Oranje (v) maakt het Turkije twee sets erg lastig

VoV, 17-05-2024. 4:51 uur. Nederland stond in de tweede wedstrijd van de VNL- competitie tegenover gastland Turkije, dat momenteel de FIVB World Ranking aanvoert en tevens het ticket voor de Olympische Spelen in Parijs al in bezit heeft. Turkije had eergisteren de volle tribunes in Antalya behoorlijk teleurgesteld met hun 2-3 nederlaag tegen Japan. Een 0-2 achterstand in sets werd weggewerkt, maar de tiebreak ging daarna verloren. Oranje kende eigenlijk geen probleem met Bulgarije en won zoals verwacht was hun eerste duel met 3-0.

Dat Turkije revanche wilde op zichzelf en Nederland middels een zege veel punten wilde scoren voor de ranking lijkt logisch. De laatste vijf FIVB/ CEV wedstrijden (VNL/ EK) wist Oranje geen setje te winnen, vijf keer werd met 3-0 verloren.

Nederland begon met de volgende basis:

• Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Midspeelsters: Indy Baijens, Juliët Lohuis
  • Passer lopers: Anne Buijs, Marrit Jasper.

In de loop van de wedstrijd waren er invalbeurten voor Laura Dijkema en Elles Dambrink, via de dubbele wissel, en voor Jolien Knollema en Nova Marring. Na een invalbeurt in de derde set begon Eline Timmerman in de vierde in de basis.

Oranje gaf tegen de nummer één van de wereld in de tweede en derde set uitstekend partij en na ruime achterstanden blijk van veel veerkracht en een sterke wil om te winnen, nadat het in de eerste set omver was geblazen. In de vierde set trok Turkije de winst naar zich toe via een ontketende Vargas in de setfinale. Setstanden 14-25, 25-23, 23-25 en 18-25.

In de eerste set was Turkije vanaf de eerste opslag oppermachtig, het werd 0-5 via een ace van Karakurt, waarna Oranje de achterstand langzaam maar zeker steeds iets groter zag worden naar de tussenstanden 2-9, 5-14 en 10-19. Oranje kon geen weerwoord bieden aan de Turkse storm, ook de dubbele wissel bracht geen uitkomst. Bij 12-23 had Karakurt het verschil op meer dan 10 punten gebracht, na de 14-23 maakten twee aanvallende Nederlandse fouten de set uit.

Nederland kwam via twee scores van Juliët Lohuis en een ace van Marrit Jasper in de tweede set met 3-0 voor. Drie scores van Indy Baijens hielden Oranje tot 8-6 op voorsprong, Vargas en Karakurt haalden bij 8-9 het voordeel naar Turkije, Marrit Jasper kon de gelijkmaker laten noteren.

Daarna volgde een minder goed middendeel van de set voor Oranje met daarin twee time-outs van Felix Koslowski bij 9-11 en 9-14. Turkije scoorde ook het eerste punt na de tweede time out (9-15), waarna Oranje aan de inhaalrace kon beginnen. Indy Baijens liet twee punten noteren (15-18, 16-19), Sarah van Aalen scoorde met een bekeken doortikbal (18-20) en Anne Buijs maakte met een driemeterknal gelijk bij 20-20. Vargas zette Turkije nog op 22-23, de Turkse foutserve en twee punten van Anne Buijs, voor en na de Turkse time-out, bezorgden Oranje de 25-23 winst.

De derde set zouden we wat tussenstanden betreft tot aan de big points bij 21-21 als een copy van de vorige kunnen bestempelen. Na 6-9 achter maakten Anne Buijs en Sarah van Aalen (blok) bij 9-9 gelijk, Turkije liep uit naar 9-15 en hield dat verschil van zes punten tot 15-21 vast, waarna Oranje aan de inhaalmanoeuvre begon. Met de wissel Timmerman voor Lohuis bij 9-12 en de time out van Oranje bij 9-13.

Turkije gaf een aantal punten weg (17-21, 20-21, 21-21), Karakurt zette een beslissend verschil bij 21-23 op het scorebord. De ingevallen Jolien Knollema maakte de aansluitende 22-23 en de 23-24 nadat mid Günes Turkije op setpoint had gezet. Ebrar Karakurt besliste vervolgens de set.

In de vierde set kwam Turkije op 0-3 voor, Eline Timmerman blokkeerde 1-3 op de borden. De marge van drie en vier punten hield Turkije vanaf 3-7 via 8-12 vast tot 13-17. Vargas scoorde de 16-19, Aydin de 17-20, waarna Melissa Vargas aan serve kwam. De drie machtige aces en een aanvallende score achter elkaar maakten haar bij de volle tribunes tot een volleybal rockstar. Ze tilde de stand naar 17-24. De ingevallen Nova Marring kon het verlies nog eenmaal uitstellen, maar maakte het vervolgens met een uitgeslagen aanval zelf ook definitief.

Vargas werd met 27 punten topscorer, Karakurt liet er 20 noteren. Bij Nederland kwam Anne Buijs tot 15 punten, Marrit Jasper had 9 keer succes.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.