle scorende midcombinatie van Kees Merkx en Sjoerd Zegwaard gaven Oranje bij 22-16 een prima uitzicht op de 3-0. Denemarken scoorde nog een paar keer tegen (23-19), daarna maakten Sjoerd Zegwaard en Jelle Bosma de winst definitief.  Na iets meer dan een uur was de winst binnen.

Van de 61 door Oranje zelf gescoorde punten kwamen er 17 op naam van Kian Macnack, 12 keer scoorde Thomas van Bladel, 11 keer was het raak voor Jelle Bosma, 10 liet Sjoerd Zegwaard er noteren, Guus Boer kreeg er 6 achter zijn naam, Kees Merkx kwam op 3 scores en Saimen Hage op 2, de twee aces aan het eind van de eerste set. Denemarken scoorde 33 eigen punten.

Morgen speelt Oranje tegen Bulgarije, de inzet is dan de eerste plaats in de poule, er nu van uitgaande dat Bulgarije vandaag van Estland wint.