Oranje (v) wint van Tsjechië bij Savaria Cup

VoV, 06-08-2021. 5:43 uur. De Oranje dames zijn ter voorbereiding op het EK in Hongarije, waar ze deelnemen aan de Savaria Cup. Samen met het gastland, Azerbeidzjan en Tsjechië, die ook allemaal tickets voor het EK hebben, maar in andere poules zijn ingedeeld dan de ploeg van Avital Selinger. Oranje won de eerste wedstrijd met 2-3 van Tsjechië, na een 2-0 achterstand (25-18, 25-22) kon Oranje de score alsnog omdraaien en via 16-25, 17-25 en 12-15 de winst binnenhalen.

Nederland begon met de basis Britt Bongaerts, Myrthe Schoot, Celeste Plak, Marrit Jasper, Anne Buijs, Juliët Lohuis en Indy Baijens. In de loop van de wedstrijd was er ook speeltijd voor Maret Balkestein-Grothues, Laura Dijkema, Elles Dambrink en Eline Timmerman.

Tsjechië had de betere start van de wedstrijd, die aanvankelijk via 7-5 en 8-6 gelijk opging. De serie naar 11-6 sloeg een gaatje, Oranje had dat bijna gedicht bij 11-9, maar kreeg toen opnieuw een driepunter tegen (14-9), waarop Selinger de ploeg voor de tweede keer naar de zijlijn haalde. Het leverde geen verbetering op, ook de dubbele wissel bracht geen succes. Oranje ging na 22-14 met 25-18 ten onder.

Nederland pakte in de tweede set meteen het initiatief (0-4), maar was dat bij 5-4 ook alweer kwijt. De Nederlandse foutenlast gaf Tsjechië daarna een 10-7 en 13-9 voorsprong. Daarna had de video scheids even werk voor de juiste beslissingen, die Oranje tot op één puntje bracht bij 13-12. Trnkova scoorde vervolgens vlot een aantal punten tot aan de 17-13, Oranje vocht zich keihard weer terug in de set en na 17-17 kwamen ze bij 20-21 weer op voorsprong. Twee aanvallende scores en twee blokpunten maakten 24-21, time out Selinger, waarna er met 25-22 een eind aan de set kwam.

Blokkerend was er in het begin van de derde set volop te genieten, bij 4-7 waren er al vijf blokpunten gescoord. Op de side out bleef het verschil drie punten tot aan 11-14, na de Tsjechische time out kwam er 16-17 op het scorebord. Vervolgens was er in de geweldige serie naar 16-25 winst een scorende hoofdrol voor Maret Balkestein-Grothues. Tsjechië probeerde van alles om die serie te stoppen, maar slaagde niet.

De vierde set ging tot 12-12 gelijk op, maar opnieuw kende Oranje een sterke fase en liep uit naar 12-19. De 15-19 werd daarna veranderd in 15-23 waarop de 17-25 voor de 2-2 setstand volgde.  In de tiebreak nam Oranje het initiatief na de 2-4, liep uit naar 2-8, had echter bij 10-11 nog maar één puntje van dat ruime verschil over. Maar het was genoeg om na 11-14 met 12-15 en 2-3 af te sluiten.